Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 15. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju sporočila, da je prispela v Kijev, kjer se bo srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in se pogovarjala o približevanju Ukrajine k EU. Dodala je, da se je od njenega prejšnjega obiska marsikaj spremenilo, saj je Ukrajina sedaj že kandidatka za članstvo v EU. Tokratni obisk je napovedala že v sredo v Strasbourgu v govoru o stanju v uniji.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je bil ob vračanju iz obiska v regiji Harkov udeležen v prometni nesreči, ko je v vozilo, v katerem se je prevažal skozi Kijev, trčil drug avto. Zelenski v nesreči ni bil huje poškodovan, je davi sporočil njegov tiskovni predstavnik in dodal, da bodo okoliščine nesreče preiskali policisti.

KRIVI ROG - V mestu Krivi Rog v osrednji Ukrajini je zaradi ruskega obstreljevanja glavnega jezu tamkajšnjega akumulacijskega jezera poplavilo 112 hiš, so sporočile lokalne oblasti. V Kijevu so zaradi napada že v sredo opozorili pred morebitnimi poplavami v omenjenem mestu. Razmere naj bi bile zdaj pod nadzorom, žrtev pa naj ne bi bilo.

EREVAN/BAKU - Po večdnevnih spopadih med armenskimi in azerbajdžanskimi silami v Gorskem Karabahu in več domnevnih kršitvah torkovega dogovora o prekinitvi ognja na obeh straneh so oblasti v Armeniji sporočile, da sta državi v sodelovanju z mednarodno skupnostjo dosegli nov dogovor o prekinitvi sovražnosti, ki je začel veljati v sredo zvečer. Iz Azerbajdžana potrditve za zdaj še ni bilo.

RAMALA - Na Zahodnem bregu je bil v spopadih z izraelsko vojsko blizu Dženina ubit palestinski najstnik Udaj Salah, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Po navedbah ministrstva so izraelski vojaki 17-letnega Palestinca ustrelili v glavo. Šlo naj bi za odziv na umor izraelskega častnika med sredinimi oboroženimi spopadi, za katerega je odgovornost prevzelo oboroženo krilo gibanja Fatah, Brigade mučenikov al Akse.

BRUSELJ - Sopredsedujoča skupini Zelenih v Evropskem parlamentu Ska Keller je v sredo zvečer odstopila s položaja. Kot je po poročanju medijev pojasnila v Strasbourgu, želi skupini dati dovolj časa, da se z novim vodstvom pripravi na evropske volitve leta 2024. Do izvolitve naslednika Kellerjeve bo skupino vodil drugi sopredsedujoči Philippe Lamberts. Kellerjeva bo sicer ostala evropska poslanka.

SARAJEVO/ZAGREB - Ministrica za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Bisera Turković je na Hrvaško naslovila demaršo zaradi domnevne izjave hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, v kateri naj bi zanikal genocid nad Bošnjaki v Srebrenici. Njegovo domnevno izjavo so obsodili številni politiki v BiH in nevladne organizacije. V uradu hrvaškega predsednika so obtožbe zavrnili kot laž, ki je ne želijo komentirati.

WASHINGTON/TAIPEI - Odbor ameriškega senata je v sredo odobril zakon, ki bo znatno povečal vojaško pomoč ZDA Tajvanu. Skladno z njim naj bi ta v štirih letih znašala 4,5 milijarde dolarjev, zakon pa določa tudi sankcije proti Pekingu, v kolikor bi Kitajska s silo poskušala zavzeti otok. Zakon morata zdaj potrditi še oba doma ameriškega kongresa. V Pekingu so že izrazili kritiko na račun te poteze Washingtona.

WASHINGTON - ZDA bodo Siriji namenile dodatnih 756 milijonov dolarjev humanitarne pomoči. Kot je v izjavi za javnost v sredo poudaril ameriški državni sekretar Antony Blinken, ZDA z novimi sredstvi nadaljujejo neomajno podporo sirskemu ljudstvu. ZDA so Siriji od začetka vojne v tej državi pred več kot 11 leti doslej namenile že skoraj 15,7 milijarde dolarjev humanitarne pomoči.

WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sporočil, da so ZDA zaradi kibernetskih napadov uvedle sankcije proti desetim posameznikom in dvema organizacijama, povezanima z iransko revolucionarno gardo. Ob tem ponujajo nagrado v višini deset milijonov dolarjev za informacije, ki bi pripeljale do identifikacije oseb, ki po navodilih tuje vlade izvajajo kibernetske napade na ključno infrastrukturo države.

DETROIT - Ameriški predsednik Joe Biden si je v sredo v Detroitu ogledal največji mednarodni avtomobilski sejem v ZDA in ob tem več tisoč avtomobilskim delavcem poudarjal pomen vlaganj v električne avtomobile za zaščito okolja in nova delovna mesta. Nekaj avtomobilov je preizkusil tudi osebno. V nagovoru je poudaril pomen zakona o obnovi infrastrukture in zakona o boju proti inflaciji.

SAN FRANCISCO - Ameriška zvezna država Kalifornija je proti spletnemu velikanu Amazon vložila tožbo zaradi monopolnega vedenja in zatiranja konkurence. Preiskava Amazona naj bi se začela že zgodaj v letu 2020, zvezna država Kalifornija pa od podjetja zahteva, da preneha kršiti protimonopolno zakonodajo, pa tudi za zdaj še nedoločen znesek odškodnine zaradi škode, ki naj bi jo spletni trgovec povzročil državi.

TOKIO - Japonska je na račun rastočih stroškov energentov in šibkega jena avgusta zabeležila rekorden, 2800 milijard jenov oz. 19,5 milijarde evrov težak zunanjetrgovinski primanjkljaj. Tretje največje svetovno gospodarstvo je tako primanjkljaj zabeležilo še 13 zaporedni mesec.

lkr/lkr
© STA, 2022