Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

STRASBOURG - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v govoru v Evropskem parlamentu zavzela za zmanjšanje porabe elektrike. Napovedala je tudi omejitev prihodkov podjetij, ki za proizvodnjo elektrike uporabljajo tehnologije, cenejše od plina. S tem ukrepom bo na voljo 140 milijard evrov za pomoč odjemalcem pri soočanju z visokimi cenami. Napovedala je, da bo še danes odpotovala v Kijev in zatrdila, da bodo sankcije, ki jih je EU zaradi agresije na Ukrajino uvedla proti Rusiji, ostale.

LONDON - V Londonu se zbirajo množice ljudi, ki bi se radi poslovili od pokojne kraljice Elizabete II., potem ko bodo njeno krsto v sprevodu pospremili v Westminster. Oblasti pričakujejo, da bo kraljico še zadnjič obiskalo več sto tisoč ljudi. Zgodaj popoldne bo sprevod s krsto, ki so jo v torek iz Edinburgha prepeljali v London, krenil skozi središče prestolnice do poslopja parlamenta.

EREVAN/BAKU - V zadnjih spopadih med azerbajdžanskimi in armenskimi silami, ki so v ponedeljek ponoči izbruhnili v pokrajini Gorski Karabah, je po zadnjih podatkih na obeh straneh skupno umrlo skoraj sto vojakov. Za začetek spopadov strani obtožujeta druga drugo, napadi se glede na njune navedbe kljub v torek doseženi prekinitvi ognja nadaljujejo.

NEW YORK - Na sedežu svetovne organizacije se je v torek v New Yorku s pozivi k sodelovanju uradno začelo 77. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov. Vrhunec bo doživelo 20. septembra, ko se začenja splošna razprava svetovnih voditeljev. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v luči groženj miru, človekovim pravicam in trajnostnemu razvoju pozval k večji solidarnosti in iskanju konsenza.

NURSULTAN - Papež Frančišek je na medverskem vrhu v Kazahstanu posvaril pred uporabo vere za podporo oblastem. Poudaril je, da Bog vedno vodi k miru, nikoli k vojni, s čimer naj bi kritiziral ruskega patriarha Kirila, ki podpira rusko invazijo na Ukrajino in ni prišel na medverski vrh v Nursultanu.

KIJEV - Ukrajinska vlada je v torek predstavila varnostna jamstva in pogoje, katerih izpolnitev je po njeni oceni nujno potrebna za povojno varnost države. Načrt vključuje opremo in usposabljanje, ki ju ukrajinska vojska potrebuje od zaveznikov za obrambo v prihodnosti, kot tudi zahtevo za polnopravno članstvo v zvezi Nato.

HOUSTON - V bolnišnici v teksaškem Houstonu je v torek umrl nekdanji sodnik Ken Starr, ki je zaslovel kot posebni tožilec, ki je vodil preiskave nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, leta 2020 pa je pred ustavno obtožbo pomagal braniti takratnega predsednika Donalda Trumpa.

WASHINGTON - Rusija je od leta 2014 tujim političnim strankam in kandidatom v več deset državah namenila najmanj 300 milijonov dolarjev, da bi tako tam pridobila vpliv, razkriva v torek objavljen dokument ameriške obveščevalne službe, ki ob tem opozarja, da je ta ocena verjetno ena nižjih. Za katere države naj bi šlo, ne razkriva.

WASHINGTON - Republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je v torek v senatu vložil predlog zakona za prepoved splava po ZDA po 15. tednu nosečnosti, razen v primeru posilstva, incesta ali ogroženosti zdravja nosečnice. Predlog nima možnosti za uspeh, je pa ponovno razvnel že tako razgreto debato o pravici do umetne prekinitve nosečnosti.

BORDEAUX - Po uničujočih gozdnih požarih, ki so julija in avgusta prizadeli obalo Francije ob Atlantiku, je v okolici Bordeauxa znova zagorelo. Požar blizu kraja Saumos severozahodno od Bordeauxa se je minulo noč razširil. Po podatkih tamkajšnje prefekture je doslej zgorelo že več kot 3500 hektarjev površin, okoli 840 ljudi je moralo zapustiti domove.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek pred več tisoč povabljenimi v Beli hiši priredil proslavo ob potrditvi zakona o boju proti inflaciji. Ministrstvo za delo je sicer pred tem objavilo informacijo o 8,3-odstotni letni stopnji inflacije v avgustu, ki je povzročila nove krepke padce borznih indeksov.

NURSULTAN - Kazahstanska prestolnica Nursultan se bo preimenovala nazaj v Astano, v kazahstanski parlament pa so pristojni z odobritvijo predsednika države Kasima-Žomarta Tokajeva že vložili ustrezen zakon. Ime Astana so leta 2019 na pobudo takrat novoizvoljenega Tokajeva spremenili v čast nekdanjega predsednika Nursultana Nazarbajeva, ki je nepričakovano odstopil.

spo/spo
© STA, 2022