Pregled - svet, 6. 9. (torek)

Ljubljana, 6. septembra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 6. septembra.

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta II. je Liz Truss, ki je bila v ponedeljek izvoljena na čelo vladajoče konservativne stranke, imenovala za novo britansko premierko. V prvi izjavi po imenovanju se je Trussova zahvalila svojemu predhodniku Borisu Johnsonu, za prioritete svoje vlade pa je postavila davke, energetiko in zdravstvo. Napovedala je, da bodo preobrazili Veliko Britanijo in premagali gospodarsko krizo. Zdaj bo sledilo oblikovanje nove vlade, pri čemer se obeta tudi nekaj sprememb na ministrskih položajih.

ZAPOROŽJE - Mednarodna agencija za jedrsko energijo je po prvih preiskavah stanja v jedrski elektrarni v Zaporožju pozvala k vzpostavitvi varnega območja v njeni okolici. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je v poročilu zapisal, da so razmere v nuklearki trenutno nevzdržne. Dodal je, da so v turbinskih halah nameščena ruska oklepna vozila, in pozval k njihovemu umiku. Dejal je tudi, da zaposleni v nuklearki pod rusko okupacijo že več mesecev delajo v nevarnih razmerah in da jih je premalo.

NEW YORK/MOSKVA - Rusija je prisiljena kupovati vojaško opremo tudi od Severne Koreje, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na obveščevalne podatke. Moskva naj bi od Pjongjanga kupila več milijonov topovskih izstrelkov in raket. Ruska vojska naj bi se po navedbah ameriških obveščevalcev soočala s pomanjkanjem opreme za ruske enote v Ukrajini, ki naj bi bilo deloma posledica sankcij Zahoda proti Rusiji.

KIJEV - Od začetka ruske invazije na Ukrajino je bilo ubitih 50.150 ruskih vojakov, je na Facebooku sporočil generalštab ukrajinske vojske in hkrati zapisal, da jim je doslej uspelo uničiti 2077 ruskih tankov, 4484 oklepnih vozil, 236 letal in 207 helikopterjev. Po ocenah britanskega obrambnega ministrstva je bilo ubitih okoli 25.000 ruskih vojakov, medtem ko ruske oblasti že dolgo ne objavljajo nobenih podatkov o žrtvah.

MOSKVA - Zaprti ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je Ruse pozval, naj se kljub vojni v Ukrajini udeležijo nedeljskih regionalnih in občinskih volitev. Po mnenju vodje ruske opozicije je najboljši način za boj proti goljufijam taktična volilna strategija za združevanje glasov. Njegov poziv je prišel v času, ko številni Rusi ne vedo, ali je glasovanje na prihajajočih volitvah zaradi vojne v Ukrajini sploh smiselno.

BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala popolno zamrznitev izvajanja sporazuma o poenostavljenem izdajanju vizumov med EU in Rusijo, kar pomeni, da bodo ruski državljani precej težje pridobili schengenske vizume, je povedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Zamrznitev sporazuma iz leta 2007 med drugim pomeni, da bo vizumska taksa za ruske državljane namesto 35 stala 80 evrov. Obenem Bruselj predlaga, da članice EU ne priznavajo ruskih potnih listov, izdanih na ukrajinskih okupiranih območjih.

SARAJEVO - Turčija je pripravljena dati vse od sebe, da bi premagali probleme v BiH, je po srečanju s člani predsedstva BiH v Sarajevu zagotovil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Poudaril je dobre odnose med državama in napovedal, da bodo državljani BiH in Turčije v obe državi kmalu lahko potovali le z osebnimi izkaznicami. Erdogan se je z visokimi predstavniki BiH pogovarjal tudi o prihajajočih volitvah. Zavzel se je predvsem za konstruktivne volitve.

BRUSELJ - Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je v Sarajevu v imenu Evropske unije z ministrom za varnost BiH Selmom Cikotićem podpisal sporazum o pridružitvi Bosne in Hercegovine evropskemu mehanizmu za civilno zaščito. BiH je doslej že bila prejemnica pomoči iz tega mehanizma, s formalno pridružitvijo pa bo tudi sama lahko pošiljala pomoč, kjer bo ta potrebna.

BRUSELJ - Raziskava Eurobarometer kaže, da so Evropejci vse bolj zaskrbljeni zaradi gospodarskih razmer v EU in v svojih državah. Kljub temu je večina vprašanih optimističnih glede prihodnosti EU, pa tudi z odzivom EU na vojno v Ukrajini. V Sloveniji je bilo z odzivom Bruslja na vojno zadovoljnih nekoliko manj ljudi - le 45 odstotkov vprašanih, visoka pa je podpora skupni valuti in stopnja zadovoljstva s stanjem v gospodarstvu.

BRUSELJ - Evropska agencija za zdravila in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni sta svetovala, da se poživitveni odmerki posodobljenega cepiva, ki deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron BA.1, prednostno namenijo ljudem, ki so najbolj izpostavljeni hudi obliki bolezni.

BERLIN - Izraelski predsednik Jicak Hercog je v okviru obiska v Nemčiji nagovoril bundestag in pozval k še tesnejšim vezem med Izraelom in Nemčijo. Treba je ohraniti spomin na nemške zločine iz časa nacizma, a obenem graditi boljšo prihodnost, je poudaril. Tudi predsednica bundestaga Bärbel Bas je poudarila, da antisemitizem ni le težava preteklosti.

TEHERAN - V pogovorih z zahodnimi velesilami za obnovitev jedrskega sporazuma iz leta 2015 Iran vztraja pri štirih ključnih točkah, ki jih je potrebno razrešiti, so sporočili iz Teherana. Med njimi so zagotovila ZDA, da bo obnovljen sporazum veljal, odprava zahodnih sankcij proti Iranu in konec nadzora ZN nad iranskimi jedrskimi lokacijami.

ISLAMABAD - Več mest v provinci Sindh na jugu Pakistana ogroža možnost poplav v okolici največjega jezera v državi, od koder so oblasti doslej evakuirale približno 100.000 ljudi. ZN opozarjajo, da se bodo humanitarne razmere v Pakistanu zaostrile. V provinci Sindh proizvedejo približno polovico zalog hrane v državi, kar dodatno širi strah pred pomanjkanjem. Pakistan se sooča z eno najhujših naravnih katastrof v zadnjih letih.

SEUL - Južno Korejo je davi dosegel silovit tajfun, eden najmočnejših v zadnjem desetletju, zaradi katerega so umrli trije ljudje, šest jih pogrešajo, evakuirali so več kot 3500 ljudi. Poplavilo je več stavb, cest in druge infrastrukture, okrog 90.000 gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike.

PEKING - S povprečno temperaturo 22,3 stopinje Celzija na nacionalni ravni je Kitajska letos zabeležila najbolj vroče poletje od uradnega začetka beleženja leta 1961. Temperature so bile letos v povprečju za 1,1 stopinjo Celzija višje kot v enakem obdobju v minulih letih, rekorde pa so zabeležili v kar 17 kitajskih provincah.

lkr/lkr
© STA, 2022