Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovenski evroposlanci govor von der Leynove načeloma pozdravili, a v njem tudi marsikaj pogrešali

Ljubljana/Bruselj, 14. septembra - Današnji govor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v uniji je po mnenju evropskih poslancev iz Slovenije načeloma dobro povzel glavne izzive časa in podal ustrezen smerokaz odzivanja EU nanje.

Francija, Strasbourg.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je imela ob začetku plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta govor o stanju v uniji. V njem je izpostavila dosežke preteklega leta in razgrnila načrte za naslednje leto.
Foto: dpa/STA

A obenem je v govoru, katerega vodilo sta bila solidarnost in enotnost Evrope v času vojne v Ukrajini ter energetske in prehranske krize, po njihovem marsikaj umanjkalo.

Večina je pogrešala kratkoročne ukrepe, ki bi Evropejcem pomagali preživeti prihajajočo zimo. Štirje poslanci Evropske ljudske stranke so poleg tega opozorili, da mora EU povečati lastno proizvodnjo hrane in prenehati ovirati kmete pri njihovem delu.

V S&D so pogrešali več ambicioznosti na področju sociale, medtem ko sta Irena Joveva in Klemen Grošelj iz Renew Europe opozorila, da von der Leynova ni bila dovolj konkretna v svojih napovedih.

jav/sk/jav
© STA, 2022