Pregled - šport, 8. 9. (četrtek)

Ljubljana, 8. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 8. septembra.

ZÜRICH - Svetovni prvak Kristjan Čeh je v Zürichu na finalu diamantne lige zmagal v metu diska s 67,10 metra in po drugem mestu lani dosegel največji uspeh v tem tekmovanju za slovensko atletiko. Čeh je vodil od prve do zadnje serije in je prepričljivo zmagal ter v diamantni seriji sezone ostal nepremagan. Poleg diamantnega pokala si je Čeh prislužil še 30.000 ameriških dolarjev in si je priboril povabilo za nastop na SP prihodnje leto v Budimpešti, za kar pa je sicer že osvojil tudi mednarodno normo.

MASKAT - Darko Jorgić, evropski podprvak je uspešno začel turnir serije WTT Contender v Maskatu v Omanu, na katerem je kot osmi igralec sveta prvi nosilec. V prvem krogu je s 3:0 premagal Francoza Felixa Lebruna, nato pa je bil v obračunu za uvrstitev v četrtfinale boljši še od Kitajca Yan Shenga. V četrtfinalu se bo v petek meril s 28. igralcem sveta, Južnokorejcem Jang Woojinom, zmagovalcem letošnjega turnirja svetovne serije na Otočcu.

RIGA - Mednarodna hokejska zveza IIHF je danes objavila sestavo tekmovalnih skupin in razpored tekem svetovnega prvenstva elitne divizije v prihajajoči sezoni, ki ga bosta od 12. do 28. maja 2023 skupaj gostila Tampere na Finskem in Riga v Latviji. Slovenci se bodo v skupini B za uvod pomerili s Švicarji. V skupini B bodo v Rigi igrale še Češka, Kanada, Kazahstan, Latvija, Norveška in Slovaška.

BRDO PRI KRANJU - Pred člani slovenske reprezentance v futsalu so kvalifikacije za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo leta 2024. Gostitelj svetovnega prvenstva še ni znan. Slovenci se bodo v uvodni tekmi kvalifikacij za SP, ki bo 20. septembra v Mariboru, pomerili s Črnogorci. Selektor Tomislav Horvat je objavil seznam igralcev, na katere bo računal v obračunu proti Črni gori. Selektor je na zbor reprezentance, ki bo v soboto, 17. septembra, povabil 15 igralcev. Sloveniji je žreb kvalifikacij uvrstil v skupino 5, v njej sta še Kazahstan in Črna gora.

GLIWICE - Poljska in brazilska odbojkarska reprezentanca sta zadnji polfinalistki svetovnega prvenstva, ki ga gostita Slovenija in Poljska. V četrtfinalu so Brazilci v poljskih Gliwicah za sedmi zaporedni nastop v polfinalu SP premagali Argentino s 3:1 (-16, 23, -22, -21), Poljaki pa so bili s 3:2 (20, 25, -21, -22, 12) boljši od ZDA.

NEW YORK - V New Yorku so znani vsi polfinalisti zadnjega turnirja za grand slam v sezoni. Američan Frances Tiafoe, ki je izločil devetega nosilca odprtega prvenstva ZDA Rusa Andreja Rubljova, se bo v polfinalu pomeril s Špancem Carlosom Alcarazem. Španski najstnik je po petih urah in 18 minutah s 3:2 v nizih premagal Italijana Jannika Sinnerja. Najboljša teniška igralka na svetu Iga Swiatek se je uvrstila v polfinale, potem ko je v četrtfinalu s 6:3 in 7:6 premagala domačinko Jessico Pegula. Poljakinja se bo v polfinalu pomerila z Belorusinjo Arino Sabalenka. Slednja je že pred tem s 6:1 in 7:6 premagala Čehinjo Karolino Pliškovo. V drugem polfinalu bosta igrali finalistka Wimbledona iz Tunizije Ons Jabeur in Francozinja Caroline Garcia.

ALTO DE PIORNAL - Belgijec Remco Evenepoel je zmagovalec 18. etape kolesarske dirke po Španiji. V zaključku zadnjega vzpona na Alto del Piornal je bil močnejši od domačina Enrica Masa in ubežnika Roberta Gesinka. V skupnem seštevku je 22-letni Belgijec še nekoliko povišal prednost, ta zdaj znaša 2:07 minute. Tretji je v seštevku ostal še en domačin, najstnik Juan Ayuso, ki pa zaostaja 5:14 minute. Edini preostali Slovenec na dirki Jan Polanc je danes zasedel 22. mesto z 2:33 minute za Evenepoelom. V skupnem seštevku je ostal 12.

LJUBLJANA - Turški Fenerbahče slovenskega reprezentanta Mihe Zajca je v 1. krogu evropske lige gostil Dinamo Kijev in zmagal z 2:1. Nino Žugelj je z Bodö/Glimtom gostoval v Eindhovnu pri PSV (1:1), Ludogorec Anteja Šimundže in Žana Karničnika pa je z 2:1 premagal Romo. Graški Sturm Jona Gorenca Stankovića in Tomija Horvata je z 1:0 ugnal Midtjylland. Omonia je brez Tima Matavža gostila Šerif Tiraspol in izgubila z 0:3.

LJUBLJANA - Slovenski branilec Žiga Lipušček je v 1. krogu nogometne konferenčne lige gostoval pri Fiorentini in s svojo RFS Rigo prišel do točke za 1:1. V tem tekmovanju igra le še ena ekipa s Slovencem. Toda Žana Medveda danes ni bilo v kadru Slovana Bratislave, ki je proti Žalgirisu igral 0:0.

LONDON - Angleški strokovnjak Graham Potter je novi trener Chelseaja, je londonski klub potrdil na uradni spletni strani. Sedeminštiridesetletnik je pred tem na 134 tekmah vodil moštvo Brightona, z novim delodajalcem pa je podpisal petletno pogodbo.

NEW YORK - Finančna revija Forbes je tako kot vsako leto objavila seznam najvrednejših športnih klubov oziroma franšiz. Že šesto leto zapovrstjo je na vrhu ekipa iz lige ameriškega nogometa NFL Dallas Cowboys. To je Forbes, kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, ocenil na osem milijard evrov, kar je 40 odstotkov več kot lani. Tudi na drugem in tretjem mestu sta kluba iz lige NFL. Drugi so New England Patriots s 6,4 milijarde evrov, tretji pa branilci naslova Los Angeles Rams s 6,2 milijarde. Prav Rams in Buffalo Bills bodo v noči na petek odprli novo sezono lige NFL.

RIO DE JANEIRO - V finalu nogometnega pokala libertadores bosta že tretje leto zaporedoma zaigrala dva brazilska kluba. Po Athleticu Paranaenseju se je v finale južnoameriške različice evropske lige prvakov uvrstil še Flamengo iz Rio de Janeira. Slednji je na sloviti Maracani na povratni polfinalni tekmi z 2:1 premagal Velez Sarsfield. Brazilski klub je sicer že prvo tekmo v Argentini dobil s 4:0. Finale bo 29. oktobra.

alz/jz/lr/am/ic/zza/lr
© STA, 2022