Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 11. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sobotnem video nagovoru sporočil, da so ukrajinske sile od začetka septembra v protiofenzivi ponovno zavzele okoli 2000 kvadratnih kilometrov ozemlja. Ukrajinske sile so ponovno zavzele Kupjansk, Vasilenkovo in Artemivko v harkovski regiji, je dodal. Po nekaterih navedbah naj bi se približevale tudi Lisičansku, ki so ga Rusi zavzeli julija. Rusko obrambno ministrstvo je v soboto priznalo umik oziroma prerazporeditev sil v vzhodnem delu regije Harkov.

ZAPOROŽJE - Ukrajinska jedrska agencija Energoatom je sporočila, da so ponoči izključili še zadnji, šesti reaktor nuklearke v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil. Kot so pojasnili, je hladna zaustavitev najvarnejša rešitev, potem ko je bilo v minulih dneh območje elektrarne večkrat tarča obstreljevanja. Šesti reaktor je v zadnjih treh dneh skrbel le še za napajanje same elektrarne. Odločitev za zaustavitev so sprejeli, potem ko so uspeli obnoviti napajanje iz zunanjih virov. V primeru novih poškodb na električnih vodih, ki objekt povezujejo z energetskim sistemom, bodo za oskrbo elektrarne uporabili dizelske generatorje.

CANBERRA/WELLINGTON/ST. JOHN'S - Dan po formalni razglasitvi Karla III. za novega britanskega kralja je bil ta uradno razglašen tudi za kralja Avstralije in Nove Zelandije. Razglasitev je na slovesnosti v parlamentu v avstralskem glavnem mestu Canberra izvedel generalni guverner Avstralije David Hurley, v Wellingtonu na Novi Zelandiji pa premierka Jacinda Ardern. V karibski otoški državi Antigva in Barbuda pa so Karla III. za svojega novega kralja potrdili v soboto. Premier Gaston Browne je sicer zatem dejal, da namerava v roku treh let izvesti referendum o neodvisnosti od britanske monarhije.

EDINBURGH - Z gradu Balmoral na Škotskem je malo po 11. uri po srednjeevropskem času proti Edinburghu krenila krsta pokojne britanske kraljice Elizabete II. Hrastova krsta, pokrita s škotsko zastavo in vencem belega cvetja, bo v spremstvu sedmih vozil do škotske prestolnice potovala šest ur, med potjo pa se ji bodo lahko prvič poklonili podaniki. Na poti v Edinburgh naj bi krsta prečkala tudi Aberdeen in Dundee. V Edinburghu bo pokojnica počivala v rezidenci Holyroodhouse.

PORT MORESBY - Severne predele Papue Nove Gvineje je zjutraj stresel silovit potres z magnitudo 7,6. Kot so sporočile lokalne oblasti te otoške države v Tihem oceanu, je pri tem umrl najmanj en človek, številni pa so ranjeni. Bojijo se, da bo žrtev še več, tudi gmotna škoda je velika. Bojijo se, da je na območju hribovja Finisterre več ljudi pokopanih pod ruševinami. Potres so močno čutili tudi v skoraj 500 kilometrov oddaljeni prestolnici Port Moresby.

np/np
© STA, 2022