Delo o turškem predsedniku Erdoganu (9. 9.)

Ljubljana, 8. septembra - Boštjan Videmšek v komentarju Uresničitev sultanovih sanj piše o turškem predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Izpostavlja, da je bilo veliko izjav, ki jih je Erdogan javno podal na nedavni balkanski turneji, namenjenih utrjevanju njegove želene vloge globalnega voditelja. Ta želja se mu po avtorjevih besedah zdaj počasi uresničuje.

"Potem je Rusija napadla Ukrajino. Erdogan je - Turčija je tesno povezana z obema državama - dobil življenjsko priložnost. Postavil se je v vlogo pogajalca; mirovnega posrednika. V tej vlogi se je odlično znašel in jo izkoristil za krepitev svojega, zaradi hude gospodarske krize in vse močnejše opozicije, omajanega notranjepolitičnega položaja (leto dni pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami ter stoletnico republike). Na vrhu Nata v Madridu je Erdogan z vnaprej napovedano grožnjo z vetom med pogajanji za vstop v Nato z lahkoto
preigral Švedsko in Finsko ter dobil zagotovila za pregon Kurdov. Zdaj pridiga Evropi, vse bolj določa tudi tempo igre na Balkanu in spet stopnjuje (plinske) napetosti v vzhodnem Sredozemlju. Ne, ni on uresničil svojih sanj. Njegove sanje so bile uresničene."

lj/ap
© STA, 2022