Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Z omejitvijo prihodkov proizvajalcev elektrike bi lahko pridobili okoli 120 milijard evrov

Strasbourg, 14. septembra - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v govoru v Evropskem parlamentu zavzela za zmanjšanje porabe elektrike, saj bodo tako zaloge trajale dlje, znižale pa se bodo tudi cene.

Francija, Strasbourg.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je imela ob začetku plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta govor o stanju v uniji. V njem je izpostavila dosežke preteklega leta in razgrnila načrte za naslednje leto.
Foto: dpa/STA

Napovedala je tudi omejitev prihodkov podjetij, ki za proizvodnjo elektrike uporabljajo tehnologije, cenejše od plina. S tem ukrepom bo na voljo 117 milijard evrov za pomoč odjemalcem pri soočanju z visokimi cenami.

K soočanju s tovrstnimi težavami pa morajo prispevati tudi podjetja, ki delujejo v naftnem, plinskem in premogovnem sektorju. Iz tega bo predvidoma na voljo 25 milijard evrov za pomoč odjemalcem.

Komisija obenem pripravlja ukrepe za olajšanje težav, ki jih imajo energetska podjetja zaradi velikih nihanj cen elektrike. Napovedala pa je še celovito reformo trga elektrike, saj da ta ne deluje več.

*14. 9. 2022 ob 15.58

blm/mg/blm
© STA, 2022