Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 9. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRUSELJ - Slovenija pozdravlja ukrepe za zamejitev visokih cen elektrike, ki jih je predstavila Evropska komisija, a ti niso dovolj, je ob prihodu na zasedanje energetskih ministrov povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Poudaril je predvsem pomen tega, da se hitreje uvede varovalke, s katerimi bi pri dolgoročnem trgovanju ustavili špekulante. "Zelo veliko ukrepov pozdravljamo, menimo pa, da so preveč mehki, da niso dovolj. Predvsem je treba hitro in takoj ukrepati, potem pa imamo čas, da pripravimo strukturno reformo trga, ker so se temelji spremenili in enak sistem trgovanja ob drugačnih temeljih ni več mogoč," je poudaril.

LJUBLJANA - Sto dni smo šli sto na uro, je na novinarski konferenci prvih sto dni svojega vodenja zunanjega ministrstva opisala vodja diplomacije Tanja Fajon, ki se je v tem času srečala z okoli 65 sogovorniki. Izrazila je veselje, ker Slovenija spet postaja zagovornica demokracije, vladavine prava in svobode medijev. Izpostavila je pogovore s kolegi iz sosednjih držav, ZDA, Nemčije ter obisk v Ukrajini. Povedala je, da so okrepili lobiranje za nestalno članstvo Slovenije v Varnostnem svetu ZN, ter izpostavila prizadevanja za to, da BiH dobi status kandidatke za članstvo v EU. V zvezi s Hrvaško je izrazila željo, da bi prevladovali prijateljski odnosi in da bi čim uspešneje reševali vprašanja, ki zadevajo ljudi.

LJUBLJANA - Ob smrti britanske kraljice Elizabete II. je veleposlanica Združenega kraljestva Tiffany Sadler odzvala s poklonom njeni vladavini. Njeno življenje na prestolu se je raztezalo prek obdobja večine naših živih spominov, je zapisala in dodala, da so jo imeli radi in spoštovali ljudje v Združenem kraljestvu, Sloveniji in drugje. Da smrt Elizabete II. verjetno pomeni največji šok za Združeno kraljestvo v zadnjem stoletju, je medtem za STA ocenila slovenska veleposlanica v Londonu Simona Leskovar, ki meni, da je monarhinja predstavljala najpomembnejši vezivni člen britanske unije ter steber stabilnosti in trdnosti države. Izpostavila je tudi njeno veliko odgovornost do javnih zadev.

LJUBLJANA - V Sloveniji bo predvidoma od prihodnjega tedna dostopno cepljenje proti covidu-19 z novimi cepivi podjetij Pfizer in Moderna, ki sta prilagojeni prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron. Cepiva bodo namenjena cepljenju s poživitvenimi odmerki. Prvi odmerki prilagojenih cepiv so že v Sloveniji, so sporočili z NIJZ.

LJUBLJANA - Skupščina Telekoma Slovenije je odpoklicala člane nadzornega sveta Iztoka Černošo, Marka Kerina, Radovana Cerjaka in Jurija Toplaka ter na njihova mesta na nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga za štiriletni mandat imenovala Alenko Čok Pangeršič, Matejo Čuk Orel, Marka Boštjančiča in Žigo Debeljaka. Skupščina, na kateri je bilo prisotnega 78,5 odstotka kapitala z glasovalno pravico, pa ni podprla predlaganega odpoklica Karle Pintar.

LJUBLJANA - Prijavo na javni natečaj za položaj generalnega direktorja policije je oddal en kandidat, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. Da se je na razpis prijavil, je za STA sicer že potrdil aktualni v. d. generalnega direktorja Boštjan Lindav.

LJUBLJANA - Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je že začela razgovore s kandidati za novega generalnega državnega odvetnika, so za STA potrdili na pravosodnem ministrstvu. Za funkcijo generalnega državnega odvetnika se poteguje sedem kandidatov. Po neuradnih informacijah STA sta zunanji kandidatki vodja službe za odnose z javnostmi vrhovnega sodišča Tina Brecelj in odvetnica Barbara Piano. Med notranjimi kandidati so višji državni odvetniki Ana Kerševan, Igor Kovačič, Jerica Halilovič, Jana Morela in sedanja Groznikova namestnica Aleksandra Vrhunc Kovačič. Tina Brecelj in Ana Kerševan sta kandidaturo za STA potrdili, na odgovore ostalih kandidatov še čakamo. Čas za izbor je do 27. septembra, ko aktualnemu šefu državnega odvetništva Juriju Grozniku poteče mandat.

BEOGRAD - Srbski zunanji minister Nikola Selaković je Ljubljano opozoril, naj Srbije ne dreza tam, kjer je najobčutljivejša. S tem se je odzval na izjavo zunanje ministrice Tanje Fajon, ki je kot absurdno označila izjavo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da je Slovenija s priznanjem neodvisnosti Kosova narušila ozemeljsko celovitost Srbije.

LJUBLJANA - Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se je ob obisku v Sloveniji srečal z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, obrambnim ministrom Marjanom Šarcem in državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Igorjem Mallyjem. Med drugim je Sloveniji čestital za izjemno aktivno držo v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite.

LJUBLJANA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je na sedežu urada sestal z veleposlanikom Republike Italije Carlom Campanilejem. Srečanje je bilo v prvi vrsti namenjeno podrobni razčlenitvi izzivov, ki bi jih prinesla odprava radijskega oddajanja na srednjem valu v Italiji in iskanju ustreznih rešitev za slovensko manjšino.

MIREN-KOSTANJEVICA - Obnova kraških gozdov, ki so bili poškodovani v julijskem požaru, se bo začela v kratkem, saj je sanacijski načrt v veliki meri že pripravljen, je na novinarski konferenci Kako obnoviti gozdove poškodovane v kraškem požaru poudaril v.d. direktorja Zavoda za gozdove Janez Logar. Semena bodo tako začeli nabirati že naslednji teden.

LJUBLJANA - Skupna vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila julija za 1,2 odstotka nižja kot junija, in sicer zaradi padca v predelovalnih dejavnostih. V medletni primerjavi je bila skupna vrednost proizvodnje višja za 0,6 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so odprli 52. sejem za zdrav življenjski slog Narava-zdravje. V okviru prireditve, ki se osredotoča na pomen zdravja, zdrave prehrane, gibanja, dobrega počutja in stika z naravo, se bo v treh dneh zvrstilo prek 100 spremljevalnih dogodkov. Sejem je že obiskala kmetijska ministrica Irena Šinko.

LJUBLJANA - Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani poteka tradicionalni posvet, ki ga ob mednarodnem dnevu pismenosti, 8. septembru, v sodelovanju s partnerji pripravlja Bralno društvo Slovenije. Za letošnjo temo so izbrali vizualno pismenost, saj opažajo, da je tudi v Sloveniji vse bolj prisoten trend vizualne komunikacije.

tz/apo
© STA, 2022