Pregled - Slovenija, 11. 9. (nedelja)

Ljubljana, 11. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 11. septembra.

KATOVICE - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu osvojila četrto mesto. Potem ko se je uvrstila v domačem delu uvrstila v polfinale, je v Katovicah izgubila oba dvoboja, po Italijanih v polfinalu jih je v malem finalu premagala še Brazilija. Brazilci so bili boljši s 3:1.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je ob formalni potrditvi Karla III. za kralja Združenega kraljestva in držav Commonwealtha čestital novemu kralju. Zaželel mu je vse najboljše pri opravljanju pomembnega poslanstva.

BAZOVICA - Pri spomeniku na gmajni pri Bazovici je bila slovesnost v spomin na štiri slovenske rodoljube, ki so jih tam ustrelili pred 92 leti. Slavnostni govornik, minister Matej Arčon, je dejal, da se je vredno boriti za popravo krivic, pa tudi za sožitje. Če bomo enotni, je Evropa po njegovih besedah sposobna premagati tudi ta nenavadni čas.

PIVKA - Civilna iniciativa Brkini je priredila pohod po dolini Suhorce, kjer država načrtuje ureditev zbiralnika vode za Istro in Kras. Organizatorji so prepričani, da je dovolj pitne vode mogoče zagotoviti s povezavo vodovodov na Primorskem in Notranjskem, brez posega v naravno okolje.

LJUBLJANA - V Vili Podrožnik se bosta pred uradnim začetkom vrha voditeljev pobude Brdo-Brioni na dvostranskem srečanju sestala gostitelja vrha, predsednik republike Borut Pahor in njegov hrvaški kolega Zoran Milanović. Temu bo sledila delovna večerja za udeležence vrha.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 375 PCR-testih in 1643 hitrih antigenskih testih potrdili 628 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 20.018 aktivnih primerov okužbe, kar je 85 več kot dan prej.

LJUBLJANA - Minister za delo Luka Mesec bo v ponedeljek razkril odločitev o novem vodstvu Inšpektorata RS za delo, so sporočili z ministrstva. Poleg razširjenega tričlanskega vodstva bodo predstavili predvideno reorganizacijo inšpektorata. Po neuradnih informacijah STA bo glavni inšpektor za delo Luka Lukić iz Delavske svetovalnice.

RATEČE - Na Tromeji je potekalo tradicionalno srečanje, na katerem se srečujejo pohodniki iz Slovenije, Avstrije in Italije ter župani treh dežel. Prireditve vrh Peči, na nadmorski višini 1509 metrov, se vsako leto udeleži več tisoč pohodnikov.

KAMNIK - V središču Kamnika se z današnjim dnem zaključuje 50. festival Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Jubilejne nedeljske povorke se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor in festivalu za polstoletno tradicijo podelil zahvalo predsednika Republike Slovenije, so sporočili iz njegovega urada.

LIPICA - V Lipici so gostili Dan Kobilarne Lipica. V sklopu največjega konjeniškega praznika v regiji so pripravili številne aktivnosti. Vrhunec dneva je bil konjeniški spektakel, lipicancem so se pridružili tudi madžarski stepski pastirji čikoši.

PTUJ - V mestnem gledališču bo drevi na sporedu prva premiera nove gledališke sezone. V koprodukciji z Mini teatrom je nastala uprizoritev ene najslovitejših in najpogosteje uprizarjanih dram 20. stoletja Kdo se boji Virginie Woolf? ameriškega dramatika Edwarda Albeeja. Predstavo je režiral Ivica Buljan.

MURSKA SOBOTA - Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota na območju Policijske postaje Gornji Petrovci preiskujejo sum uboja, ki se je zgodil v soboto. Po dosedanjih informacijah naj bi moški vzel življenje svoji izvenzakonski partnerki.

ako/rem/np/mrn/bdo/ako
© STA, 2022