Pregled - šport, 2.9. (petek)

Ljubljana, 2. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 2. septembra.

KRANJ - Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v Kranju igrala predzadnjo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. Izbranke Boruta Jarca so premagale Kazahstan z 2:0. V torek jih za konec kvalifikacij čaka še obračun v Walesu, kjer bodo iskale novo zmago v boju za drugo mesto v skupini I in dodatne kvalifikacije.

KOPER - Znani so vsi finalisti premierne tekme svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja v Kopru. Od 11 Slovencev v polfinalu se bo v soboto za zmago merila trojica, ki je navdušila že na evropskem prvenstvu v Münchnu Janja Garnbret, Mia Krampl in Luka Potočar. Janja Garnbret je edina od vseh v polfinalu osvojila vrh smeri koprske velikanke, Luka Potočar je v polfinalu poskrbel za tretji dosežek med moškimi, Mia Krampl pa se je v finalu prebila s šestim mestom polfinala. Od ostalih slovenskih nastopov velja omeniti Vito Lukan, ki je bila deseta.

LJUBLJANA - Na prvih dveh tekmah 8. kroga Prve lige Telemach sta se Gorica in Mura razšla brez golov, Celje pa je v gosteh z 2:0 premagalo Koper.

TURKU - Hokejisti Olimpije so na prvi tekmi skupine B lige prvakov v gosteh izgubili proti Turkuju z 2:3. Ljubljančani so tako izgubili zgodovinsko prvo tekmo slovenske ekipe v ligi prvakov, a se pri tem niso osramotili. Finski podprvaki so bili sicer boljši tekmec, a ljubljanske ekipe niso nadigrali. Varovanci Mitje Šivica so se tekmecem dobro upirali, jih do zadnjih trenutkov držali v negotovosti, usodnih pa je bilo drugih deset minut druge tretjine, ko so po vodstvu z 1:0 prejeli tri gole.Strelca golov za Olimpijo sta bila Jaka Sodja in Aljoša Crnović.

SPLIT - Slovenski vaterpolisti so na evropskem prvenstvu v Splitu doživeli še tretji poraz. Srbija je v skupini D ugnala Slovenijo visoko s 17:6. V nadaljevanju se bo Slovenija na EP borila za razvrstitev od 13. do 16. mesta, naslednji nasprotnik pa bo najverjetneje Malta. Slovenski vaterpolisti so že v sredo izgubili ključno tekmo predtekmovanja z Izraelom ter zapravili priložnost, da se prebijejo v osmino finala in se borijo za višjo uvrstitev.

CORDOBA - Danec Mads Pedersen, nosilec zelene majice najboljšega po točkah, je zmagovalec 13., 168,4 kilometra dolge etape kolesarske dirke po Španiji, ki jo je odločil sprint glavnine. Drugo mesto je zasedel Francoz Bryan Coquard, tretje pa Nemec Pascal Ackermann. Zadnjih deset kilometrov so se tekmovalci vzpenjali na Montillo, mestece na hribu, a vzpon je bil premalo strm, da bi lahko naredil večjo selekcijo. Primož Roglič ga je sicer poskusil izkoristiti za napad, a mu ni uspelo. V zaključni sprint je sicer prišel v dobrem položaju, a višje od devetega mesta ni mogel. V istem času je na cilj prišel tudi vodilni Remco Evenepoel, ki je tako zadržal dve minuti in 41 sekund prednosti. Jan Polanc je zasedel 26. mesto, v skupnem seštevku pa ostaja deveti, s točno osmimi minutami zaostanka.

PORDENONE - Maruša Mišmaš Zrimšek je na atletskem mitingu v Pordenoneju v Italiji zmagala v teku na 1500 m s 4:25,53. Druga je bila Hrvatica Klara Andrijašević s 4:29,04, tretja pa Hana Grobovšek s 4:30,18. Rok Ferlan je bil najhitrejši v teku na 400 m s 46,31, med atletinjami je bila na stadionski krog najboljša Veronika Sadek s 55,17 sekunde.

SEU D'URGELL - Luka Božič in Benjamin Savšek, vodilna kanuista v svetovnem pokalu v slalomu na divjih vodah, sta bila najhitrejša tudi v kvalifikacijah zadnje tekme pokala v Seu d'Urgellu. Božič je bil spet hitrejši od olimpijskega prvaka, premagal ga je 44 stotink sekunde, še sedem stotink je na tretjem mestu zaostal Italijan Raffaello Ivaldi. Anžetu Berčiču, tretjemu slovenskemu tekmovalcu, članu zlate ekipe s svetovnega prvenstva v Augsburgu, se v prvi vožnji ni uspelo uvrstiti med najboljših dvajset, zasedel je 27. mesto, a si je polfinale zagotovil s tretjim časom drugega nastopa. Manj uspešne so bile slovenske kanuistke. V polfinale se je z desetim časom uvrstila le Lea Novak.

ic/lr/jz/am/ad/ag/am
© STA, 2022