Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 8. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vladna ekipa se je ob 100 dneh vlade sprehodila čez dosedanje delo. Prepričani so, da predvolilne napovedi uresničujejo z zavzemanjem za krepitev socialne države, javnega zdravstva, s pomočjo prebivalstvu in gospodarstvu v negotovih razmerah. Predsedniki treh koalicijskih strank so zagotovili, da bodo nadaljevali delo in soočanje z izzivi. Vlada je s spoštljivostjo v dialogu pokazala, da se da spremeniti politično kulturo, je dejal premier Robert Golob in spoštljivost izpostavil kot ključen dosežek dosedanjega mandata. To obdobje je namenila tudi pripravam na to, kar nas čaka jeseni, je poudaril.

FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke je drugič zapored dvignil glavne obrestne mere v območju z evrom. Po julijskem dvigu za 0,5 odstotne točke jih je tokrat zvišal za 0,75 odstotne točke. Dodatne dvige osrednji organ evrske denarne politike napoveduje tudi za naslednje mesece, dinamika bo odvisna od najnovejših informacij in inflacijskih obetov.

LJUBLJANA - Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša 10 slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno. Nosilci Michelinovih zvezdic se uspešno spopadajo z izzivi, kot so kadrovska stiska in podražitve surovin.

LJUBLJANA - Po predlogu rebalansa, ki ga je v sredo potrdila vlada, se med večjimi porabniki sredstva v luči interventnih ukrepov v zdravstvenem sistemu relativno najbolj povečujejo ministrstvu za zdravje. Občutna je tudi rast pri ministrstvih za finance in delo. Največji absolutni padec glede na sprejeti proračun je predviden za ministrstvo za infrastrukturo.

LJUBLJANA - Zveza potrošnikov Slovenije je zagnala kampanjo ZPS svetuje, potrošnik privarčuje, s katero želi potrošnikom pomagati pri soočanju z aktualno draginjo. V okviru kampanje bodo vsak mesec pripravili informacije in napotke za prihranke. Vsak mesec bodo pokrili eno od področij.

BLED - Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja je predal namenu 60 novih oskrbovanih najemnih stanovanj in ob tem obeležil tudi 25-letnico svojega delovanja. Sklad, ki ima v lasti 3232 najemnih stanovanj za upokojence in druge starejše, namerava do leta 2030 svoj fond povečati še za 700 stanovanj.

LJUBLJANA - V sredo so v Sloveniji ob 831 PCR-testih in 5951 hitrih antigenskih testih potrdili 2051 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 65 bolnikov, na intenzivni negi pa šest. Umrl ni noben bolnik, okužen s koronavirusom.

MARIBOR - Preiskovalni sodnik mariborskega okrožnega sodišča je po sredinem zaslišanju zoper 22-letnega osumljenca za poskus umora 20-letne ženske v noči na nedeljo v mariborskem mestnem parku odredil pripor, je za STA povedal vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič in dodal, da je sodišče pripor odredilo zaradi ponovitvene nevarnosti.

LJUBLJANA - Unesco in Mednarodno bralno društvo sta leta 1966 današnji dan razglasila za mednarodni dan pismenosti. V Sloveniji se na ta dan tradicionalno začenja Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo vse do 9. oktobra ponudil vrsto dogodkov. Pobudniki, partnerji in podporniki meseca skupnega branja bodo letos posebno pozornost namenili branju in gibanju.

LJUBLJANA - Odbor DZ za kulturo je na nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal o financiranju nevladnih organizacij na področju umetnosti, potem ko je v javnosti odmevalo, da naj bi se sredstva porabljalo tudi za nekulturne dejavnosti. Sejo so člani odbora sklenili brez sprejetih sklepov.

LJUBLJANA - Komisija Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je odločala o slovenskem kandidatu za oskarja v kategoriji najboljši mednarodni celovečerni film. Po ogledu šestih prijavljenih filmov se je odločila, da predlaga celovečerni igrani film Orkester v režiji Matevža Luzarja.

apo/apo
© STA, 2022