Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 11. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

KATOVICE - Slovenskim odbojkarjem na svetovnem prvenstvu ni uspel veliki met. V Katovicah so izgubili polfinalni obračun z Italijo, a še vedno lahko osvojijo zgodovinsko kolajno. V boju za bron se bodo danes merili še z eno veliko reprezentanco, brazilsko, ki ima v svojih vitrinah po tri zlate kolajne na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Brazilci, ki so polfinalni obračun proti gostiteljem Poljakom izgubili po ogorčenem boju z 2:3, bodo v tem obračunu favoriti. Mali finale za bron se bo začel ob 18. uri. V finalu z začetkom ob 21.00 se bosta udarili ekipi Poljske in Italije.

BUKAREŠTA - Rokometašice Krima Mercatorja bodo svoje popotovanje v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju pričele v romunski prestolnici. Ob 16. uri jih čaka uvodna tekma skupinskega dela lige prvakinj z Bukarešto, kjer od leta 2018 igra tudi slovenska reprezentantka in nekdanja krimovka Elizabeth Omoregie. Tradicionalne tekmice iz slovenske in romunske prestolnice so doslej v ligi prvakinj odigrale že osem tekem. Na njih so Ljubljančanke le enkrat zmagale in igrale neodločeno ter doživele šest porazov.

MONTREAL - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo drevi nastopil na veliki nagradi Montreala (221,4 km), ki spada v svetovno serijo kolesarstva. Ob njem bodo od Slovencev na startu še trije člani Bahrain-Victoriousa, in sicer Matej Mohorič, Jan Tratnik in Matevž Govekar. Potem ko v petek na VN Quebeca Pogačar ni bil med najboljšimi, preizkušnjo je končal na 24. mestu, bi utegnilo biti danes nekoliko drugače, saj ga čaka še precej težja dirka. Kolesarji bodo morali premagati kar 4842 višinskih metrov na krožni trasi po Montrealu.

NEW YORK - Poljakinja Iga Swiatek je zmagovalka odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku. V finalu je trenutno prva igralka sveta po uri in 50 minutah ugnala Tunizijko Ons Jabeur v dveh nizih s 6:2 in 7:6. Za 21-letno Swiatekovo je to že tretja zmaga na turnirjih za grand slam in druga letos. V Parizu je bila najboljša leta 2020 in 2022. Postala je tudi prva Poljakinja z zmago na odprtem prvenstvu ZDA.

NEW YORK - Španec Carlos Alcaraz in Norvežan Casper Ruud se bosta drevi ob 22. uri pomerila za naslov na zadnjem teniškem turnirju za grand slam v sezoni. Na odprtem prvenstvu ZDA pa ne bo v igri zgolj prestižna lovorika, temveč tudi preboj na prvo mesto lestvice ATP. Alcaraz je bil pred začetkom turnirja v New Yorku tretji igralec sveta, Ruud pa sedmi.

SPRINGFIELD - Košarkarska hiša slavnih v Springfieldu v ameriški zvezni državi Massachusetts ima nove člane. Med novimi člani je tudi nekdanji argentinski košarkarski zvezdnik Manu Ginobili. Novi člani hiše slavnih v razredu z letnico 2022 so še Tim Hardaway, nekdanji igralki ženske severnoameriške košarkarske lige WNBA Swin Cash in Lindsay Whalen, trenerja George Karl in Del Harris ter trenerka Marianne Stanley.

PLANICA - Luka Kovačič in Barbara Trunkelj ostajata kralj in kraljica teka po letalnici bratov Gorišek navzgor. V Planici so včeraj pripravili že deveto izvedbo tekmovanja Red Bull 400. Gre za tekmovanje, na kateri udeleženci skušajo najhitreje premagati 200 višinskih metrov ter 400 metrsko progo, speljano po doskočišču letalnice. V štafeti 4x100 metrov so bili najhitrejši člani mešane ekipe Lepotica in zver, v sestavi Vito Kolarič, Tomaž Rep, Lina Rotar Paušič in Simon Kmet. Pri moških ekipah so zmagali člani ekipe Team Never Second v sestavi Anže Gros, Miha Jan, Rok Zupančič in Vili Črv. Med poklicnimi ekipami so bili najhitrejši gorski reševalci z Jezerskega, in sicer Izidor Karničar, Boris Piskrnik, Aljaž Krč in Urh Karničar.

LJUBLJANA - Glavno mesto Slovenije je bilo tudi letos prizorišče svojevrstnega športno-plezalnega dogodka, ki prinaša zabavno-rekreativne preizkušnje s tekmovalnim pridihom v balvanskem plezanju. Zmagovalca šeste izvedbe Triglav The Rock Ljubljana sta Julija Kruder v ženski in Čeh Martin Stranik v moški konkurenci. Drugič po letu 2020 so se najboljši v finalnem delu tega revialnega tekmovanja merili nad Ljubljanico. Šlo je za dejansko merjenje v "ročkanju" na "horizontalni steni", ki je bila na spodnji strani tekmovalne ploščadi. Ta je bila dvignjena nad vodno gladino in je visela v zraku, obešena na jeklene vrvi.

am/ad/alz/ic/ag/am
© STA, 2022