Pregled - šport, 10.9. (sobota)

Ljubljana, 10. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 10. septembra.

KATOVICE - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo na svetovnem prvenstvu igrala v malem finalu za 3. mesto proti Braziliji. V polfinalu je namreč v Katovicah z 0:3 (-21, -22, -21) izgubila proti Italiji. Izbrancem Gheorgeja Cretuja tako ni uspelo maščevanje za tesen poraz v finalu lanskega evropskega prvenstva. V malem finalu se bodo Slovenci v nedeljo ob 18. uri pomerili z Brazilijo, ki je v napetem obračunu izgubila proti Poljski z 2:3. Finalna tekma bo tri ure kasneje.

BERLIN - Košarkarji Slovenije so se sedmič v zgodovini uvrstili med osem najboljših ekip na evropskih prvenstvih. V prvem dvoboju na izločanje v Berlinu so premagali Belgijo z 88:72 (24:19, 44:41, 63:60). Slovenija se bo v sredo, 14. septembra, v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem dvoboja med Ukrajino in Poljsko, ki je na sporedu v nedeljo ob 12. uri. Luka Dončić je s 35 točkami postal prvi igralec v zadnjih 30 letih, ki je na evropskih prvenstvih na treh zaporednih tekmah presegel mejo 30 točk. Klemen Prepelič jih je dodal 13, Mike Tobey 12 in Goran Dragić 11. Poleg Slovenije so se v četrtfinale prebile še Francija, Nemčija in Španija. V nedeljo bodo še obračuni Ukrajina - Poljska, Finska - Hrvaška, Srbija - Italija in Grčija - Češka.

MARIBOR - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je v kvalifikacijah na evropsko prvenstvo uvrstila s šestimi zmagami na šestih tekmah. Na zadnji je v Mariboru s 3:0 (18, 16, 20) premagala Gruzijo.

EDINBURGH - Šest Slovencev, štiri v ženski in dva v moški konkurenci, se je uvrstilo v polfinale predzadnje tekme svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja v Edinburghu na Škotskem. Za najboljši slovenski dosežek kvalifikacij je poskrbela Janja Garnbret, ki si prvo mesto ženskih kvalifikacij deli s še petimi tekmovalkami.
Lučka Rakovec je z osvojenim vrhom v prvi smeri in višino 45+ vpisala osmi dosežek kvalifikacij, Vita Lukan je bila 13., Sara Čopar pa 22. V moški konkurenci sta od Slovencev nastopila Domen Škofic in Luka Potočar. Škofic se je v polfinale uvrstil z 10. dosežkom, Potočar pa s 17.

LJUBLJANA - Nogometaši Olimpije so v 9. krogu Prve lige Telemach doživeli prvi poraz. V Celju so jih gostitelji ugnali s 4:3 (0:2). Že pred tem je Gorica slavila na gostovanju vSežani s 3:1 (2:1). Ljubljančani kljub porazu ostajajo trdno v vodstvu na lestvici.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so v četrtem krogu lige prvakov v Ljubljani izgubili proti nemškemu Grizzlys Wolfsburgu z 0:4 (0:1, 0:2, 0:1).

JESENICE - Hokejisti Sij Acroni Jesenic so v uvodnem krogu alpske lige premagali italijansko Cortino s 4:0 (1:0, 2:0, 1:0).

SPLIT - Vaterpolisti Hrvaške so na domačem prvenstvu v Splitu osvojili naslov evropskih prvakov. V velikem finalu so v napetem dvoboju premagali Madžarsko z 10:9. Za Hrvaško je to drugi naslov po domačem prvenstvu 2010 v Zagrebu, Madžarska ostaja pri 13 zlatih kolajnah. Pred tem so v reprizi letošnjega finala svetovnega prvenstva Španci v boju za bronasto odličje ugnali Italijane s 7:6.

MADRID - Ekvadorski kolesar Richard Carapaz (Ineos) je zmagovalec predzadnje etape na dirki po Španiji, rdečo majico vodilnega pa je pred nedeljsko sklepno preizkušnjo zadržal Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl). Edini slovenski kolesar Jan Polanc (UAE Emirates) je današnjo preizkušnjo končal na 19. mestu (+2:34), v skupni razvrstitvi pa je na 12. mestu (+21:22). V nedeljo bo na sporedu sklepna in 96,7 km dolga etapa od Las Rozasa do Madrida.

LJUBLJANA - Svetovni prvak in evropski podprvak Kristjan Čeh (Ptuj) je drugi dan atletskega pokala Slovenije v metu diska zmagal z vrhunskim izidom 66,75 m. Tina Šutej (Kladivar) je bila tudi uspešna s 4,60 m v skoku s palico. Pokal je prepričljivo osvojil ljubljanski Mass v obeh konkurencah. V mednarodni ligi Telekom Slovenije sta po neuradnih podatkih skupni zmagi po sedmih tekmah osvojila Čeh, ki je zmagal že lani, in sredozemska prvakinja v troskoku Neja Filipič (Mass), ki je tokrat slavila v skoku v daljino s 6,24 m.

RICCIONE - Slovenska judoistka Maruša Štangar je danes na evropskem pokalu v italijanskem Riccioneju osvojila srebrno kolajno v kategoriji do 48 kilogramov. V finalu je morala priznati premoč Španki Mireiri Comas Lapuerta, ki je zmagala po metu in končnem prijemu v parterju.

PORTOROŽ - Najboljši slovenski teniški igralki, Kaja Juvan in Tamara Zidanšek, sta dobili tekmici v prvem krogu turnirja serije WTA 250, poimenovanega WTA Zavarovalnica Sava Portorož. Juvanova se bo pomerila z izkušeno Francozinjo Alize Cornet, Zidanškovo pa bo izzvala ena od kvalifikantk, so na družbenih omrežjih objavili organizatorji turnirja.

LJUBLJANA - Slovenska košarkarska reprezentanca gluhih je na svetovnem prvenstvu v Izraelu osvojila zlato odličje v igri tri na tri. V velikem finalu je Slovenija, ki so jo zastopali Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič, premagala Ukrajino z 21:19.

POKLJUKA - Jakov Fak (Pokljuka) in mlada Lena Repinc (Bohinj) sta nova slovenska prvaka v poletnem biatlonu v sprintu.

MONZA - Monačan Charles Leclerc s Ferrarijem je bil najhitrejši v današnjih kvalifikacijah formule 1 pred nedeljsko dirko za VN Italije v Monzi. Drugi je bil branilec naslova prvaka in vodilni v letošnjem seštevku za svetovno prvenstvo, Nizozemec Max Verstappen iz moštva Red Bull, ki pa bo startal s pet mest slabšega položaja zaradi nove menjave motorja. Leclercu družbo bo v prvi vrsti tako delal drugi Mercedesov Britanec George Russell, ki je bil na treningu sicer šesti, a so bili številni dirkači kaznovani.

NEW YORK - Norvežan Casper Ruud in Španec Carlos Alcaraz sta finalista teniškega odprtega prvenstva ZDA. V nedeljskem finalu se bosta na zadnjem letošnjem turnirju za veliki slam udarila za prvi naslov na turnirjih za grand slam v karieri, obenem pa tudi za prvo mesto na svetovni lestvici ATP.

ag/lr/ic/ad/jz/am/alz/zzb/zza/ad
© STA, 2022