Pregled - svet, 11. 9. (nedelja)

Ljubljana, 11. septembra - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 11. septembra.

EDINBURGH - Krsto britanske kraljice Elizabete II. so z gradu Balmoral na Škotskem, kjer je umrla v četrtek, prepeljali v Edinburgh. Hrastova krsta, pokrita s škotsko kraljevo zastavo in vencem belega cvetja, je v spremstvu sedmih vozil šest ur potovala do škotske prestolnice, kjer bo ostala do torka. Ob poti so množice ljudi v tišini spremljale konvoj, nekateri so jokali ali metali cvetje pred pogrebni voz.

CANBERRA/WELLINGTON/LONDON/CARDIFF... - Dan po formalni razglasitvi Karla III. za novega britanskega kralja je bil ta uradno razglašen tudi za kralja Avstralije in Nove Zelandije. Podobno kot v soboto v Londonu so ga za kralja razglasili še v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem. Karel III. je ob tem v Buckinghamski palači gostil predstavnike držav Commonwealtha, ki ga trenutno sestavlja 56 držav, večinoma nekdanjih britanskih ozemelj. V karibski otoški državi Antigva in Barbuda so ga za novega kralja potrdili v že soboto, premier Gaston Browne pa je dejal, da namerava v roku treh let izvesti referendum o neodvisnosti od britanske monarhije.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto sporočil, da so ukrajinske sile od začetka septembra v protiofenzivi ponovno zavzele okoli 2000 kvadratnih kilometrov ozemlja. Ukrajinske sile so ponovno zavzele Kupjansk, Vasilenkovo in Artemivko v harkovski regiji, je dodal. Rusko obrambno ministrstvo je v soboto priznalo umik oziroma prerazporeditev sil v vzhodnem delu regije Harkov. Po navedbah guvernerja regije Lugansk Sergija Gajdaja Rusi bežijo iz regije Lugansk v smeri proti Rusiji. Kot je dodal, se kolone vozil proti meji raztezajo več kilometrov.

ZAPOROŽJE - Francoski predsednik Emmanuel Macron je po telefonu govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter ga pozval k umiku ruskega orožja z območja nuklearke v Zaporožju. Macron opozoril Putina, da je ruska okupacija razlog za tveganja, ki grozijo tej elektrarni. Putin pa je obtožil ukrajinske sile, da obstreljujejo območje nuklearke, v kateri so medtem izključili še zadnji, šesti reaktor. Kot so pojasnili v ukrajinski jedrski agenciji, je hladna zaustavitev najvarnejša rešitev, potem ko je bilo v minulih dneh območje elektrarne večkrat tarča obstreljevanja. V primeru novih poškodb na električnih vodih, ki objekt povezujejo z energetskim sistemom, bodo za oskrbo elektrarne uporabili dizelske generatorje.

NEW YORK - V ZDA so obeležili 21. obletnico terorističnih napadov 11. septembra 2001, v katerih je umrlo 2977 ljudi. Predsednik Joe Biden se je udeležil spominske slovesnosti v Pentagonu, v New Yorku pa so se spomnili žrtev v spominskem parku na jugu Manhattna. Sporočila sočutja in podpore so prišla tudi iz tujine. Na slovesnosti v New Yorku je bila tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris, predsednik Biden pa je pred poslopjem Pentagona dejal, da se v ZDA ne bodo ustavili in ne bodo oklevali pri obrambi ameriškega ljudstva.

STOCKHOLM - Na Švedskem so potekale parlamentarne volitve. Premierka Magdalene Andersson je ob oddaji glasu na parlamentarnih volitvah v Stockholmu pozvala ljudi, naj se udeležijo volitev. Že prej je napovedala, da je pripravljena sodelovati z vsemi političnimi strankami razen s skrajno desnimi Švedskimi demokrati.

PORT MORESBY - Severne predele Papue Nove Gvineje je stresel silovit potres z magnitudo 7,6. Kot so sporočile lokalne oblasti te otoške države v Tihem oceanu, je pri tem je umrlo najmanj pet ljudi, številni pa so ranjeni. Bojijo se, da bo žrtev še več, tudi gmotna škoda je velika.

np/np
© STA, 2022