Pregled - svet, 10. 9. (sobota)

Ljubljana, 10. septembra - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 10. septembra.

LONDON - Karel III. je bil formalno razglašen za novega britanskega kralja. Za novega kralja ga je na slovesnosti v palači svetega Jakoba v Londonu potrdil poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha. V svojem govoru je novi kralj dejal, da se zaveda dolžnosti, ki ga sedaj čakajo. Pred Buckinghamsko palačo v Londonu kot tudi pred dvorcem Balmoral na Škotskem, kjer je kraljica preživela zadnje dni svojega življenja, se še naprej zbirajo množice ljudi, da bi se poklonili pokojni monarhinji. Njen pogreb bo potekal 19. septembra.

SISAK/ZAGREB - V hudi železniški nesreči v kraju Rajić pri Novski so v petek zvečer umrle tri osebe, še enajst je poškodovanih, je po ogledu prizorišča nesreče dejal hrvaški premier Andrej Plenković. Do nesreče naj bi prišlo, ko se je potniški vlak z veliko hitrostjo zaletel v stoječi tovorni vlak. Policija je potrdila, da sta v nesreči življenje izgubila dva uslužbenca Hrvaških železnic, in sicer 60-letni sprevodnik in strojevodja potniškega vlaka, poleg njiju pa je umrl še 17-letnik z območja Novske.

KIJEV - Iz Ukrajine danes prihajajo številna poročila o uspešnem napredovanju vojske na vzhodu države, kjer naj bi ukrajinske sile med drugim zavzele strateško pomembno mesto Kupjansk na severovzhodu regije Harkov. Premike na frontni črti so potrdili tudi ruski viri, vključno z obrambnim ministrstvom v Moskvi. Na dosegu ukrajinskih sil je očitno tudi mesto Izjum, kjer je že v teku evakuacija prebivalcev.

KIJEV - Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je že drugič od začetka vojne v Ukrajini prispela v Kijev. Kot je dejala, je njen obisk namenjen temu, da pokaže, da bo Nemčija stala ob strani Ukrajini "dokler bo to potrebno". Nemška zunanja ministrica je bila maja letos prva visoka predstavnica nemške vlade, ki je obiskala Kijev od začetka ruske agresije.

ISLAMABAD - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob obisku Pakistana, ki se spopada s posledicami uničujočih poplav, dejal, da države v razvoju plačujejo "grozljivo ceno" za odvisnost sveta od fosilnih goriv. Ob tem je pozval k vlaganju v obnovljivo energijo. Guterres upa, da bo njegov obisk spodbudil pomoč Pakistanu, ki potrebuje vsaj deset milijard dolarjev za obnovo poškodovane infrastrukture.

HANNOVER - Največja nemška opozicijska stranka, Krščansko-demokratska unija (CDU) je na kongresu v Hannovru danes potrdila politiko kvot za ženske na vodilnih položajih s ciljem enakosti spolov do leta 2025. Vprašanja v zvezi z ženskimi kvotami in enakostjo spolov so v stranki že dalj časa sprožala številne razprave. V skladu z novimi pravili morajo od naslednjega leta ženske zasedati tretjino vodilnih položajev tako na lokalni kot nacionalni ravni. Do leta 2024 naj bi se to povišalo na 40 odstotkov in nato do sredine leta 2025 doseglo 50 odstotkov.

WELLINGTON - V nesreči čolna ob novozelandskem Južnem otoku je umrlo pet ljudi. Po prvih navedbah naj bi se plovilo prevrnilo po trčenju s kitom. Nesrečo je preživelo šest ljudi, ki so utrpeli lažje poškodbe. Reševalci so nesrečo opisali kot tragedijo brez primere.

akt/akt
© STA, 2022