Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 3. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA - V ruski prestolnici potekajo žalne slovesnosti pred pogrebom zadnjega sovjetskega voditelja in Nobelovega nagrajenca za mir Mihaila Gorbačova. Krsto z njegovim truplom so položili v Domu sindikatov blizu Kremlja, kjer so tradicionalno ležali sovjetski voditelji. Pred Domom se vije kolona ljudi, številni s cvetjem v rokah, ki se mu želijo še zadnjič pokloniti. Zgodaj popoldne bodo Gorbačova pokopali ob njegovi ženi Raisi na moskovskem pokopališču Novodevičje.

BUDIMPEŠTA - Madžarski premier Viktor Orban se bo udeležil pogreba zadnjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova, so sporočili iz Budimpešte. Zaradi recipročnih sankcij med Zahodom in Moskvo se pogreba sicer ne bo udeležil noben drug zahodni voditelj, svojo odsotnost pa je pred dnevi že napovedal ruski predsednik Vladimir Putin.

KIJEV/BERLIN - Ukrajina je pripravljena presežke električne energije izvažati v Nemčijo in s tem podpreti prizadevanja največjega evropskega gospodarstva za odpravo odvisnosti od uvoza ruske energije, je pred obiskom v Berlinu za nemško tiskovno agencijo dpa dejal ukrajinski premier Denis Šmihal.

WASHINGTON - Sodišče na Floridi je v petek objavilo seznam gradiva, ki ga je FBI avgusta zasegel na posestvu nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V več deset škatlah je bilo več kot 11.000 dokumentov, pomešanih z osebnimi predmeti, pa tudi več deset praznih map, od katerih jih ima več kot pol oznako zaupno. Večina dokumentov, ki so jih agentje zasegli med preiskavo 8. avgusta, je bila pomešana v škatlah s Trumpovimi osebnimi pravnimi spisi.

KIJEV - Od začetka ruske invazije pred več kot pol leta je bilo v Ukrajini ubitih najmanj 380 otrok, še vsaj 737 pa jih je bilo ranjenih, je sporočilo ukrajinsko generalno državno tožilstvo. Ob tem je poudarilo, da gre za preliminarne podatke, saj je na območjih, ki jih zasedajo ruske sile, takšne podatke težko zbirati.

KARAČI - V novih poplavah v južni pakistanski provinci Sindh je umrlo več kot 50 ljudi, je v petek sporočila tamkajšnja nacionalna agencija za obvladovanje nesreč. S tem je skupno število žrtev v srednjeazijski državi, ki so jo prizadele najhujše poplave v več kot treh desetletjih, naraslo na 1265. Veliko škodo so poplave prizadejale tudi pakistanskim kmetom, posledice pa bodo dolgoročne. Če poplavljenih kmetijskih površin ne bo mogoče izsušiti, kmetje ne bodo mogli posaditi ozimne pšenice, ki je ključnega pomena za prehransko varnost države.

RIM - Italija bo v prihodnjih letih za izgradnjo in posodobitev železniške infrastrukture namenila več kot 20 milijard evrov. Med načrti je tudi vzpostavitev hitre železniške proge med Bologno in južnoitalijanskim pristaniščem Bari. Širitev hitrih povezav medtem načrtujejo tudi na železniški progi med Torinom in Neapljem s podaljšanjem do Barija.

LONDON - Zaradi bremen visokih cen energentov je ogrožen tudi obstoj britanskih pivnic, ki se srečujejo z več kot 300-odstotnim povečanjem stroškov energije, opozarjajo vodilni predstavniki pivovarskih podjetij in pozivajo vlado k ukrepanju. Medtem ko je vlada v Veliki Britaniji za gospodinjstva uvedla posebne ukrepe za blaženje posledic visokih cen življenjskih stroškov, se morajo podjetja s posledicami soočati sama, jeseni pa bodo razmere še hujše, so poudarili predstavniki šestih največjih pivnic in pivovarn v državi.

BERLIN - Uvedba vozovnice po enotni ceni devet evrov za ves javni mestni, primestni in regionalni promet v Nemčiji, je zmanjšala onesnaževanje z emisijami ogljikovega dioksida za 1,8 milijona ton, ugotavljajo v združenju javnega prevoza VDV. To ustreza letni proizvodnji emisij iz skoraj 388.000 vozil. V Nemčiji razmišljajo o podaljšanju ukrepa.

vb/vb
© STA, 2022