Tuje tiskovne agenciji o Sloveniji (7. 9.)

Ljubljana, 7. septembra - Tuje tiskovne agencije so med drugim poročale o tem, da so slovenski košarkarji v zadnjem krogu skupine B na EuroBasketu v Kölnu premagali Francijo z 88:82 in si je Slovenija tako zagotovila prvo mesto v skupini. Poročale so tudi o odprtju Evropskega novinarskega središča, ki združuje 18 evropskih tiskovnih agencij, sodeluje pa tudi STA.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala o tem, da so košarkarji Slovenije v zadnjem, petem krogu skupine B na EuroBasketu v Kölnu premagali Francijo z 88:82 in si tako zagotovili prvo mesto v svoji skupini, z rezultatom 4-1. V zelo izenačeni tekmi od začetka do konca je bila Slovenija večino časa v rahlem vodstvu. Slovence je s 36 točkami in 10 skoki vodil Luka Dončić, Goran Dragić pa je dosegel 18 točk. O tem sta med drugim poročali tudi francoska tiskovna agencija AFP in nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala o odprtju Evropskega novinarskega središča (ENR), v katerem med 18 evropskimi tiskovnimi agencijami sodeluje tudi Slovenska tiskovna agencija STA. Namen projekta je spodbujati duh sodelovanja med novinarji iz držav EU in držav, ki se potegujejo za vstop v unijo, krepiti evropsko informacijsko mrežo in dostop državljanov do kakovostnih informacij, da bi zadržali val dezinformacij. Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je ob navedbi različnih oblik pritiskov na medije, ki segajo od fizičnih groženj do ekonomskih pritiskov, poudarila potrebo po instrumentih, ki bodo zagotovili, da se noben medij "ne spremeni v sredstvo propagande". O tem je poročal tudi Tanjug.

Tanjug je poročal tudi, da je najboljši košarkar slovenske reprezentance Luka Dončić tožil svojo mamo Mirjam Poterbin, ker želi ponovno prevzeti popoln nadzor nad blagovnimi znamkami, ki nosijo njegovo ime. "Še naprej rastem kot igralec in kot oseba, zato je zame pomembno, da nadzorujem lastno blagovno znamko," je povedal Dončić.

Tanjug je povzel tudi poročanje STA o navedbah urada predsednika republike Boruta Pahorja, da odnosi med Slovenijo in Srbijo kljub nedavni izjavi srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob obisku Pahorja v Beogradu ostajajo odlični.

Hina je poročala tudi o tem, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ta teden prejel pošiljko 10 škatel zdravila proti covidu paxlovid, ki ga bodo prihodnji teden razdelili po bolnišnicah in lekarnah. Predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da je eden od covidnih bolnikov v Sloveniji že v soboto prejel paxlovid.

zkr/vb
© STA, 2022