Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 15. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

CELJE/LJUBLJANA - V celjski bolnišnici je ta teden prišlo do neljubega dogodka, v katerem so o smrti pacienta, pripeljanega iz enega od domov za starejše, obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim. Za napačno identifikacijo so izvedeli šele v sredo pozno popoldne, ko je bil umrli pacient že pokopan. Vodstvo bolnišnice je zato ponudilo odstop. Zaradi dogodka bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Če bo premier Robert Golob ocenil, da mora zaradi dogajanja odstopiti, bo tudi sam prevzel odgovornost in odstopil, je napovedal.

LJUBLJANA - Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je kljub energetski krizi zvišal napoved gospodarske rasti. Sloveniji za letos po novem napoveduje petodstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je v pomladanski napovedi pričakoval 4,2-odstotno rast. Za leto 2023 je napoved poslabšal za 1,6 odstotne točke na 1,4 odstotka, je na novinarski konferenci razkrila direktorica Umarja Maja Bednaš.

LJUBLJANA - Epidemična slika se v Slovenija slabša, a je stanje še vedno mogoče obvladati z razmeroma blagimi ukrepi, je na novinarski konferenci povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Ob tem je vse starejše od 60 let pozval k čimprejšnjemu cepljenju proti covidu-19. Kot je pojasnil, reprodukcijsko število trenutno znaša 1,2, kar pomeni, da v povprečju z novim koronavirusom okužena oseba okužbo prenese na več kot eno osebo. "To ni dobra novica," je bil jasen.

LJUBLJANA - Praznujemo vrnitev Primorske k matični domovini. Spominjamo se 15. septembra 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba, s katero je Italija takratni Jugoslaviji med drugim odstopila suverenost nad Zgornjim Posočjem, Vipavsko dolino, večjim delom Krasa in manjšim delom Istre. Državna proslava je bila v sredo v Portorožu. Premier Robert Golob je ob državnem prazniku zapisal, da se državljani tega dogodka spominjamo s ponosom in ponižnostjo do prednikov. Prav tako pa je ob tem nujen tudi razmislek o dediščini, ki jo puščamo naslednjim generacijam, je navedel.

LJUBLJANA - Slovaški Corwin in češki Hartenberg Holding sta v zaključni fazi postopka pridobitve zemljišča v ožjem mestnem jedru Ljubljane. Kot so pojasnili, se aktivnosti nanašajo na območje ob Šmartinski cesti v obsegu skoraj 40.000 kvadratnih metrov, kjer načrtujejo javne, stanovanjske in poslovne prostore. Kupnina znaša 25,15 milijona evrov. Corwin in Hartenberg bosta v Ljubljani gradila tudi na Masarykovi in Linhartovi cesti, Corwin sam pa v prestolnici izvaja še stanovanjski projekt Kvartet v Šiški in projekt ogljično nevtralne poslovne stavbe Vilharia na Vilharjevi ulici.

LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu limfoma v Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo opozarjajo na pomen celostne oskrbe bolnikov s krvnimi raki. Ob peti obletnici programa Skupaj na poti do zdravja so njegovi predstavniki na današnji novinarski konferenci poleg samega zdravljenja izpostavili tudi ključen vpliv socializacije bolnikov.

LJUBLJANA - Nova strategija obvladovanja demence v Sloveniji 2020-2030 bo nadaljevala glavne cilje prve, to so zgodnja diagnoza bolezni, dostopnost do ustrezne obravnave in zdravljenja ter vzpostavitev usklajene podpore osebam z demenco, njihovim družinam in oskrbovalcem, je na drugi nacionalni konferenci povedala Nadja Čobal z ministrstva za zdravje. Na konferenci so med drugim predstavili prav novo strategijo, ki jo pripravlja ministrstvo.

LJUBLJANA - Nevladni organizaciji Focus in Inštitut za zdravje in okolje sta na štirih lokacijah v Ljubljani odkrili previsoke koncentracije dušikovega dioksida (NO2), zdravju zelo škodljivega plina, ki izvira predvsem iz dizelskih vozil. Najvišje vrednosti koncentracij dušikovega dioksida so zaznali na Šmartinski cesti pri Ortobaru, so sporočili iz Focusa.

LJUBLJANA - Ljubljanska borza bo iz indeksa najpomembnejših podjetij SBI TOP in indeksa celotne donosnosti SBI TOP TR izključila delnice Salusa. Računski parametri za novi sestavi obeh indeksov bodo veljali od ponedeljka, so sporočili.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bila vrednost v juliju opravljenih gradbenih del v primerjavi z junijem nižja za 4,3 odstotka. Od vrednosti del, opravljenih julija lani, pa je bila višja za 28,5 odstotka, je objavil državni statistični urad. Sporočil je tudi, da so bili gradbeni stroški za nova stanovanja v letošnjem drugem četrtletju za 3,3 odstotka višji kot v prvem četrtletju. V primerjavi z enakim lanskim trimesečjem so se povečali za 16,6 odstotka.

LJUBLJANA - Letošnji nominiranci za Rožančevo nagrado so Jure Gantar za Esej o komediji, Tomaž Grušovnik za knjigo Midva ne bova rešila sveta, Irena Štaudohar za knjigo Fižolozofija, Goran Vojnović za delo Zbiralec strahov in Uroš Zupan za knjigo Znamenja v kroženju. Nagrajenca bodo razglasili 30. septembra v Cankarjevem domu.

LJUBLJANA - V novi knjigi Osebno Miha Mazzini piše o tem, kako se je ob večkratnem odhodu ljubljene osebe soočil z vprašanjem: "Od kje občutek, da ničesar ne naredim, da ponavljajočo situacijo samo gledam?" Kot je povedal na predstavitvi knjige, je odgovore iskal v spopadanju z bolečino, pogledom v otroštvo in odnose, ki so zaznamovali njegovo čustvovanje.

LJUBLJANA - V Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu je na ogled razstava Mikija Mustra. "Mikija so ljudje kot rock zvezdo ustavljali in se mu zahvaljevali za lepo mladost" je zapisal Aleksander Buh in dodal, da je "dosegel, da še v starejših letih čutimo otroka v sebi." Na razstavi bodo predstavljene barvne palete slovitega ustvarjalca.

mrn/mrn
© STA, 2022