Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kazahstanska prestolnica se bo znova imenovala Astana

Astana, 14. septembra - Kazahstanska prestolnica Nursultan se bo preimenovala nazaj v Astano, v kazahstanski parlament pa so pristojni že vložili ustrezen zakon. Ime Astana so leta 2019 na pobudo takrat novoizvoljenega predsednika države Kasima-Žomarta Tokajeva spremenili v čast nekdanjega predsednika Nursultana Nazarbajeva, ki je nepričakovano odstopil.

Kazahstan, Nursultan.
Mesto Nursultan, prestolnica Kazahstana. 20. marca 2019 so ob odstopu predsednika Nurslutana Nazarbajeva mesto, ki je predtem nosilo ime Astana, preimenovali v Nursultan.
Državno naftno podjetje KazMunayGas.
Foto: Xinhua/STA

Nazarbajev je Kazahstanu z absolutno oblastjo vladal skoraj 30 let. Ob napovedi vnovične spremembe imena je Tokajev poudaril, naj drugi kraji ali ustanove, poimenovani po Nazarbajevu, svoja imena ohranijo.

V Nursultanu, drugem največjem kazahstanskem mestu za bivšo prestolnico Almaty, sicer živi nekaj več kot milijon ljudi. Mesto je postalo prestolnica šele leta 1997 na podlagi odločitve Nazarbajeva, ki je iz majhnega provincialnega mesta zgradil futuristično prestolnico.

msc/spo/msc
© STA, 2022