Arčon sprejel visokega komisarja OVSE za narodne manjšine

Ljubljana, 7. septembra - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes v svojem uradu sprejel visokega komisarja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) za narodne manjšine Kairata Abdrakhmanova. Arčon je med pomembnimi področji skrbi za manjšine poudaril zlasti vprašanja mladih, učenja jezika in gospodarskega sodelovanja.

Novo mesto.
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Srečanje je bilo namenjeno navezavi stikov ter seznanitvi visokega komisarja Abdrakhmanova z ureditvijo tega področja pri nas, so sporočili iz urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Arčon je med pomembnimi področji skrbi za manjšine poudaril zlasti vprašanja mladih, učenja jezika in gospodarskega sodelovanja, kot tudi ključno vlogo nevladnega sektorja. Prav društva, združenja in druge nevladne ustanove namreč ob podpori urada izvajajo večino dejavnosti za ohranjanje vitalnosti manjšin ter za dialog in integracijo.

Visoki komisar, sicer nekdanji zunanji minister Kazahstana, je pozdravil visoko raven skrbi, ki jo zaščiti manjšin, tako zunaj kot tudi v matični domovini, namenja Slovenija in urad povabil k deljenju dobrih praks na dogodkih komisariata.

Srečanja se je udeležil tudi direktor urada za narodnosti Stane Baluh, ki je z ministrom izpostavil "izvrstno sodelovanje med uradoma". Po njuni oceni je takšno sodelovanje "odmev dobrih odnosov med slovenskimi skupnostmi v sosednjih državah in narodnostnimi skupnostmi v Sloveniji".

msc/akt
© STA, 2022