Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 13. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ukrajinske sile so ta mesec v okviru protiofenzive ponovno prevzele nadzor nad 6000 kvadratnimi kilometri ozemlja, je v ponedeljek sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da ukrajinska vojska nadaljuje z napredovanjem. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ocenil, da je Kijev dosegel pomemben napredek, zdi pa se mu prezgodaj za napovedovanje izida vojne.

EREVAN/BAKU - V Gorskem Karabahu so se ponoči znova razvneli spopadi med armenskimi in azerbajdžanskimi silami, za njihov začetek pa strani obtožujeta druga drugo. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 49 armenskih vojakov, medtem ko število žrtev na azerbajdžanski strani ni znano. Armenski premier Nikol Pašinjan je od mednarodne skupnosti zahteval "ustrezen odziv". Razmere naj bi se vmes umirile in Moskva je po lastnih navedbah posredovala pri dogovoru o prekinitvi ognja.

RIM - Pred parlamentarnimi volitvami v Italiji, ki bodo 25. septembra, sta se v ponedeljek v edinem soočenju pomerila vodji obeh polov, Georgia Meloni iz skrajno desnih Bratov Italije in Enrico Letta iz levosredinske Demokratske stranke. Soočenje je razkrilo diametralno nasprotna stališča glede vrste vprašanj. Letta je prihajajoče volitve označil za neke vrste referendum, podobno, kot so ga v Veliki Britaniji imeli o brexitu.

TAIPEI/VILNIUS - Litva je kljub pritiskom Kitajske na Tajvanu odprla predstavništvo, ki bo zastopalo njene gospodarske interese na otoku, so potrdili na tajvanskem zunanjem ministrstvu. Poteza sledi ustanovitvi predstavništva Taipeija v litovski prestolnici novembra lani. Ker to v nazivu nosi ime Tajvan, Peking to razume kot uradno priznanje otoka.

STRASBOURG - Evropski poslanci so v razpravi v povezavi s prisluškovalno afero v Grčiji v ponedeljek obsodili uporabo vohunske programske opreme proti opozicijskim politikom in novinarjem. Na zasedanju v Strasbourgu so pozvali k zaščiti temeljnih vrednot in preiskavi primerov prisluškovanja s strani grških oblasti. Od Evropske komisije pričakujejo ukrepanje.

IZMIR - Mineva sto let od požara v Smirni oziroma turškem Izmirju, ki je med 13. in 22. septembrom 1922 uničil velik del tega pristaniškega mesta. Goreti je začelo štiri dni po tem, ko je turška vojska zavzela mesto in s tem končala triletno grško-turško vojno ter pričela izvajati poboje in grozodejstva nad tam živečim grškim in armenskim prebivalstvom. Po različnih ocenah je v požaru, ki ga je domnevno podtaknila turška vojska, umrlo od 10.000 do 125.000 Grkov in Armencev.

STRASBOURG - Predsedstvo Evropskega parlamenta je v ponedeljek za novega generalnega sekretarja te institucije EU imenovalo Italijana Alessandra Chiocchettija, ki bo 1. januarja 2023 nasledil Nemca Klausa Welleja. Že pred samim imenovanjem 53-letnika so se vrstile kritike na račun postopka, ki da je sporen. Od političnih skupin so mu nasprotovali Zeleni in S&D, pri čemer pa sta predstavnici slednjih kljub temu podprli imenovanje.

LOS ANGELES - Nasledstvo in Ted Lasso sta velika zmagovalca ponedeljkove podelitve letošnjih televizijskih nagrad emmy, ki je prvič po letu 2019 ponovno potekala v Microsoftovem gledališču v Los Angelesu. Serija Nasledstvo je prejela emmyja za najboljšo televizijsko dramsko serijo, Ted Lasso pa je že drugo leto zapored prejela emmyja za najboljšo komično serijo.

PARIZ - V Parizu je v 97. letu umrl fotograf William Klein. Veljal je za enega najboljših ameriških fotografov. Svoj odtis je pustil v modni fotografiji in podobah vsakdanjega življenja. "S presunljivimi upodobitvami nemira in nasilja mestnega življenja je pripomogel k revoluciji v fotografiji," je povedal njegov sin Pierre Klein.

CHICAGO - V starosti 87 let je umrl jazzovski pianist Ramsey Lewis. Trikratni dobitnik grammyja je bil dobro znan v jazzovskih krogih, s svojim triom pa je nastopal tako na jazzovskem festivalu v Newportu kot v klubu Village Vanguard v New Yorku.

spo/spo
© STA, 2022