Pregled - Slovenija, 15. 9. (četrtek)

Ljubljana, 15. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 15. septembra.

CELJE/LJUBLJANA - V celjski bolnišnici je ta teden prišlo do izrednega dogodka, v katerem so o smrti bolnika, pripeljanega iz enega od domov za starejše, obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim. Za napačno identifikacijo so izvedeli šele v sredo pozno popoldne, ko so umrlega bolnika že pokopali. Vodstvo bolnišnice je zato ponudilo odstop. Zaradi dogodka bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Če bo premier Robert Golob ocenil, da mora zaradi dogajanja odstopiti, bo tudi sam prevzel odgovornost in odstopil, je napovedal. Golob razloga za to ne vidi, ministrovo delo pa je ocenil kot odlično.

LJUBLJANA - Slovenija bo preklicala pogodbo o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer, je danes sklenila vlada. Ob tem je ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi novo, alternativno, rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote. Slovenija bi sicer lahko zdaj plačala okoli 70 milijonov evrov pogodbene kazni. Kot je dejal premier Robert Golob, se je vlada za odpoved pogodbe o nakupu boxerjev odločila po opravljeni reviziji. Odstop od pogodbe sicer ne pomeni, da Slovenija ne bo izpolnila obljub do zveze Nata po oblikovanju bojnih skupin. A tega ne bo storila za vsako ceno in zagotovo ne s prototipi, je poudaril. Bivši minister za obrambo Matej Tonin pa je prepričan, da je odločitev vlade izjemno škodljiva in da gre samo za trmasto politično nasprotovanje prejšnji vladi.

LJUBLJANA - V koalicijski SD so za predsedniškega kandidata soglasno potrdili evropskega poslanca Milana Brgleza, ob tem pa koalicijski partnerici pozvali, naj kandidaturo podpreta. Gibanje Svoboda se želi aktivno vključiti v predsedniško tekmo in bodo v prvem krogu podprli neodvisnega kandidata, je po seji sveta stranke dejal predsednik Robert Golob. Svet stranke ga je pooblastil, da se v naslednjem tednu z vsemi neodvisnimi kandidati pogovori o morebitni podpori. Svet Levice bo o tem, kako se bo stranka podala v predsedniško tekmo, dokončno odločal v začetku prihodnjega tedna.

LJUBLJANA - Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je kljub energetski krizi zvišal napoved gospodarske rasti. Sloveniji za letos po novem napoveduje petodstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je v pomladanski napovedi pričakoval 4,2-odstotno rast. Izboljšanje pričakovanj je predvsem posledica ugodnih gibanj v prvem polletju in višje rasti zasebne potrošnje, je povedala direktorica Umarja Maja Bednaš. Za leto 2023 je Umar napoved poslabšal za 1,6 odstotne točke na 1,4 odstotka. Inflacija naj bi bila konec leta blizu 10 odstotkov, brez vladnih ukrepov bi bila še za okoli dve odstotni točki višja. Prihodnje leto naj bi se v povprečju gibala okoli šest odstotkov ter leta 2024 okoli 2,9 odstotka.

BRDO PRI KRANJU - Vlada bo novembra, decembra in januarja podvojila višino otroških dodatkov, je po seji vlade napovedal resorni minister Luka Mesec. Dodatek bo družina prejela za vse otroke v družini. Če je umeščena v prvi dohodkovni razred, bo za vsakega otroka prejela po 122,79 evra na mesec, če je uvrščena v najvišji, deveti dohodkovni razred, pa po 20 evrov dodatka za vsakega otroka. Ukrep je skupno vreden 63 milijonov evrov, po 21 milijonov evrov mesečno. "Namen je, da s tem dodatkom zajamemo tiste, ki v prejšnjem dodatku niso bili dobro zajeti, to so predvsem redno zaposleni, ki preživljajo otroke," je dejal Mesec.

LJUBLJANA - Epidemična slika se v Slovenija slabša, a je stanje še vedno mogoče obvladati z razmeroma blagimi ukrepi, je na novinarski konferenci povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Ob tem je vse starejše od 60 let pozval k čimprejšnjemu cepljenju proti covidu-19. Kot je pojasnil, reprodukcijsko število trenutno znaša 1,2, kar pomeni, da v povprečju z novim koronavirusom okužena oseba okužbo prenese na več kot eno osebo. "To ni dobra novica," je bil jasen.

LJUBLJANA - V sredo so v Sloveniji ob 1021 PCR-testih in 7055 hitrih antigenskih testih potrdili 2402 okužbi z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 67 bolnikov, na intenzivni negi pa šest. Umrli so trije bolniki, okuženi s koronavirusom.

LJUBLJANA - Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je zdajšnjima v. d. generalnega direktorja Branku Gabrovcu in v. d. strokovnega direktorja Ivanu Erženu podelil polni mandat za opravljanje funkcije, so sporočili z NIJZ. Soglasje k imenovanjema mora sicer podati še vlada.

LJUBLJANA - Vlada je s položaja glavnega inšpektorja za delo razrešila Jadranka Grlića in s ponedeljkom za v. d. glavnega inšpektorja za največ pest mesecev imenovala Luka Lukića. S tem je sledila predlogu ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesca, ki je ponedeljk napovedalspremembe v delovanju inšpektorata, med drugim bo imel Lukić še dva namestnika, ki bosta prišla iz vrst inšpektorata.

LJUBLJANA - Vlada v vlogi skupščine Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) upravnemu odboru DUTB za poslovanje v lanskem letu ni podelila razrešnice. Ugotovila je namreč, da je odbor delovanje uredil v nasprotju z veljavno zakonodajo in statutarno ureditvijo družbe s tem, da je določene odločitve koncentriral v osebi predsednika upravnega odbora družbe. Na tej funkciji je bil takrat Franci Matoz.

LUXEMBOURG - Območje z evrom je julija glede na junij po sezonsko prilagojenih podatkih izvozilo za 1,7 odstotka manj blaga, medtem ko se je uvoz zvišal za 1,5 odstotka. Zunanjetrgovinski primanjkljaj je s tem dosegel 40,3 milijarde evrov in je največji od začetka zbiranja podatkov leta 1999, je objavil evropski statistični urad Eurostat.

LJUBLJANA - Praznujemo vrnitev Primorske k matični domovini. Spominjamo se 15. septembra 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba, s katero je Italija takratni Jugoslaviji med drugim odstopila suverenost nad Zgornjim Posočjem, Vipavsko dolino, večjim delom Krasa in manjšim delom Istre. Državna proslava je bila v sredo v Portorožu. Premier Robert Golob je ob državnem prazniku zapisal, da se državljani tega dogodka spominjamo s ponosom in ponižnostjo do prednikov. Prav tako pa je ob tem nujen tudi razmislek o dediščini, ki jo puščamo naslednjim generacijam, je navedel.

LJUBLJANA - Umrl je gledališki in filmski igralec Radko Polič - Rac, so sporočili iz Združenja Dramskih Umetnikov Slovenije. Zaigral je v več kot 100 gledaliških predstavah in prav toliko filmih in radijskih igrah in se uveljavil kot karizmatičen igralec z izjemnim občutkom za oblikovanje večkrat protislovne človeške usode.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je ob državnem prazniku vrnitve Primorske matičnemu narodu na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državni odlikovanji Vlasti Pacheiner Klander in Primožu Krečiču. Vlasta Pacheiner Klander je prejela medaljo za zasluge za prevajalsko in literarnoteoretično delo na področju staroindijske sanskrtske književnosti, Krečič pa je prejel medaljo za zasluge za neutrudno povezovalnost pri umestitvi novih orgel v koprski stolnici. Kot običajno ob državnih praznikih je v Predsedniški palači potekal dan odprtih vrat.

MARIBOR - S slovensko premiero dokumentarnega filma Poletje 91 režiserja Žige Virca se je v Mariboru začel mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc. Letošnje dokumentarno ime je avtorica dokumentarnih filmov, scenaristka in režiserka Nadja Velušček, ki že vrsto let "plete spomine razdeljenega goriškega prostora".

apo/apo
© STA, 2022