Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 6. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - V NSi so po dvodnevni klavzuri po neuradnih informacijah STA sprejeli odločitev, da bodo v bitko za predsednika republike poslali vodjo poslancev in nekdanjega ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Doslej so sicer uradno čakali odločitev nekdanje evropske poslanke Ljudmile Novak, a se ta za kandidaturo ni odločila. Preden so sprejeli odločitev, so v stranki razpravljali tudi o možnosti, da bi predlagali člana izvršilnega odbora stranke Janeza Pogorelca ali pa podprli predsednika državnega sveta Alojza Kovšco.

LJUBLJANA - Levica bo v predsedniški tekmi ponudila svojega kandidata, so sporočili iz stranke. Ocenjujejo namreč, da je politični prostor odprt za kandidata, ki bo zastopal glas delovnih ljudi, socialno pravičnost, varovanje okolja in mirovniško politiko. Za zdaj imajo odprte postopke evidentiranja, svojega kandidata pa naj bi predstavili v 14 dneh.

LJUBLJANA - Energetika Ljubljana je zaradi naraščajočih nabavnih cen energentov s 1. septembrom zvišala cene toplotne energije. Variabilna cena toplote se je tako zvišala za 7,6 odstotka oz. za 6,5 evra za megavatno uro. Ta bo odslej znašala 91,4 evra, je objavljeno na spletni strani družbe. Župan Zoran Janković je na novinarski konferenci zagotovil, da bo Ljubljana to zimo ogrevana ne glede na dolžino ogrevalne sezone, daljinska toplota pa bo zagotovljena po najnižji možni ceni.

LJUBLJANA - Skupina Sij bo zaradi izjemno visokih cen energentov in negotovosti kupcev pri sprejemanju takšnih cenovnih pogojev septembra zmanjšala obseg proizvodnje za približno tretjino, v zadnjem četrtletju pa naj bi bil obseg proizvodnje okoli 40 odstotkov manjši. Od vlade pričakujejo nove ukrepe pomoči, nujna se jim zdi omejitev cen energentov, so sporočili iz Skupine Sij.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je čestital Liz Truss za imenovanje za novo britansko premierko. Prepričan sem, da si delimo pogled na pomen partnerstva med EU, njenimi državami članicami in Združenim kraljestvom, je zapisal na Twitterju.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 919 PCR-testih in 7533 hitrih antigenskih testih potrdili 2512 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 68 bolnikov, na intenzivni negi pa devet. Umrl ni noben bolnik, okužen s koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 18.445 primerov okužbe.

LJUBLJANA - Izteka se rok za prijavo na posebni javni natečaj za položaj generalnega direktorja policije s polnim mandatom, ki ga je ministrstvo za notranje zadeve objavilo 29. avgusta. Prijavo je, kot je potrdil za STA, oddal tudi aktualni v. d. generalnega direktorja Boštjan Lindav.

LJUBLJANA - Promet in vrednost transakcij s stanovanjskimi nepremičninami v Sloveniji sta v drugem četrtletju upadla, ponudba se zmanjšuje in tudi oglaševane cene so se začele umirjati, je na webinarju nepremičninske družbe Equinox povedala ustanoviteljica in vodja družbe Arvio, ki se ukvarja z analizo nepremičninskega trga, Ajda Mrzel Kaluža.

LJUBLJANA - Ob deseti obletnici odprtja Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) so ustanovitelji Ksevta v trajno hrambo Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) predali dokumente Ksevta. Obenem so vlado ter Občino Vitanje pozvali k "odpravi škode in ponovnemu omogočanju razvoja programa kulturalizacije vesolja in kozmifkacije umetnosti".

LJUBLJANA - Napis oblikovalca Tomata Koširja z besedo kultura, ki je bil nameščen na okna v pritličju stavbe na Maistrovi vse od leta 2003, nato pa januarja lani odstranjen, zdaj znova krasi zgradbo. Po Koširjevih besedah je bila vmesna odstranitev napisa z močnim simbolnim pomenom za vse ustvarjalce v polju kulture kar "ustrezna, saj tam kulture ni bilo".

NOVO MESTO - Preiskovalni sodnik novomeškega sodišča je za 25-letnega osumljenca sobotnega umora v novomeškem romskem naselju Brezje Mirka Pilingerja odredil pripor. Ovaden je zaradi umora in poskusa uboja. Policija je v zvezi z dogodkom odvzela prostor tudi 20-letniku, so povedali na PU Novo mesto, kjer so danes predstavili podrobnosti dogajanja.

LJUBLJANA - Zveza potrošnikov Slovenije je zagnala kampanjo za skupinski nakup sušilnih strojev s toplotno črpalko, ki so bili dobro ocenjeni na njenih neodvisnih primerjalnih testih. Sodelovanje je za potrošnike brezplačno, oddana ponudba pa nezavezujoča. Usklajevanja o končnih cenah, ki bi lahko bile nižje tudi do 15 odstotkov, s ponudniki še potekajo.

mo/mo
© STA, 2022