Pregled - šport, 11. 9. (nedelja)

Ljubljana, 11. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 11. septembra.

KATOVICE - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu osvojila četrto mesto. Potem ko se je po domačem delu prvenstva uvrstila v polfinale, je v Katovicah izgubila oba dvoboja, po Italijanih v polfinalu jih je v malem finalu premagala še Brazilija. Brazilci so bili boljši s 3:1 (18, 18, -22, 18). V finalu so Italijani ugnali Poljake s 3:1 (-22, 21, 18, 20) in četrtič postali svetovni prvaki.

MONTREAL - Slovenski as Tadej Pogačar je zmagovalec velike nagrade Montreala, ki spada v svetovno serijo kolesarstva. Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji je v ciljnem sprintu peterice ugnal drugouvrščenega Belgijca Wouta Van Aerta ter tretjega Italijana Andreo Bagiolija. Za Pogačarja je to že 44. zmaga v karieri ter 14. v letu 2022.

EDINBURGH - Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je letos še petič v karieri postala zmagovalka seštevka svetovnega pokala v težavnosti. Pred letošnjo sezono ji je to uspelo tudi v letih 2016, 2017, 2018 in 2021. Z novo lovoriko se je s skupno desetimi osvojenimi naslovi v končnih seštevkih sezone izenačila z rekorderko iz Francije Sandrine Levet. Novo skupno lovoriko je osvojila na predzadnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja v Edinburghu na Škotskem, na kateri sta oba slovenska finalista Luka Potočar in Janja Garnbret stopila na stopničke z drugim mestom. Slavila sta Japonka Ai Mori in Američan Jesse Grupper.

BERLIN - Zdravniški pregled z magnetno resonanco je potrdil slutnje o težji poškodbi slovenskega košarkarskega reprezentanta Zorana Dragića. Zaradi strgane štiriglave stegenske mišice je mlajši od bratov Dragić že zaključil z nastopi na evropskem prvenstvu v Berlinu, je sporočila Košarkarske zveza Slovenije. Zoran Dragić bo s košarkarskih igrišč predvidoma odsoten šest do osem tednov, je še zapisala KZS. Zoran Dragić se je poškodoval ob koncu prvega polčasa tekme osmine finala proti Belgiji, ki jo je Slovenija dobila s 16 točkami razlike.

BUKAREŠTA - Rokometašice Krima Mercatorja so v prvem krogu elitne lige prvakinj izgubile v gosteh proti Bukarešti z 28:30. Naslednja tekma krimovke v skupini A čaka prihodnjo nedeljo, ko v Ljubljano prihaja evropski prvak, norveški Kristiansand. Slovenske prvakinje so neuspešno začele evropsko pot. Po dobrem prvem polčasu so v drugem domačinke zagospodarile v svoji dvorani in hitro prišle do oprijemljive prednosti, ki je niso več izpustile iz rok. Varovankam črnogorskega strokovnjaka Dragana Adžića se je ustavilo predvsem ob koncu prvega in začetku drugega polčasa. Pri krimovkah sta bili najbolj razpoloženi Dimitrijeva in Radičevićeva, ki sta dosegli po devet golov.

ZAGREB - Svetovni prvak Kristjan Čeh je na atletskem mitingu v Zagrebu, ki je štel za zlato celinsko serijo, v metu diska zmagal in z 68,60 metra končal izjemno sezono, v kateri je zmagal na diamantni ligi, postal evropski podprvak in se po najdaljših metih v zgodovini zavihtel na deseto mesto z 71,27 m. Drugo slovensko zmago večera je dosegel Lovro Mesec Košir na 400 m s 47,02, v petek sta zmagali še Tina Šutej z rekordom mitinga v skoku s palico in Neja Filipič v troskoku.

MURSKA SOBOTA(LJUBLJANA - Nogometaši Mure so v 9. krogu Prve lige Telemach Slovenije v Fazaneriji premagali Koper z 2:1 (1:0), na prvi nedeljski tekmi pa so Mariborčani ugnali Bravo z 1:0 (0:0).

PORTOROŽ - Na teniškem turnirju WTA Zavarovalnica Sava Portorož, ki spada v serijo turnirjev WTA 250, je v drugi krog kvalifikacij napredovala le Živa Falkner. Sicer 552. igralka lestvice WTA je po treh nizih presenetila Srbkinjo Natalijo Stevanović, 198. igralko sveta, s 3:6, 7:6, 6:4. Za preboj na glavni del turnirja bo v ponedeljek okoli 12.30 igrala z drugo nosilko kvalifikacij, Romunko Gabrielo Ruse, ki je bila z 2:0 v nizih boljša od Nemke Yane Morderger. Preostale tri Slovenke, Nina Potočnik, Noka Jurič in Lara Smejkal, so bile v prvem krogu kvalifikacij nemočne.

BERLIN - Srbska košarkarska reprezentanca se je poslovila že v osmini finala evropskega prvenstva. S 94:86 so bili od enih favoritov za naslov boljši Italijani. Dve tekmi sta se prav tako končali z izidom 94:86, napredovali sta Poljska in Finska, medtem ko je Grčija s 94:88 premagala Češko in si kot zadnja zagotovila vstopnico za četrtfinale. Tako so znani vsi četrtfinalni pari. V zgornji polovici se bodo pomerili Nemčija in Grčija ter Španija in Finska, v spodnji pa Slovenija in Poljska ter Francija in Italija.

NEW YORK - Poljakinja Iga Swiatek je zmagovalka odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku. V finalu je trenutno prva igralka sveta po uri in 50 minutah ugnala Tunizijko Ons Jabeur v dveh nizih s 6:2 in 7:6. Za 21-letno Swiatekovo je to že tretja zmaga na turnirjih za grand slam in druga letos. V Parizu je bila najboljša leta 2020 in 2022. Postala je tudi prva Poljakinja z zmago na odprtem prvenstvu ZDA.

MADRID - Belgijski kolesar Remco Evenepoel je zmagovalec dirke po Španiji. Danes je moral 22-letnik varno prepeljati zgolj še zadnjo etapo v Madridu. Sprintersko parado je sicer dobil Kolumbijec Juan Sebastian Molano. Edini Slovenec v cilju, Jan Polanc, je v skupnem seštevku zasedel 12. mesto. Za 30-letnega Polanca je bila to druga najboljša uvrstitev na tritedenskih preizkušnjah. Jubilejno deseto v karieri je sklenil na 12. mestu, kar je le mesto slabše od izida na dirki po Italiji pred petimi leti.

MONZA - Nizozemec Max Verstappen je zmagovalec dirke formule 1 za veliko nagrado Italije v Monzi. Preizkušnja se je zaključila za varnostnim avtomobilom, svetovni prvak pa je čez ciljno črto popeljal kolono z drugouvrščenim Monačanom Charlesom Leclercom in tretjim Britancem Georgem Russelom ter ostalimi. Štiriindvajsetletni Nizozemec je tako dobil že peto dirko zapovrstjo ter 11. v tej sezoni, s čimer je le še povišal prednost v skupnem seštevku. V njem ima šest dirk pred koncem že skorajda neulovljivih 116 točk prednosti pred Leclercom. Do konca sezone je na voljo le še 164 točk.

ATENE - Belgijski dirkač Thierry Neuville, član Hyundaija, je zmagovalec relija Akropolis, ki poteka v okolici mesta Lamia v Grčiji. Belgijec je tako prišel do svoje prve zmage v letošnji sezoni in skupno 16. Na drugem in tretjem mestu sta končala njegova moštvena kolega Estonec Ott Tänak in Španec Dani Sordo. Zmagoviti Hyundaijev trojec je izkoristil tudi napake vodilnega v skupnem seštevku, Finca Kalleja Rovanperäja, ki je v nesreči poškodoval svojo Toyoto Yaris in reli končal na 15. mestu.

POKLJUKA - Jakov Fak (Pokljuka) in Lena Repinc (Bohinj) sta v nedeljo osvojila slovenska naslova v poletnem biatlonu na tekmi s skupinskim startom. Oba sta bila najboljša že v soboto na sprinterski tekmi. Na moški tekmi s 14 kilometri teka na rolkah in s štirimi streljanji je Faka najbolj ogrožal Rok Tršan (Logatec), tretji je bil Alex Cisar (Triglav). Repinčeva je tudi tokrat tekmo končala pred Polono Klemenčič (Triglav), tretja je bila druga tekmovalka kranjskega kluba Tais Vozelj. Peta je bila novinka med biatlonkami Anamarija Lampič, ki se na strelišču še nikakor ne znajde. Zgrešila je kar devet tarč.

alz/ag/am/ic/jz/zzb/nem/alz
© STA, 2022