Pregled - Slovenija, 10. 9. (sobota)

Ljubljana, 10. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 10. septembra.

BERLIN - Slovenska košarkarska reprezentanca se je sedmič v zgodovini uvrstila med osem najboljših ekip na evropskih prvenstvih. V prvem dvoboju na izločanje v Berlinu so premagali Belgijo z 88:72. Slovenija se bo tako prihodnji teden v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem dvoboja med Ukrajino in Poljsko. Luka Dončić je s 35 točkami postal prvi igralec v zadnjih 30 letih, ki je na evropskih prvenstvih na treh zaporednih tekmah presegel mejo 30 točk.

LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Gasilske in druge nevladne organizacije s področja zaščite, varovanja in pomoči bodo tako dodatno financirane po urah, ki jih njihovi pripadniki porabijo ob aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanje.

PRAGA - Ministri Sveta EU za ekonomske in finančne zadeve so v petek in soboto zasedali na neformalnem srečanju v Pragi. Srečanja se je udeležil tudi slovenski finančni minister Klemen Boštjančič, ki se zavzema za takojšen dogovor glede prenove pravil trgovanja na terminskih trgih energentov na ravni EU.

ŠENČUR - Na srečanju prevozniških podjetij in družin, ki sta ga že petič organizirali sekciji za promet pri obrtno-podjetniški in gospodarski zbornici, so v ospredje postavili izzive, ki jih gospodarstvu in prevoznikom prinašata energetska kriza in pomanjkanje kadra. Srečanja se je udeležilo 2000 prevoznikov in njihovih družinskih članov ter številni gostje, med njimi predsednik republike Borut Pahor ter ministra za infrastrukturo Bojan Kumer in za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.

LJUBLJANA - Policija nadaljuje preiskovanje kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja. Potem ko je umetnik Dušan Smodej za oddajo Tarča na TV Slovenija povedal, da ga policija ni obiskala, so na Policijski upravi Ljubljana za STA pojasnili, da preiskave prilagodijo specifičnim okoliščinam primera.

LJUBLJANA - V petek so v Sloveniji ob 863 PCR-testih in 6305 hitrih antigenskih testih potrdili 2055 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po oceni NIJZ je v državi 19.933 aktivnih primerov okužbe, kar je 506 več kot dan prej.

LJUBLJANA - V Slovenskem društvu za zaščito voda vlado pozivajo h koreniti spremembi urejanja vodotokov, saj so po njihovih navedbah trenutne razmere na področju voda kritične. Od vlade pričakujejo čim hitrejšo odpravo trenutnih praks, prehod na obnavljanje rek ter vključevanje in upoštevanje stroke.

LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomorov stroka poudarja pomen vseh, ki pomagajo pri preprečevanju samomorilnega vedenja. Preprečevanje samomorov je velik svetovni izziv, zato želi ljudi v stiski spodbuditi k iskanju strokovne pomoči. Letošnje geslo Ustvarjajmo upanje z dejanji opominja, da obstaja alternativa samomoru.

LJUBLJANA - Že več kot dve desetletji drugo soboto v septembru obeležujemo mednarodni dan prve pomoči, z uporabo katere je mogoče rešiti marsikatero življenje. Glavno sporočilo letošnjega dne je pomen vseživljenjskega učenja prve pomoči.

ŠTANJEL - Na literarnem branju pred večernim sklepom 37. mednarodnega festivala Vilenica so na Štanjelu podelili kristal Vilenice, s katerim nagradijo enega od avtorjev, ki se predstavijo v festivalskem zborniku. Nagrado je prejela severnoirska pesnica Gail McConnell, ki se po oceni žirije najbolj prepričljivo povezuje s tematikami letošnjega festivala.

LJUBLJANA - Višje sodišče v Mariboru je potrdilo sodbo, s katero je bil aprila letos 55-letni Mariborčan zaradi posilstva svoje hčere obsojen na tri leta in deset mesecev zapora. Primer je še dodatno odmeval, ko je prišlo na dan, da gre za člana samooklicane Štajerske varde. Sodba je pravnomočna.

mo/mo
© STA, 2022