Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (12. 9.)

Ljubljana, 12. septembra - Tuje tiskovne agencije so danes med drugim poročale o vrhu pobude Brdo-Brioni na Brdu pri Kranju. Poleg gostitelja slovenskega predsednika Boruta Pahorja in sogostitelja hrvaškega predsednika Zorana Milanovića so se vrha udeležili tudi voditelji Albanije, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije ter člani predsedstva Bosne in Hercegovine.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je pisala o tem, da so se v ponedeljek na Brdu pri Kranju sestali voditelji držav, ki sodelujejo v pobudi Brdo-Brioni. Vrha pobude so se udeležili slovenski predsednik Pahor, hrvaški predsednik Milanović, predsednik Albanije Bajram Begaj, trije člani predsedstva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik in Šefik Džaferović, predsednik Črne gore Milo Đukanović, kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Srbska tiskovna agencija Tanjug je pisala o tem, da je Pahor izrazil zadovoljstvo s sprejetjem sklepov na vrhu pobude Brdo-Brioni. Sprejetju sklepne izjave so se voditelji sicer odrekli že med pripravami na srečanje, zaradi skupnih stališč pa so sprejeli sklepe. V sklepih so med drugim poudarili, da je širitev Evropske unije geopolitično vprašanje, EU pozvali k dodelitvi statusa za članstvo EU za Bosno in Hercegovino ter k pomoči Zahodnemu Balkanu pri soočanju z energetsko in prehransko krizo. Udeleženci so po Pahorjevih besedah potrdili pomen širitve EU za ohranjanje miru in stabilnosti v regiji ter zavezanost dialogu kot edini poti za premostitev problema.

O sklepih, sprejetih na srečanju v Brdu pri Kranju, so pisale tudi hrvaška tiskovna agencija Hina, avstrijska tiskovna agencija APA in italijanska tiskovna agencija Ansa.

Tanjug je poročal, da je srbski predsednik Aleksandar Vučić po srečanju vrha voditeljev pobude Brdo-Brioni poudaril, da imata Srbija in Slovenija odlične odnose, kljub temu, da Slovenija priznava Kosovo. Dodal je, da je vse ostalo, kar se tiče odnosov Srbije s Slovenijo, odlično, saj blagovna menjava iz leta v leto napreduje, vse več je investitorjev na obeh straneh, in poudaril, da tega ne bi smeli pokvariti.

Makedonska tiskovna agencija MIA je pisala, da je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izrazil pričakovanje, da bosta Slovenija in Hrvaška še naprej močno podpirali evropske integracijske procese držav Zahodnega Balkana, saj te države potrebujejo čimprejšnji dostop do mehanizmov EU za lažje soočanje s prihajajočo energetsko krizo.

Tanjug je pisal, da je predsednik Črne gore Milo Đukanović na Brdu med drugim dejal, da je letošnji vrh potrdil nedvoumno podporo Slovenije in Hrvaške evropski razvojni poti vseh držav regije.

Ansa je poročala o tem, da je Evropska komisija v ponedeljek potrdila partnerski sporazum s Slovenijo za uporabo 3,26 milijarde evrov sredstev evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027. Ta sredstva bodo namenjena zmanjšanju razlik med regijami, zlasti s spodbujanjem inovativnosti in konkurenčnosti. V skladu s partnerskim sporazumom bo Slovenija vložila 806 milijonov evrov v bolj zelen, nizkoogljični prehod k odpornemu gospodarstvu.

Avstrijska tiskovna agencija APA je pisala o tem, da bo švicarska farmacevtska družba Novartis v naslednjih letih skupno vložila okoli 300 milijonov evrov v razvoj sodobne biofarmacevtike na treh lokacijah v Evropi, med drugim tudi v slovenskem Mengšu.

Ansa je poročala o tem, da je slovenska policija na območju Nove Gorice v noči s petka na soboto prestregla kombi madžarskih registrskih tablic, ki sta ga vozila dva državljana Litve in v katerem je bilo 25 migrantov, doma iz Bangladeša in Pakistana. Vseh 25 pridržanih je zaprosilo za mednarodno zaščito v Sloveniji.

zzg/ako
© STA, 2022