Pregled - Slovenija, 6. 9. (torek)

Ljubljana, 6. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 6. septembra.

LJUBLJANA - V NSi so po dvodnevni klavzuri sprejeli odločitev, da bodo v predsedniško tekmo poslali vodjo poslancev Janeza Ciglerja Kralja. Po besedah predsednika stranke Mateja Tonina bo njihov kandidat, ki ga je soglasno podprl tudi izvršilni odbor stranke, glas delovnih ljudi, v kampanjo pa bo prinesel "več človečnosti, upanja in svežine".

LJUBLJANA - Levica bo v predsedniški tekmi ponudila svojega kandidata, so sporočili iz stranke. Ocenjujejo namreč, da je politični prostor odprt za kandidata, ki bo zastopal glas delovnih ljudi, socialno pravičnost, varovanje okolja in mirovniško politiko. Za zdaj imajo odprte postopke evidentiranja, svojega kandidata pa naj bi predstavili v 14 dneh.

LJUBLJANA - Delodajalci so ob robu posveta združenja delodajalcev obrti in podjetnikov ponovno pozvali k oblikovanju kapice na ceno energentov za gospodarstvo. Menijo, da je nujna, če želi gospodarstvo prebroditi energetsko krizo. Skupaj z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom se strinjajo, da je glede regulacije na potezi zdaj Evropska komisija.

LJUBLJANA - Energetika Ljubljana je zaradi naraščajočih nabavnih cen energentov s 1. septembrom zvišala cene toplotne energije. Variabilna cena toplote se je tako zvišala za 7,6 odstotka, je objavljeno na spletni strani družbe. Župan Zoran Janković je na novinarski konferenci zagotovil, da bo Ljubljana to zimo ogrevana ne glede na dolžino ogrevalne sezone, daljinska toplota pa bo zagotovljena po najnižji možni ceni.

LJUBLJANA - Skupina Sij bo zaradi izjemno visokih cen energentov in negotovosti kupcev pri sprejemanju takšnih cenovnih pogojev septembra zmanjšala obseg proizvodnje za približno tretjino, v zadnjem četrtletju pa naj bi bil obseg proizvodnje okoli 40 odstotkov manjši. Od vlade pričakujejo nove ukrepe pomoči, nujna se jim zdi omejitev cen energentov, so sporočili.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 919 PCR-testih in 7533 hitrih antigenskih testih potrdili 2512 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 68 bolnikov, na intenzivni negi pa devet. Umrl ni noben bolnik, okužen s koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno aktivnih 18.445 primerov okužbe.

LJUBLJANA - Promet in vrednost transakcij s stanovanjskimi nepremičninami v Sloveniji sta v drugem četrtletju upadla, ponudba se zmanjšuje in tudi oglaševane cene so se začele umirjati, je na webinarju nepremičninske družbe Equinox povedala ustanoviteljica in vodja družbe Arvio, ki se ukvarja z analizo nepremičninskega trga, Ajda Mrzel Kaluža.

KAIRO - Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je udeležila ministrskega zasedanja Arabske lige in v uvodnem nagovoru poudarila pomen sodelovanja in dialoga pri soočanju s ključnimi globalnimi izzivi. Predstavila je vizijo kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025. Ob robu zasedanja se je med drugim srečala z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Aboulom Gheito in zunanjimi ministri več arabskih držav.

BEOGRAD - V izjavah srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob obisku slovenskega predsednika Boruta Pahorja v Beogradu ni bilo ničesar spornega, je dejal srbski zunanji minister Nikola Selaković. S tem se je odzval na potezo slovenskega zunanjega ministrstva, ki je v ponedeljek na pogovor poklicalo veleposlanico Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je čestital Liz Truss, ki jo je britanska kraljica Elizabeta II. imenovala za novo premierko. "Prepričan sem, da si delimo pogled na pomen partnerstva med EU, njenimi državami članicami in Združenim kraljestvom," je zapisal na Twitterju. Trussova, ki je bila v ponedeljek izvoljena na čelo vladajoče konservativne stranke, je na premierskem položaju nasledila Borisa Johnsona.

BRUSELJ - S slovesnim odprtjem je uradno zaživelo Evropsko novinarsko središče v Bruslju, projekt 18 evropskih tiskovnih agencij, v katerem sodeluje tudi Slovenska tiskovna agencija (STA). Na dogodku, ki sta se ga udeležila tudi podpredsednika komisije, Vera Jourova in Margaritis Schinas, so poudarili pomen mednarodnega sodelovanja v medijskem sektorju in skupna prizadevanja v boju proti dezinformacijam.

LJUBLJANA - Izteka se rok za prijavo na posebni javni natečaj za položaj generalnega direktorja policije s polnim mandatom, ki ga je ministrstvo za notranje zadeve objavilo 29. avgusta. Prijavo je, kot je potrdil za STA, oddal tudi aktualni v. d. generalnega direktorja Boštjan Lindav.

NOVO MESTO - Preiskovalni sodnik novomeškega sodišča je za 25-letnega osumljenca sobotnega umora v novomeškem romskem naselju Brezje Mirka Pilingerja odredil pripor. Ovaden je zaradi umora in poskusa uboja. Vse kaže, da je bil motiv za dejanje ljubosumje. Policija je v zvezi z dogodkom odvzela prostor tudi 20-letniku, so povedali na Policijski upravi Novo mesto.

LJUBLJANA - V Ljubljani se mudijo predstavniki svetovnih združenj s področja avdiovizualne industrije, ki razpravljajo o zaščiti pravic avtorjev v dobi interneta. Združenja slovenskih AV avtorjev so posvet pripravila v času, ko evropske države sprejemajo direktivo za urejanje pravic na enotnem digitalnem trgu. Rok za prenos direktive o uveljavljanju avtorskih pravic na enotnem digitalnem trgu v nacionalne zakonodaje je potekel junija lani, doslej pa je to storilo 16 držav članic EU. To pomeni, da precejšen del AV skupnosti v Evropi ne uživa pravic, ki jih je prinesla direktiva.

TRST - Hrvaška ustvarjalka Luiza Bouharaoua je na letošnjem mednarodnem literarnem festivalu Vilenica prejela nagrado Srednjeevropske pobude za mlade avtorje. Kot piše v utemeljitvi, je njena pisava poetična, psihološko poglobljena, a neposredna in stvarna. Njene kratke zgodbe so bile prevedene v pet jezikov in predvajane kot radijske igre.

BEOGRAD - Predstava Čriček in temačni občutek Toona Tellegena, ki je v pretekli sezoni nastala v produkciji SNG Nova Gorica, je na Bienalu scenskega oblikovanja v Srbiji prejela veliko nagrado za scenografijo. Nagrado sta na podelitvi v Novem Sadu prevzeli režiserka Ivana Djilas in scenografinja Sara Slivnik.

LJUBLJANA - Ob deseti obletnici odprtja Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) so ustanovitelji Ksevta v trajno hrambo Narodni in univerzitetni knjižnici predali dokumente Ksevta. Obenem so vlado ter Občino Vitanje pozvali k "odpravi škode in ponovnemu omogočanju razvoja programa kulturalizacije vesolja in kozmifkacije umetnosti".

vb/vb
© STA, 2022