Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Steinmeier se je v imenu Nemčije opravičil za pokol izraelskih olimpijcev v Münchnu

München, 5. septembra - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je danes na spominski slovesnosti v Münchnu v imenu Nemčije opravičil svojcem žrtev terorističnega napada na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972, v katerem je umrlo 11 članov izraelske olimpijske ekipe.

Nemčija, München.
Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je danes na spominski slovesnosti v Münchnu v imenu Nemčije opravičil svojcem žrtev terorističnega napada na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972, v katerem je umrlo 11 članov izraelske olimpijske ekipe.
Foto: dpa/STA

Do napada je prišlo 5. septembra 1972, ko so pripadniki palestinske teroristične skupine v olimpijski vasi ubili izraelskega športnika in trenerja, devet drugih pa so vzeli za talce.

Policija se je na incident odzvala z neuspešno reševalno akcijo, v kateri je bilo ubitih vseh devet talcev, pet od osmih teroristov in policist.

Dinamika razčiščevanja dogodkov se je sicer okrepila šele pred kratkim, ko je bil dosežen tudi dogovor s svojci žrtev glede finančne odškodnine.

Steinmeier je ob 50. obletnici poboja priznal odgovornost nemških oblasti za različne napake, ki so spremljale tragedijo.

lkr/vb/lkr
© STA, 2022