Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (5. 9.)

Ljubljana, 5. septembra - Tuje tiskovne agencije so danes med drugim poročale o tem, da slovenska vlada po mnenju SDS in NSi v prvih stotih dneh po prevzemu oblasti ni upravičila pričakovanj in da bi se morala proti draginji odzvati hitreje in učinkoviteje. Tuje tiskovne agencije so še vedno pisale tudi o sobotnem srečanju med slovenskim in srbskim predsednikom republike.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala, da po mnenju opozicije nova slovenska vlada v prvih stotih dneh po nastopu mandata ni upravičila visokih pričakovanj pred volitvami. SDS in NSi se strinjata, da je vladajoča koalicija pred številnimi izzivi, vlado pa opozarja, da bi se morala v boju z visokimi cenami odzvati hitreje in učinkoviteje. V največji opozicijski stranki pričakujejo bolj predano delo in nujne ukrepe pri soočanju z aktualnimi izzivi stroškov hrane in energije, v NSi pa se jim zdi ključno, da Slovenija ohrani gospodarsko rast in dobre razmere na trgu dela.

Srbska tiskovna agencija Tanjug je pisala o sobotnem srečanju med slovenskim in predsednikom republike Borutom Pahorjem in Aleksandrom Vučićem. Voditelja sta se v okviru priprav na vrh pobude Brdo-Brioni, ki bo 12. septembra na Brdu pri Kranju, pogovarjala o krepitvi evropske perspektive Zahodnega Balkana in zagotovitvi stabilnosti, razvoja in trajnega miru v tej regiji. Vučić je Pahorja med drugim prosil, naj evropskim organom posreduje predlog, da bi bil Zahodni Balkan deležen finančne podpore za uvoženo električno energijo oziroma del porabljene elektrike.

Hina je pisala ocenah Eurostata o obsegu prodaje v trgovini na drobno v mesecu juliju in poročala, da je Slovenija zabeležila največjo, 25-odstotno, letno rast trgovine na drobno.

Tanjug je poročal, da so krovne organizacije srbskega naroda v več državah, med njimi Sloveniji, sprejele Mileševsko deklaracijo o enotnosti, s katero se organizacije srbskega naroda iz držav regije zavezujejo, da bodo ohranjale nacionalno enotnost in si prizadevale za izboljšanje medsebojnih odnosov in vezi z matično državo.

Tanjug je pisal, da je ministrica za človekove in manjšinske pravice ter socialni dialog Gordana Čomić v ponedeljek sprejela odločitev o razpisu volitev za člane nacionalnih svetov narodnih manjšin, ki bodo 13. novembra, na neposredne volitve gre med drugim tudi slovenska narodna manjšina.

Tanjug je poročal tudi o tem, da bo v torek v Bruslju uradno začelo delovati Evropsko novinarsko središče (European Newsroom- ENR), skupni projekt 18 evropskih tiskovnih agencij, med njimi tudi Slovenske tiskovne agencije.

Tanjug je še pisal, da bo v Beograjski kinoteki od 12. do 18. septembra potekal tretji filmski festival Merlinka, v sklopu katerega bo svetovno premiero dočakal tudi slovenski dokumentarni film LGBT SLO 1984 režiserja Borisa Petkovića.

zzg/bst
© STA, 2022