Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Julianne Moore v Benetkah na čelu protesta proti aretiranim umetnikom

Benetke, 10. septembra - Ameriška igralka Julianne Moore, ki je letošnja predsednica žirije mednarodnega filmskega festivala v Benetkah, je v petek na rdeči preprogi vodila protest v podporo filmskim ustvarjalcem, ki so pridržani po zaporih po vsem svetu. V tekmovalnem programu festivala je uvrščen tudi novi film v Iranu zaprtega režiserja Džafarja Panahija.

Italija, Benetke.
Ameriška igralka Julianne Moore, ki je letošnja predsednica žirije mednarodnega filmskega festivala v Benetkah, je v petek na rdeči preprogi vodila protest v podporo filmskim ustvarjalcem, ki so pridržani po zaporih po vsem svetu. V tekmovalnem programu festivala je uvrščen tudi novi film v Iranu zaprtega režiserja Džafarja Panahija.
Foto: ANSA/STA

Panahija, ki je leta 2000 v Benetkah že prejel zlatega leva, so aretirali julija skupaj s še dvema drugima filmskima ustvarjalcema.

Igralki se je na protestu pridružilo na ducate drugih umetnikov. V rokah so držali plakate, ki so opozarjali tudi na pridržano mjanmarsko režiserko Ma Aeint in turško producentko Cigdem Mater.

Panahijev novi film Khers Nist v prevodu Brez medvedov kaže, da režiser kljub poskusom utišanja ni izgubil svoje ostre politične kritike in trpkega smisla za humor.

jvo/mo
© STA, 2022