Pregled - šport, 6. 9. (torek)

Ljubljana, 6. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 6. septembra.

KÖLN - Košarkarji Slovenije so v četrtem nastopu na evropskem prvenstvu v Kölnu zabeležili tretjo zmago. Po spodrsljaju proti BiH so pred več kot 18.000 gledalci v dvorani Lanxess premagali Nemčijo z 88:80. Slovenijo v sredo ob 17.15 čaka še zadnja tekma v predtekmovanju proti Franciji, ki bo odločala o prvem mestu v skupini B. Zmagovalec se bo v osmini finala v Berlinu v soboto, 10. septembra, pomeril s četrtouvrščeno reprezentanco iz skupine A, v kateri sta krog pred koncem na vrhu Španija in Turčija, z izkupičkom 2-2 sledita Črna gora in Belgija, Gruzija ter Bolgarija pa imata eno zmago. Najboljši posamezniki pri Sloveniji so bili Luka Dončić s 36 točkami, Goran Dragić z 18 in Mike Tobey, ki jih je zbral deset.

GLIWICE - Argentinska in brazilska odbojkarska reprezentanca sta si kot zadnji zagotovili mesto med četrtfinalisti svetovnega prvenstva, ki poteka v Sloveniji in na Poljskem. Dobitniki bronaste kolajne z lanskih olimpijskih iger so v poljskih Gliwicah ugnali Srbijo s 3:0 v nizih, Brazilija pa je bila z enakim izidom boljša od Irana. Že včeraj zvečer so bili znani preostali trije pari četrtfinala. Slovenijo pred polnimi Stožicami jutri ob 21. uri čaka obračun proti Ukrajini, tri ure in pol prej se bosta v ljubljanski dvorani udarili še evropski prvak Italija in olimpijska zmagovalka Francija. V Gliwicah bodo v četrtek ob 21. uri dvakratni zaporedni svetovni prvaki, Poljaki, igrali proti ZDA, letošnjim finalistom lige narodov, ob 17.30 pa se bosta pomerili Brazilija in Argentina.

SEVILLA - Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v zaključku 16. etape na dirki po Španiji silovito napadel v zadnjih kilometrih, nato pa grdo padel tik pred koncem v boju za etapno zmago. Povsem okrvavljen in načet je nato ciljno črto v Tomaresu prečkal kot 35., a zaradi sprinterskega pravila zabeležil čas zmagovalca. Etapo je dobil Danec Mads Pedersen. Kisovčan je nekaj kilometrov pred ciljem na zadnjem krajšem vzponu silovito napadel, sledili pa so mu lahko le štirje kolesarji, med katerimi je bil tudi Pedersen. Roglič se je v sprintu, v katerem bi bil sicer nemočen proti izrazitejšim sprinterjem, postavil na zadnje mesto, a nato zadel ob kolo Britanca Freda Wright in močno treščil ob tla. Po koncu etape je imel okrvavljeno nogo, roko, držal pa se je tudi za ramo in prsi. Zdravniški pregled je pokazal, da ni prišlo do nobenega zloma. Za zdaj še ni jasno, kako bo z njegovim nadaljevanjem Vuelte.

CARDIFF - Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 v gosteh proti Walesu igrala neodločeno 0:0. Izbranke Boruta Jarca so tako ostale brez drugega mesta v skupini I in dodatnih kvalifikacij. Prvo mesto so osvojile Francozinje.

LJUBLJANA - S tekmama med zagrebškim Dinamom in Chelseajem ter Borussio Dortmund in Koebenhavnom se je začela nova sezona lige prvakov. Takoj na začetku so Zagrebčani pripravili presenečenje, saj so zmagali z 1:0. Drugi favoriti na čelu z branilcem naslova Realom Madridom so tekmovanje začeli s pričakovanimi zmagami. Izidi: skupina E: Dinamo Zagreb - Chelsea 1:0 (1:0), Salzburg - Milan 1:1 (1:1); skupina F: Leipzig - Šahtar Doneck 1:4 (0:1), Celtic - Real Madrid 0:3 (0:0); skupina G: Borussia Dortmund - Koebenhavn 3:0 (2:0), Sevilla - Manchester City 0:4 (0:1); skupina H: Benfica - Maccabi Haifa 2:0 (0:0), PSG - Juventus 2:1 (2:0).

LJUBLJANA - Ljubljanski maraton bo potekal na isti dan kot prvi krog predsedniških volitev, organizatorji pa bodo omogočili dostop do volišč, je danes na novinarski konferenci povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Volivci bodo zaradi maratona zaprte ceste lahko prečkali peš in z invalidskimi vozički, dostop z avtomobili pa ne bo mogoč. Za večino volišč v Ljubljani Janković ne vidi težav. Dostop do volišč pa bodo uredili tako, da bodo volivci za prečkanje zaprtih cest morali počakati, da kolona tekačev odide mimo, nato pa jih bodo prostovoljci spuščali čez cesto. Opozoril je, da po zaprtih cestah dostop z avtomobili ne bo mogoč do trenutka, ko bodo ceste spet odprli. Ceste bodo odpirali postopoma, takoj ko bo zadnji tekač odtekel mimo. Cel dan bo zaprt le center mesta, je še dejal Janković.

SPLIT - Vaterpolska reprezentanca Slovenije je na 35. evropskem prvenstvu v Splitu izgubila še tekmo za 15. mesto. Z 11:5 jo je po pričakovanjih premagala Slovaška. Slovenski vaterpolisti so sklenili četrto sodelovanje na evropskih prvenstvih, po Firencah 1999, Kranju 2003 in Beogradu 2006. Tokrat sicer niso dosegli zmage, pomembno pa je, da ima Slovenija po skoraj desetletju vnovič reprezentanco, ki se lahko kosa vsaj s spodnjim domom elite evropskega vaterpola. Ključna za ekipo je bila tekma skupinskega dela z Izraelom, kjer je varovance Krištofa Štromajerja pokopala nezbranost v uvodu in neučinkovitost v drugi in tretji četrtini. V nasprotnem bi se ekipa borila za uvrstitev do 9. do 12. mesta. Tudi Malta je nasprotnik, s katerim je Slovenija igrala enakovredno, vsaj na papirju pa je bila na sklepni tekmi favorit Slovaška.

NEW YORK - Norvežan Casper Ruud je prvi polfinalist teniškega odprtega prvenstva ZDA. S 6:1, 6:4, 7:6 je po dveh urah in 37 minutah ugnal Italijana Mattea Berrettinija. Njegov tekmec v polfinalu bo boljši iz nočnega dvoboja med Avstralcem Nickom Kyrgiosom in Rusom Karenom Hačanovom. V ženski konkurenci je prva polfinalistka tunizijska igralka Ons Jabeur. Na osrednjem igrišču Arthur Ashe je s 6:4, 7:6 (4) premagala Avstralko Ajlo Tomljanović. Dvoboj je trajal uro in 43 minut. Njena naslednja tekmica bo zmagovalka obračuna med domačinko Coco Gauff in Francozinjo Caroline Garcia.

lr/alz/zzb/npe/ag/lr
© STA, 2022