Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pri Bazovici danes osrednja slovesnost v spomin na bazoviške junake

Bazovica, 11. septembra - Pri spomeniku na gmajni pri Bazovici blizu Trsta bo danes osrednja slovesnost v spomin na bazoviške junake Ferda Bidovca, Zvonimirja Miloša, Franja Marušiča in Alojza Valenčiča, ki so jih tam ustrelili pred 92 leti. Zbrane bo med drugim nagovoril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Italija, gmajna pri Bazovici.
Spomenik štirim protifašističnim borcem Ferdu Bidovcu, Zvonimirju Milošu, Franju Marušiču in Alojzu Valenčiču, ki so bili na podlagi sodbe italijanskega fašističnega sodišča na gmajni pri Bazovici ustreljeni 6. septembra 1930.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Bazoviški junaki veljajo za simbol nasprotovanja in upora fašističnemu režimu in ideologiji ter za junake svobodne Evrope, zgrajene na temeljih antifašizma. Člane tajne antifašistične organizacije Borba so na podlagi sodbe italijanskega fašističnega posebnega sodišča ustrelili 6. septembra 1930.

Današnja slovesnost je vrhunec niza dogodkov, ki jih prireja odbor za proslavo bazoviških junakov in so med drugim potekali v Ljubljani in Kranju. Niz prireditev se bo sklenil 27. septembra s slavnostno akademijo Društva TIGR Primorske.

mc/akt
© STA, 2022