Pregled - šport, 7. 9. (sreda)

Ljubljana, 7. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 7. septembra.

LJUBLJANA - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva. V četrtfinalu je v Ljubljani premagala Ukrajino s 3:1 (-18, 24, 19, 23). Najučinkovitejši igralec v slovenski vrsti je bil Klemen Čebulj, dosegel je 23 točk. S to tekmo so Slovenci uspešno končali slovenski del prvenstva in se uvrstili na zaključek v poljske Katovice, kar je bil tudi glavni cilj reprezentance. V soboto jih v polfinalu čakajo Italijani, ki so danes izločili Francijo.

KÖLN - Slovenska košarkarska reprezentanca je v 5. krogu evropskega prvenstva v Kölnu (skupina B) premagala Francijo z 88:82 (20:19, 44:40, 64:64). Košarkarji Slovenije so tako osvojili prvo mesto v predtekmovanju evropskega prvenstva v Kölnu. V petem nastopu so kljub odsotnosti poškodovanega Mika Tobeyja, a ob veličastni predstavi Luke Dončića, ki je dosegel 47 točk in postal drugi najboljši strelec na eni tekmi na evropskih prvenstvih, premagali Francijo z 88:82. Slovenija se bo v soboto v osmini finala v Berlinu pomerila s četrtouvrščeno ekipo iz skupine A Belgijo.

ZÜRICH - Slovenska rekorderka Tina Šutej je bila v Zürichu tretja na finalu diamantne lige v skoku s palico, preskočila je 4,61 m in ponovila lansko uvrstitev. Zmagala je Avstralka Nina Kennedy, bronasta na letošnjem svetovnem prvenstvu, s 4,81 m. Druga je bila trikratna zaporedna svetovna podprvakinja, Američanka Sandi Morris, zlata na dveh dvoranskih SP 2018 in 2022. Skočila je 4,71 m.

SEVILLA - Kolumbijec Rigoberto Uran je zmagovalec 17. etape kolesarske dirke po Španiji. Etapo od Aracene do Monasteria de Tentudie, dolgo 162,3 km, je dobil v zaključnem sprintu. V vodstvu je ostal Belgijec Remco Evenepoel, medtem ko je poškodovani slovenski zvezdnik Primož Roglič iz ekipe Jumbo-Visma že pred startom etape odstopil. Pred startom 17. etape je Roglič kot drugi v seštevku zaostajal 1:26 minute. A je bilo že dopoldne jasno, da ne bo več lovil zmage na španski pentlji, posledice padca na torkovi etapi so bile prehude in Kisovčana danes ni bilo na startu. Evenepoel je tako izgubil glavnega tekmeca v boju za končno zmago. Danes je ohranil skupno vodstvo, zahtevno gorsko preizkušnjo s ciljnim vzponom pa je v svoj prid odločil Uran. Kolesar ekipe EF Education-EasyPost je po ostrem boju v zadnjem kilometru slavil pred Francozom Quentinom Pacherjem (Groupama-FDJ) in Špancem Jesusom Herrado (Cofidis). Na dirki tako od Slovencev ostaja le Jan Polanc. Član ekipe UEA Emirates je bil danes v etapi 24., zaostal je 6:23 minute, skupno pa je (zaradi Rogličevega odstopa) pridobil eno mesto, zdaj je 12., zaostaja pa dobrih 16 minut za Evenepoelom.

MARIBOR - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca, ki se je že uvrstila na evropsko prvenstvo leta 2023, je tudi v peti, predzadnji tekmi kvalifikacij zmagala. S 3:1 (16, 18, -19, 15) je še drugič zapovrstjo ugnala Azerbajdžan, skupno je bila to njena peta zmaga, ki ji je tudi zagotovila prvo mesto v skupini D, v kateri sta še Avstrija in Gruzija.

BERLIN - Po današnjih tekmah zadnjega kroga predtekmovanja evropskega prvenstva v košarki v skupinah A in B so že znani prvi štirje pari osmine finala. Branilci naslova prvaka iz leta 2017 Slovenci se bodo pomerili z Belgijo, poraženci današnje odločilne tekme za prvo mesto v skupini v Kölnu Francozi pa s Turčijo. Tretji par je Litva - Španija, domačini Nemci so za nasprotnike dobili Črnogorce.

LJUBLJANA - Enega derbijev v 3. krogu nogometne lige prvakov sta igrala Napoli in Liverpool, zmagal je prvi s 4:1. Sicer pa je Inter izgubil proti Bayernu z 0:2, Atletico pa je proti Portu do zmage z 2:1 prišel v 101. minuti. Pri Barceloni se je ob zmagi nad Plznom (5:1) s tremi goli izkazal Robert Lewandowski. Izidi današnjih tekem: skupina A: Ajax - Glasgow Rangers 4:0 (3:0), Napoli - Liverpool 4:1 (3:0); skupina B: Atletico Madrid - Porto 2:1 (0:0), Club Brugge - Bayer Leverkusen 1:0 (1:0); skupina C: Inter Milano - Bayern München 0:2 (0:1), Barcelona - Viktoria Plzen 5:1 (3:1); skupina D:
Eintracht Frankfurt - Sporting 0:3 (0:0), Tottenham - Marseille 2:0 (0:0)

TOKIO - Slovenski motokrosist Tim Gajser bo tudi po letu 2023 še naprej član Hondine tovarniške ekipe HRC. Kot so sporočili iz ekipe, je Slovenec podpisal novo večletno pogodbo, hkrati pa so podaljšali tudi sodelovanje s 23-letnim Špancem Rubenom Fernandezom. Z obema so sklenili večletno sodelovanje, so še sporočili. Gajser, ki bo 8. septembra dopolnil 26 let, je sezono svetovnega prvenstva v razredu MXGP sklenil na najlepši možni način z zmago na dirki za veliko nagrado Turčije. S 43. zmago v karieri, 38. v kraljevskem razredu, je potrdil še peti naslov svetovnega prvaka.

NEW YORK - Belorusinja Arina Sabalenka se je drugo leto zapovrstjo uvrstila v polfinale teniškega odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. Šestopostavljena Sabalenka je v četrtfinalu s 6:1 in 7:6 (4) izločila 22. nosilko, Čehinjo Karolino Pliškovo. Štiriindvajsetletna Sabalenka se bo v polfinalu merila ali s prvo nosilko, Poljakinjo Igo Swiatek, ali z domačinko Jessico Pegula. V moškem delu se je Američan Frances Tiafoe z zmago s 7:6, (3), 7:6 (0), 6:4 proti Rusu Andreju Rubljovu prav tako prebil v polfinale, kjer ga čaka boljši iz dvoboja Carlos Alcaraz (Špa/3) - Jannik Sinner (Ita/11).

LEIPZIG - Nemška nogometna ekipa RB Leipzig, kjer igra nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl, je prekinila sodelovanje s trenerjem Domenicom Tedescom po porazu z 1:4 proti proti Šahtarju iz Donecka v torek v ligi prvakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prvi favorit za novega trenerja rdečih bikov je Marco Rose, ki ga je Borussia Dortmund odpustila konec prejšnje sezone. Tedesco je lani ekipo popeljal do naslova nemškega pokalnega zmagovalca, kar je bila prva pomembna lovorika v zgodovini kluba. Poraz proti ukrajinski ekipi pa je bil le eden v seriji slabših izidov v zadnjem obdobju, ki se je začel s porazom v nemškem superpokalu proti Bayernu.

LONDON - Thomas Tuchel ni več trener angleškega nogometnega kluba iz Londona Chelseaja, so danes potrdili Londončani. Za 49-letnega nemškega nogometnega strokovnjaka je bil usoden torkov poraz zasedbe s Stamford Bridgea proti zagrebškemu Dinamu z 0:1 v Zagrebu v skupinskem delu lige prvakov. Nemec se je na londonsko klop usedel januarja 2021 ter zasedbo popeljal do naslova zmagovalcev evropske lige prvakov istega leta.

tb/jz/lr/zzb/ic/am/alz/tb
© STA, 2022