Primorske novice o vrhunskih restavracijah v Sloveniji (9. 9.)

Koper, 8. septembra - Sašo Dravinec v komentarju Zvezdice so tudi pločniki piše o vrhunskih restavracijah v Sloveniji. Poudarja, da so te same po sebi pomembne, vendar ima tudi okolica, v kateri se nahajajo, veliko vlogo.

"Da bi bila Slovenija vrhunska gastronomska destinacija in ob boku najboljših na svetu, nam še veliko manjka. Paradoksalno lahko zveni, da še najmanj v najbolje ocenjenih kuhinjah in gostilnah. A gastronomska doživetja so precej širša od obiska v Hiši Franko ali na Zemonu. K ustrezni ravni doživetij prispeva marsikaj, vključno s ponudbo lokalnega bifeja in trgovine, stanje pločnikov in kolesarskih poti, delujoč javni prevoz, oznake ob poti ... Michelin pravzaprav poveča pričakovanja gostov na celotni turistični fronti. Seveda so najbolj izpostavljeni gostinci z zvezdicami in priporočili. Tako kot pričakovanja je velika tudi odgovornost do sebe in gostov. V viralnem svetu se napake ne odpuščajo, v času draginje pa znajo biti usodne. Po eni strani je velikanski stroškovni pritisk, saj se dražijo živila, energija in nasploh vse, po drugi strani pa potencialni gostje hitro in brez velikih bolečin zamrznejo željo po vrhunskih gastronomskih doživetjih."

lj/ap
© STA, 2022