Pregled - Slovenija, 7.9. (sreda)

Ljubljana, 7. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 7. septembra.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Prihodki so načrtovani v višini 12,54 milijarde evrov, kar je približno milijardo več kot v veljavnem proračunu, zgornja meja odhodkov pa je 14,60 milijarde evrov ali okoli 600 milijonov evrov več. Načrtovani primanjkljaj je tako nekaj nad dvema milijardama evrov.

LJUBLJANA - Generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič je odstopil, so potrdili na ministrstvu za zdravje. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan bo odstop komentiral v četrtek, k odstopu je Golobiča sicer pozval 23. avgusta in mu dal 14 dni. Prvi odzivi na odstop Golobiča so sicer še zadržani. Predsednica sveta UKC Irma Gubanec je dejala le, da se bodo svetniki z odstopom seznanili na izredni seji v ponedeljek, predsednik sindikata v UKC Vladimir Lazić pa je poudaril, da do Golobičevega naslednika, kdorkoli to že bo, "nima visokih pričakovanj".

LJUBLJANA - Vlada se je seznanila z analizo prekrškovnih ukrepov in glob zaradi kršenja covidnih pravil in zadolžila ministrstvi za pravosodje in za notranje zadeve, da do 31. januarja pripravita podlage za odpravo nezakonito zaračunanih glob iz omenjenega naslova, je po seji vlade povedala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

LJUBLJANA - Madžarska OTP je dobila dovoljenje v okviru skupnega evropskega nadzora bank za prevzem Nove KBM. S tem je od soglasij regulatorjev na poti do dokončanja tega velikega posla ostala le še zelena luč Agencije za varstvo konkurence. Neuradno se ta pričakuje v naslednjih dneh.

BRUSELJ - Evropska komisija je bo v luči naraščajočih cen elektrike predlagala uvedbo cenovne kapice za ruski plin. Obenem je napovedala omejitev prihodkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. O teh ukrepih bodo v petek razpravljali ministri za energetiko.

BRNIK - Predsednik vlade Robert Golob je na srečanju s predstavniki slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije napovedal vlaganja proračunskih sredstev v razvoj te industrije v višini 30 milijonov evrov letno. S pomočjo tega bo industrija ob preobrazbi na področju mobilnosti ohranila svojo pozicijo na globalnih trgih.

LJUBLJANA - Odnosi med Slovenijo in Srbijo kljub nedavnim izjavam srbskega predsednika Aleksandra Vučića ostajajo odlični, odprtih vprašanj med državama ni, edina zamera je vprašanje Kosova, ocenjujejo v uradu predsednika republike Boruta Pahorja. Potem ko je MZZ na pogovor poklicalo srbsko veleposlanico zaradi izjav Vučića, da je Slovenija s priznanjem Kosova kršila ozemeljsko celovitost Srbije, v predsednikovem uradu po navedbah neimenovanih virov menijo, da ta poteza ni bila potrebna.

PRIŠTINA - Predsednik republike Borut Pahor je v okviru priprav na vrh Brdo-Brioni obiskal Prištino, kjer se je srečal s kosovsko predsednico Vjoso Osmani in premierjem Albinom Kurtijem. Pozval je k pospešitvi približevanja Kosova EU in k izpolnitvi obljub glede liberalizacije vizumske politike za državljane Kosova. Ocenil je, da se razmere na Zahodnem Balkanu slabšajo in da se raven zaupanja med voditelji niža.

LJUBLJANA - Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je v ponedeljek razkrila, da je v soboto eden od covidnih bolnikov že prejel zdravilo paxlovid. V UKC Ljubljana so namreč že prejeli 10 škatel tablet, sicer pa bo NIJZ zdravilo, ki je ta teden prišlo v Slovenijo, distribuiral bolnišnicam in lekarnam prihodnji teden. V torek so v Sloveniji ob 636 PCR-testih in 5654 hitrih antigenskih testih potrdili 1820 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 63 bolnikov, na intenzivni negi pa šest. Umrla sta dva bolnika, okužena s koronavirusom.

BRDO PRI KRANJU - Predsednik republike Borut Pahor je na Brdu pri Kranju v znak hvaležnosti sprejel gasilce, prostovoljce in druge sodelujoče pri gašenju julijskih požarov na Krasu, največjih v zgodovini Slovenije. Junakom, kot je poimenoval posameznike, ki se borijo s požari ter ščitijo ljudi in njihovo premoženje, je vročil priznanje jabolko navdiha.

LJUBLJANA - Direktorat za medije na ministrstvu za kulturo po več mesecih le dobiva vodstvo. Vlada je z 19. septembrom za v. d. direktorja direktorata imenovala Blaža Mazija. Mazi je že tretji nekdanji novinar, ki bo okrepil ekipo ministrstva za kulturo.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je svoje člane pozval, naj ne prevzemajo dodatnih pooblastil, ki jih določa zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Trdijo, da mora biti pred prevzemom dodatnih pooblastil sprejeto uradno stališče pristojne stroke ter rešeno vprašanje vrednotenja dodatnih obremenitev.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za notranje zadeve so organizirali sestanek posvetovalnega telesa za migracije, ki je bil tokrat namenjen prenovi področne zakonodaje, zlasti zakonu o mednarodni zaščiti. Sklenili so, da bodo pripravili še konkretne pisne predloge in stališča za izboljšave, so sporočili iz notranjega ministrstva.

LJUBLJANA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je sprejel visokega komisarja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi za narodne manjšine Kairata Abdrakhmanova. Srečanje je bilo namenjeno navezavi stikov ter seznanitvi visokega komisarja z ureditvijo tega področja pri nas, so sporočili iz urada.

vb/vb
© STA, 2022