Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (10. in 11. 9.)

Ljubljana, 11. septembra - Tuje tiskovne agencije so med drugim poročale o tem, da bo v ponedeljek na Brdu pri Kranju potekal vrh Brdo-Brioni, ki bo gostil voditelje Zahodnega Balkana. Predsednika republike Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Zoran Milanović sta se že danes sestala v Ljubljani.

Srbska tiskovna agencija Tanjug je poročala o tem, da bo predsednik republike Borut Pahor v ponedeljek na Brdu pri Kranju v sklopu 11. vrha Brdo-Brioni gostil voditelje Zahodnega Balkana. Kot je dejal ob nedavnem obisku Beograda, je namen srečanja okrepitev evropske perspektive v regiji, pa tudi miru, stabilnosti in razvoja Balkana. O tem je poročala tudi hrvaška tiskovna agencija Hina in med drugim izpostavila današnje delovno srečanje med predsednikom Pahorjem in hrvaškim predsednikom republike Zoran Milanovićem v Ljubljani, kjer sta razpravljala o temah ponedeljkovega vrha.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala o petkovem srečanju med ministrom za Slovence po svetu Matejem Arčonom in veleposlanikom Republike Italije Carlom Campanilejem. Srečala sta se zaradi
zaskrbljenosti, ki jo slovenski manjšini v Italiji povzroča napovedana odprava radijskega oddajanja družbe RAI na srednjem valu. Minister je na srečanju poudaril, da je odprava tovrstnega oddajanja morda dolgoročno upravičena, vendar morajo biti pred tem zagotovljene ustrezne nadomestne rešitve.

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala o odločitvi Evropske komisije o sprejetju zakona, ki bo urejal koncentracijo medijev in ščitil novinarje pred pritiski. O zakonu so se odločili zaradi zmanjševanja neodvisnosti novinarstva zlasti na Madžarskem in Poljskem. Ob tem so v agenciji med drugim izpostavili primer Slovenije, kjer je prejšnja vlada Janeza Janše za več mesecev prekinila financiranje Slovenske tiskovne agencije, zaradi česar je prejela več opominov iz Bruslja.

rem/ako
© STA, 2022