Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (6. 9.)

Ljubljana, 6. septembra - Tuje tiskovne agencije so med drugim poročale, da je slovensko zunanje ministrstvo zaradi nedavnih izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića na pogovor poklicalo veleposlanico Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala o tem, da je slovensko zunanje ministrstvo zaradi nedavnih izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića na pogovor poklicalo srbsko veleposlanico Zorano Vlatković. Vučić je ob zadnjem obisku slovenskega predsednika Boruta Pahorja v Beogradu spet zavrnil sankcije Srbije proti Rusiji. Dejal je tudi, da Moskva ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, Slovenija pa jo je, saj je tako kot nekatere druge evropske države priznala Kosovo. Slovensko zunanje ministrstvo je pojasnilo, da podpora Slovenije Kosovu ni uperjena proti Srbiji in ni v ničemer primerljiva z rusko agresijo nad Ukrajino. O tem je poročala tudi hrvaška tiskovna agencija Hina.

Srbska tiskovna agencija Tanjug je poročala o tridnevni mednarodni konferenci Biosfernega območja Mura-Drava-Donava, katere otvoritev je potekala v avstrijskem mestu Bad Radkersburg. Na njej se je zbralo več kot 120 znanstvenikov, ki se ukvarjajo z naravovarstvom. Eden od častnih gostov konference pa bo tudi predsednik Slovenije Borut Pahor, so še poročali.

Tanjug je poročal tudi o festivalu dokumentarnega filma AJB DOC, kjer bodo prihodnji konec tedna v Sarajevu prikazali tudi slovenski film "Sarajevski safari" režiserja Mirana Zupaniča. Film prikazuje prikrito zgodbo o safariju na ljudi v obleganem Sarajevu, so še poročali.

zkr/vb
© STA, 2022