Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 12. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRDO PRI KRANJU - Voditelji držav, ki sodelujejo v pobudi Brdo-Brioni, so na srečanju poudarili pomen širitve za stabilnost Zahodnega Balkana. EU so pozvali, naj BiH do konca leta dodeli status kandidatke ter uvede brezvizni režim za celoten Balkan ter naj regiji stoji ob strani v ekonomski in energetski krizi. Čeprav se je srečanje na Brdu končalo brez sklepne deklaracije, ga je predsednik Borut Pahor označil za uspešnega. Dejal je, da je zadovoljen in celo srečen, da so se v teh zahtevnih okoliščinah sploh sestali in sprejeli šest sklepov. Kot je poudaril, so se osredotočili na tisto, glede česar so bili enotni, in se niso lotevali zadev, kjer med državami obstajajo velike razlike.

LJUBLJANA - Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je na britanskem veleposlaništvu vpisala v žalno knjigo, odprto v spomin na kraljico Elizabeto II., ki je v četrtek preminila na dvorcu Balmoral na Škotskem. Ob tem je dejala, da je pokojna kraljica svojemu narodu služila z modrostjo in zvestobo. Kot je v izjavi po vpisu v knjigo dejala ministrica, je z zapisom v imenu Slovenije izrazila globoko sožalje britanskemu narodu in kraljevi družini.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila partnerski sporazum s Slovenijo za porabo 3,26 milijarde evrov evropskih sredstev iz kohezijske politike za obdobje 2021-2027. Ta sredstva bodo namenjena zmanjšanju razlik med regijami, in sicer s spodbujanjem inovativnosti in konkurenčnosti, so sporočili v Bruslju.

LJUBLJANA - Volilno gradivo za predsedniške volitve je bilo volivcem s stalnim prebivališčem v tujini po zagotovilih Pošte Slovenije že poslano, so sporočili iz Državne volilne komisije odposlano. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je volivcev brez stalnega prebivališča v Sloveniji, ki prebivajo v 137 državah po svetu, skupaj 106.050.

LJUBLJANA - Prihodnji teden bo uradno stekla kampanja pred predsedniškimi volitvami. Kandidati, ki so napovedali vstop v predsedniško tekmo, sicer že več tednov na terenu nagovarjajo volivce, predvsem tisti, ki bodo kandidaturo vložili s podpisi podpore. Te sicer ni vložil še nobeden izmed kandidatov, prvi bodo po napovedih to storili ta teden. Med njimi sta vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, ki bo kandidiral s podporo stranke in podpisi poslancev, ter glasbenik Gregor Bezenšek, ki bo kandidaturo podprto s podpisi volivcev vložil v torek.

LJUBLJANA - Inšpekcija za delo bo v prihodnje triglava. Na njenem čelu bo, če ga v četrtek potrdi vlada, glavni inšpektor Luka Lukić, je potrdil minister za delo Luka Mesec. Ob Lukiću bosta še dva namestnika, ki bosta prišla iz vrst inšpektorata. Delo inšpektorata bo v prihodnje bolj ciljno usmerjeno, s prihodnjim letom pa se obetajo tudi dodatne zaposlitve.

LJUBLJANA - V nedeljo so v Sloveniji ob 444 PCR-testih in 1924 hitrih antigenskih testih potrdili 548 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 75 bolnikov, na intenzivni negi pa sedem. Od vključno četrtka je umrlo pet bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Člani uredništva MMC so se izrekali o kandidatih za odgovornega urednika Multimedijskega centra Radiotelevizije Slovenija. Večina je pozitivno mnenje izrekla Ksenji Tratnik, ki je dobila 28 glasov oz. 93,3 odstotka vseh, ki so lahko glasovali. Dušan Hedl je dobil eno pozitivno mnenje, Ksenija Koren pa nobenega, so za STA pojasnili na MMC.

LJUBLJANA - V času remonta krške nuklearke bo odvisnost Slovenije od uvoza električne energije po ocenah Elesa več kot 55-odstotna. Če bi zagnali vseh 11 plinskih blokov ter po potrebi kot energent uporabljali kurilno olje, bi lahko uvozno odvisnost spustili na okrog 30 odstotkov, pravijo v družbi, kjer upajo na likvidnost borz z električno energijo.

LJUBLJANA - Farmacevtski velikan Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, je napovedal naložbo v razvoj bioloških zdravil naslednje generacije v višini 300 milijonov dolarjev. Od tega bo 110 milijonov dolarjev namenil za vzpostavitev centra za razvoj bioloških zdravil v Lekovem obratu v Mengšu.

LJUBLJANA - Slovenija se je letos na globalni lestvici digitalne kakovosti življenja, ki jo izračunava ponudnik varnostne programske opreme Surfshark, med 117 državami uvrstila na 32. mesto, potem ko je bila lani med 110 državami 36. Najbolje je uvrščena glede kakovosti internetne povezave (24. mesto), najslabše glede dostopnosti interneta (60. mesto).

jb/jb
© STA, 2022