Pregled - Slovenija, 12. 9. (ponedeljek)

Ljubljana, 12. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 12. septembra.

BRDO PRI KRANJU - Voditelji držav, ki sodelujejo v pobudi Brdo-Brioni, so na srečanju poudarili pomen širitve za stabilnost Zahodnega Balkana. EU so pozvali, naj BiH do konca leta dodeli status kandidatke ter uvede brezvizni režim za celotni Balkan ter naj regiji stoji ob strani v ekonomski in energetski krizi. Čeprav se je srečanje na Brdu končalo brez sklepne deklaracije, ga je predsednik Borut Pahor označil za uspešnega. Dejal je, da je zadovoljen in celo srečen, da so se v teh zahtevnih okoliščinah sploh sestali in sprejeli šest sklepov.

LJUBLJANA - Člani sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so na današnji izredni seji za v. d. generalnega direktorja imenovali travmatologa Marka Juga, sicer enega od predstavnikov zaposlenih v svetu zavoda. Zdaj že nekdanji generalni direktor UKC Jože Golobič je namreč minulo sredo odstopil, danes pa je še formalno predčasno končal mandat.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila partnerski sporazum s Slovenijo za porabo 3,26 milijarde evrov evropskih sredstev iz kohezijske politike za obdobje 2021-2027. Ta sredstva bodo namenjena zmanjšanju razlik med regijami, in sicer s spodbujanjem inovativnosti in konkurenčnosti, so sporočili v Bruslju.

LJUBLJANA - Odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor ter za finance sta potrdila predloge zakonov iz energetskega paketa, namenjen upravljanju v primeru eskalacije na trgu električne energije in zemeljskega plina. Sveženj vključuje predloge novele zakona o oskrbi s plini, zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo ter zakona o državnem poroštvu za izvedbo poslov na trgu elektrike oziroma za nakupe plina zunaj EU.

LJUBLJANA - Nekatere družbe, kot sta kranjski Domplan in velenjska komunala, bodo zaradi visokih cen zemeljskega plina na borzi in splošne energetske draginje prenehale dobavljati ta energent. Dobavitelji zemeljskega plina pa so medtem cene uskladili z vladno uredbo, ki je ceno za kilovatno uro zemeljskega plina postavila pri največ 0,073 evra.

LJUBLJANA - Vladna stran je v pogajanjih s sindikati javnega sektorja sklenila počakati na jesensko gospodarsko napoved Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Ocenjuje, da so trenutno pričakovanja sindikatov previsoka in da bodo potem, ko bodo objavljeni podatki o tem, kaj se dogaja v gospodarstvu, lažje zbližali svoje poglede.

LJUBLJANA - Prihodnji teden bo uradno stekla kampanja pred predsedniškimi volitvami. Kandidati, ki so napovedali vstop v predsedniško tekmo, sicer že več tednov na terenu nagovarjajo volivce, predvsem tisti, ki bodo kandidaturo vložili s podpisi podpore. Te sicer ni vložil še nobeden izmed kandidatov, prvi bodo po napovedih to storili ta teden. Med njimi sta vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, ki bo kandidiral s podporo stranke in podpisi poslancev, ter glasbenik Gregor Bezenšek, ki bo kandidaturo podprto s podpisi volivcev vložil v torek. Volilno gradivo za predsedniške volitve je bilo medtem volivcem s stalnim prebivališčem v tujini po zagotovilih Pošte Slovenije že poslano, so sporočili iz Državne volilne komisije odposlano. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je volivcev brez stalnega prebivališča v Sloveniji, ki prebivajo v 137 državah po svetu, skupaj 106.050.

LJUBLJANA - SD bi lahko v tekmo za predsednika republike poslala evropskega poslanca Milana Brgleza, je slišati neuradno. V stranki informacije sicer ne komentirajo, odgovarjajo le, da "pogovori tečejo v vse smeri".

LJUBLJANA - Na poziv predsednika republike Boruta Pahorja za mesto ustavnega sodnika so prispeli trije predlogi. Prišli so predlogi za Nežo Kogovšek Šalamon, Andraža Terška in Andraža Zidarja. Pahor se bo o prijavah posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter izbral kandidata, so sporočili z urada predsednika republike.

LJUBLJANA - Inšpekcija za delo bo v prihodnje triglava. Na njenem čelu bo, če ga v četrtek potrdi vlada, glavni inšpektor Luka Lukić, je potrdil minister za delo Luka Mesec. Ob Lukiću bosta še dva namestnika, ki bosta prišla iz vrst inšpektorata. Delo inšpektorata bo v prihodnje bolj ciljno usmerjeno, s prihodnjim letom pa se obetajo tudi dodatne zaposlitve.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob se je z vpisom v žalno knjigo poklonil spominu na kraljico Elizabeto II. Na britanskem veleposlaništvu v Ljubljani je izrazil iskreno sožalje britanski predsednici vlade Liz Truss, kraljevi družini ter britanskemu narodu in prebivalcem držav Commonwealtha, so sporočili iz premierjevega kabineta. V žalno knjigo se je vpisala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tem je dejala, da je pokojna kraljica svojemu narodu služila z modrostjo in zvestobo.

LJUBLJANA - Ameriški State Department bo podrobnosti vojaške pomoči Ukrajini in zaveznicam, med njimi tudi Sloveniji, ki so jo ZDA napovedale prejšnji teden, sporočil šele po končanem končanem postopku seznanitve kongresa. To naj bi trajalo 15 dni. Potrebni bodo še pogovori o tem, kako bodo države uporabile sredstva za pomoč pri zagotavljanju varnosti.

LJUBLJANA - Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest se bosta v torek znižali. Bencin se bo pocenil za 13,7 centa na 1,354 evra, dizel pa za 8,4 centa na 1,683 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo. V torek bodo začele veljati tudi regulirane cene kurilnega olja.

LJUBLJANA - V nedeljo so v Sloveniji ob 444 PCR-testih in 1924 hitrih antigenskih testih potrdili 548 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 75 bolnikov, na intenzivni negi pa sedem. Od vključno četrtka je umrlo pet bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Pošte Slovenije je Tomaža Kokota razrešil z mesta generalnega direktorja te državne družbe, so potrdili na Pošti Slovenije. Kot so sporočili, je bil Kokot odpoklican iz poslovno-ekonomskih razlogov, družbo pa bo do imenovanja novega generalnega direktorja zastopalo obstoječe poslovodstvo.

LJUBLJANA - Inšpekcija za delo bo v prihodnje triglava. Na njenem čelu bo, če ga v četrtek potrdi vlada, glavni inšpektor Luka Lukić, je potrdil minister za delo Luka Mesec. Ob Lukiću bosta še dva namestnika, ki bosta prišla iz vrst inšpektorata. Delo inšpektorata bo v prihodnje bolj ciljno usmerjeno, s prihodnjim letom pa se obetajo tudi dodatne zaposlitve.

LJUBLJANA - Delo nove vlade je po prvih 100 dneh negativno ocenila več kot polovica vprašanih, kažejo rezultati zadnje septembrske ankete, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana. Vodilnima strankama se je od avgusta podpora znižala za slabo odstotno točko, Gibanje Svoboda ostaja na prvem mestu z 29,9 odstotka, sledi SDS z 21,7 odstotka podpore vprašanih.

LJUBLJANA - Člani uredništva MMC so se izrekali o kandidatih za odgovornega urednika Multimedijskega centra Radiotelevizije Slovenija. Večina je pozitivno mnenje izrekla Ksenji Tratnik, ki je dobila 28 glasov oz. 93,3 odstotka vseh, ki so lahko glasovali. Dušan Hedl je dobil eno pozitivno mnenje, Ksenija Koren pa nobenega, so za STA pojasnili na MMC.

MURSKA SOBOTA - Za 46-letnega moškega, osumljenega uboja zunajzakonske partnerice v soboto v Peskovcih, je popoldne preiskovalni sodnik v Murski Soboti odredil pripor. Kot so sporočili s soboške policijske uprave, kriminalisti in policisti o primeru še vedno zbirajo dodatna obvestila in informacije.

LJUBLJANA - Slovenski ilustratorji in ilustratorke imajo odslej svoj center. Avgusta je zaživel portal Centra ilustracije, na katerem je med drugim predstavljenih okoli 50 ilustratorjev. V fizični prostor bo center po besedah njegove vodje Maše P. Žmitek vstopal s srečanji, dogodki in izobraževanji, v prihodnosti pa upa, da bo dobil tudi fizični domicil.

LUXEMBOURG - Evropska muzejska akademija (EMA) je letos nagradila projekt I-ON (Identiteta na prepihu / Identity on the Line), v katerem sodeluje tudi Muzej novejše zgodovine Slovenije. Vodilni partner skupnega projekta šestih muzejev in ene univerze iz sedmih evropskih držav je Muzej Vest-Agder iz Kristiansanda na Norveškem.

ako/zzg/lad/mma/da/moz/tz/zkr/npe/ako
© STA, 2022