Pregled - Slovenija, 8.9. (četrtek)

Ljubljana, 8. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 8. septembra.

LJUBLJANA/LONDON - Na smrt britanske kraljice Elizabete II., ki se je danes poslovila po več kot 70 letih na prestolu, so se kmalu po objavi vesti odzvali številni slovenski politiki. Med prvimi sta sožalje na Twitterju izrazila predsednik republike Borut Pahor in v imenu vlade premier Robert Golob, kot tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

LJUBLJANA - Vladna ekipa se je ob 100 dneh vlade sprehodila čez dosedanje delo. Prepričani so, da predvolilne napovedi uresničujejo z zavzemanjem za krepitev socialne države, javnega zdravstva, s pomočjo prebivalstvu in gospodarstvu v negotovih razmerah. Premier kot ključen dosežek dosedanjega mandata izpostavlja spoštljiv dialog. Vladna ekipa ob tem izpostavlja še "premišljeno in ciljano ukrepanje za omilitev draginje". Za edini neuspeh pa koalicijski partnerji štejejo nezmožnost ukrepanja ob razmerah na RTVS. Predsedniki treh koalicijskih strank so zagotovili, da bodo nadaljevali delo in soočanje z izzivi.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zadovoljen z odstopom generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Jožeta Golobiča, h kateremu ga je pozval pred dvema tednoma. O njegovem nasledniku ne razmišlja, si pa želi, da bi svet zavoda izbral najboljšega možnega kandidata, je poudaril.

LJUBLJANA - Vlada bo prihodnji teden sprejela ukrepe regulacije marž pri kurilnem olju, po potrebi pa je pripravljena v naslednjem koraku regulirati tudi končne cene, je v pogovoru za oddajo Studio ob 17.00 na Radiu Slovenija dejal premier Robert Golob. Božičnica oz. 13. plača bi lahko postala obvezna, a šele, ko bodo razmere v gospodarstvu to dopuščal, se je odzval tudi na predlog ministra za delo Luke Mesca, ki je razburil gospodarstvo.

FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke je drugič zapored dvignil glavne obrestne mere v območju z evrom. Po julijskem dvigu za 0,5 odstotne točke jih je tokrat zvišal za 0,75 odstotne točke. Dodatne dvige osrednji organ evrske denarne politike napoveduje tudi za naslednje mesece, dinamika bo odvisna od najnovejših informacij in inflacijskih obetov.

LJUBLJANA - Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša 10 slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno. Nosilci Michelinovih zvezdic se uspešno spopadajo z izzivi, kot so kadrovska stiska in podražitve surovin. Dvigovanje ravni gastronomske ponudbe v Sloveniji je impresivno, je ob izdaji tretjega Michelinovega kulinaričnega vodnika za Slovenijo dejal mednarodni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec.

LJUBLJANA - Po predlogu rebalansa, ki ga je v sredo potrdila vlada, se med večjimi porabniki sredstva v luči interventnih ukrepov v zdravstvenem sistemu relativno najbolj povečujejo ministrstvu za zdravje. Občutna je tudi rast pri ministrstvih za finance in delo. Največji absolutni padec glede na sprejeti proračun je predviden za ministrstvo za infrastrukturo.

LJUBLJANA - Na razpis za generalnega direktorja NIJZ sta prispeli dve prijavi, prav toliko na razpis za strokovnega direktorja NIJZ, so STA sporočili z inštituta. Na prvi razpis se je prijavil tudi zdajšnji v. d. generalnega direktorja Branko Gabrovec, na drugi razpis pa zdajšnji v. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen, sta potrdila za STA.

LJUBLJANA - Odbor DZ za obrambo se je na tretji nujni seji seznanil z vladnim poročilom o uresničevanju Strategije sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah (SMOM), sodelovanju v mednarodnih misijah v letu 2021 in načrtih prihodnjega delovanja. Poročilo so člani odbora sprejeli brez pripomb in razprave. Operativni fokus SV ostaja na Zahodnem Balkanu, predvsem v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu, kjer želi vlada v prihodnje še okrepiti vojaško prisotnost, kot tudi na vzhodnem krilu Nata, v Latviji.

TAŠKENT - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je udeležila 14. vrha predsednic parlamentov držav članic Interparlamentarne unije, ki poteka v prestolnici Uzbekistana. V okviru panelne razprave se je med drugim zavzela za krepitev boja proti stereotipom in seksizmu. V zaključku govora je posvarila, da smo priča retradicionalizaciji žensk, zaradi česar verjame, da potrebujemo novo miselnost, ki bo odpravila stereotipe, spolne predsodke, seksizem in moški šovinizem.

LJUBLJANA - V sredo so v Sloveniji ob 831 PCR-testih in 5951 hitrih antigenskih testih potrdili 2051 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 65 bolnikov, na intenzivni negi pa šest. Umrl ni noben bolnik, okužen s koronavirusom.

MARIBOR - Preiskovalni sodnik mariborskega okrožnega sodišča je po sredinem zaslišanju zoper 22-letnega osumljenca za poskus umora 20-letne ženske v noči na nedeljo v mariborskem mestnem parku odredil pripor, je za STA povedal vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič in dodal, da je sodišče pripor odredilo zaradi ponovitvene nevarnosti.

KRŠKO - Okrožno sodišče v Krškem je 81-letnemu Francu Šterbanu iz Brestanice za umor žene prisodilo 15 let zapora. Po besedah sodnika je to spodnji minimum, ki mu ga je lahko izrekel glede na težo kaznivega dejanja. Šterban je sicer že marca dejanje priznal. Ženo naj bi umoril, ker naj bi mu ukradla denar, prislužen z delom v tujini.

BLED - Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja je predal namenu 60 novih oskrbovanih najemnih stanovanj in ob tem obeležil tudi 25-letnico svojega delovanja. Sklad, ki ima v lasti 3232 najemnih stanovanj za upokojence in druge starejše, namerava do leta 2030 svoj fond povečati še za 700 stanovanj.

LJUBLJANA - Gazela osrednjeslovenske regije za leto 2022 je podjetje Etrel, je po prvem regijskem dogodku letošnjega izbora Gazela danes sporočila družba Dnevnik. Etrel vodi direktor in eden od ustanoviteljev Miha Levstek. Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili podjetji Emrax in Kamino.

LJUBLJANA - Unesco in Mednarodno bralno društvo sta leta 1966 8. september razglasila za mednarodni dan pismenosti. V Sloveniji se na ta dan tradicionalno začenja Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo vse do 9. oktobra ponudil vrsto dogodkov. Pobudniki, partnerji in podporniki meseca skupnega branja bodo letos posebno pozornost namenili branju in gibanju.

LJUBLJANA - Odbor DZ za kulturo je na nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal o financiranju nevladnih organizacij (NVO) na področju umetnosti, potem ko je v javnosti odmevalo, da naj bi se sredstva porabljalo tudi za nekulturne dejavnosti. Sejo so člani odbora sklenili brez sprejetih sklepov.

LJUBLJANA - Strokovna komisija se je po ogledu šestih prijavljenih filmov odločila, da za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2023, predlaga celovečerni igrani film Orkester v režiji Matevža Luzarja.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu se je sklenil jubilejni, 70. Ljubljana festival. Za slovo od poletne koncertne sezone so organizatorji izbrali Dunajske filharmonike. Orkester, v katerem igrajo glasbeniki z vsega sveta, je izvedel glasbo Mauricea Ravela in Jeana Sibeliusa, dirigiral je finski maestro Esa-Pekka Salonen. Solist bo pianist Rudolf Buchbinder.

ap/vb/mrn/apo/da/moz/lad/jb/lte/uk/jes/rem/vte/bg/ako/jhl/av/xg/kb/jvo/msc/ap
© STA, 2022