Pregled - svet, 2. 9. (petek)

Ljubljana, 2. septembra - Pregled dogodkov v svetu v petek, 2. septembra.

KIJEV/ZAPOROŽJE - Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom je izrazil dvom v to, da bo ekipi strokovnjakov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) uspelo razjasniti obseg ruskih dejavnosti v jedrski elektrarni v Zaporožju. Hkrati je Moskvo obtožil, da ponareja dejstva in dokaze. Medtem so danes ponovno zagnali peti reaktor od skupno šestih v elektrarni, ki so ga v četrtek zaustavili zaradi obstreljevanja.

ZAPOROŽJE/MOSKVA - Rusija je zadovoljna s prihodom inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v nuklearko Zaporožje v Ukrajini, je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovih besedah je sicer še zgodaj za oceno njihovega dela. "Glavno je, da je delegacija tukaj," je poudaril Peskov.

KIJEV - Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je po ogledu jedrske elektrarne v Zaporožju v četrtek zvečer opozoril, da je bila fizična celovitost elektrarne večkrat kršena. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je agencijo kritiziral, ker ni zahtevala demilitarizacije območja nuklearke.

MOSKVA - Ukrajinska protiofenziva v južni regiji Herson je v veliki meri neuspešna, njihove sile pa so utrpele velike izgube, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu in dodal, da je cilj protiofenzive zgolj ustvarjanje iluzije na Zahodu, da je ukrajinska vojska sposobna izvajanja protinapadov.

ISTANBUL/MOSKVA - Tovorno ladjo, ki je iz Ukrajine prevažala dobrih 3000 ton koruze in je zaradi okvare krmila za kratek čas nasedla ter ustavila promet v Bosporski ožini, so odvlekli do sidrišča v Istanbulu. Gre za prvi takšen incident, odkar sta Kijev in Moskva julija podpisala sporazum o izvozu žita. Rusija se je medtem z Združenimi narodi dogovorila, da bo do konca leta 2022 na mednarodni trg dala 30 milijonov ton žita, da bi pomagala ublažiti globalno pomanjkanje hrane, ki je deloma posledica ruske vojne proti Ukrajini.

MOSKVA - Dobava ruskega plina po plinovodu Severni tok 1 v soboto ne bo ponovno stekla, kot je bilo prvotno predvideno. Med tridnevnim vzdrževanjem so namreč odkrili okvaro v turbini, je sporočil ruski energetski velikan Gazprom. Dobava plina tako ostaja ustavljena.

BERLIN - Finančni ministri držav skupine G7 želijo uvesti zgornjo mejo za cene ruske nafte, so zapisali v skupni izjavi. Ob tem so pozvali tudi vse države, ki uvažajo rusko nafto, naj se pridružijo temu ukrepu. S cenovno kapico na rusko nafto želijo preprečiti, da bi se Moskva okoristila s posledicami vojne v Ukrajini.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech, je sporočila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides. Ob tem je komisija državam članicam EU predlagala ukrepe, da bi se izognili povečanju števila primerov novega koronavirusa med prihajajočo zimo. Poudarjajo predvsem uporabo cepiv in pospešene priprave na ukrepanje ob morebitnem novem valu okužb.

GRONINGEN/STRASBOURG - Položaj prosilcev za azil na Nizozemskem je že dolgo nesprejemljiv, v zadnjih mesecih pa se je še poslabšal, je v današnjem pismu nizozemski vladi zapisala komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović in opozorila, da prihaja tudi do velikih razlik v obravnavi beguncev glede na njihovo državo izvora.

TEHERAN - Iran je Evropski uniji poslal nov predlog v okviru prizadevanj za oživitev mednarodnega jedrskega sporazuma iz leta 2015. "Skrbno smo preučili odgovor ZDA na kompromisni predlog EU in ji posredovali svoje stališče o tej zadevi," je sporočil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Nasser Kanaani.

HERAT - V eksploziji pred mošejo v mestu Herat v zahodnem Afganistanu je bil v samomorilskem bombnem napadu ubit pomemben protalibanski duhovnik Mujib Rahman Ansari, so sporočile tamkajšnje oblasti. V napadu je bilo po navedbah oblasti ubitih najmanj 18 ljudi, 23 pa jih je bilo ranjenih.

BUENOS AIRES - Neimenovan moški je v četrtek zvečer poskušal ustreliti argentinsko podpredsednico Cristino Kirchner, je sporočil argentinski predsednik Alberto Fernandez. Poskus atentata se je zgodil v bližini njenega doma v prestolnici Buenos Aires, vendar se pištola iz za zdaj neznanih razlogov ni sprožila. Kirchnerjeva je tako nepoškodovana, po svetu pa se vrstijo obsodbe poskusa atentata.

BANGALORE - Indija je predstavila prvo letalonosilko, ki so jo izdelali v državi, kar je nov mejnik v prizadevanjih za zmanjšanje odvisnosti od uvoza tujega orožja. Indijski premier Narendra Modi je na slovesnosti ob predaji ladje mornarici dejal, da se je Indija tako pridružila "redkim državam, ki lahko zgradijo tako velike letalonosilke".

WASHINGTON - Ameriške oblasti so sporočile, da bo predsednik ZDA Joe Biden v Beli hiši 28. in 29. septembra gostil voditelje pacifiških otokov na prvem tovrstnem vrhu, ki bo potekal v času, ko Kitajska vse bolj uveljavlja svoj vpliv v regiji. Na vrhu naj bi se zavzeli za svoboden in odprt indijsko-pacifiški prostor.

PODGORICA - Kibernetski napad na državne ustanove Črne gore preiskuje tudi ameriški zvezni preiskovalni urad FBI, so sporočili s črnogorskega ministrstva za javno upravo. Iz varnostnih razlogov je še vedno nedostopnih več vladnih spletnih strani, vključno s spletnimi stranmi ministrstev za obrambo, finance in notranje zadeve.

BEOGRAD - Gospodarska prihodnost članic pobude Odprti Balkan ter mir in stabilnost v regiji so odvisni od uspeha pobude, je ob začetku vrha te pobude v Beogradu dejal srbski predsednik Aleksandar Vućić. Pobudi, v kateri sta poleg Srbije še Albanija in Severna Makedonija, je pripisal tudi zasluge za približevanje teh držav Evropski uniji.

SARAJEVO - V Bosni in Hercegovini se je začela kampanja pred splošnimi volitvami 2. oktobra. Predsednik državne volilne komisije Suad Arnautović je pozval politike k upoštevanju volilnega zakona BiH in posebej izpostavil prepoved sovražnega govora. Na volitvah bodo izbirali kandidate na različnih ravneh oblasti v BiH.

PRIZREN - Na Kosovu so v četrtek, na dan začetka dvomesečnega roka za preregistracijo vozil s srbskimi oznakami, zamenjali prvo registrsko tablico, poroča kosovski spletni portal Kossev. To se je zgodilo v Prizrenu. Župan Severne Mitrovice je sicer zatrdil, da zanimanja za preregistracijo med kosovskimi Srbi ni.

MÜNCHEN - Nemški letalski prevoznik Lufthansa je zaradi stavke pilotov množično odpovedal za danes napovedane lete. Prizadetih je okoli 130.000 potnikov na več kot 800 letih z vozlišč Frankfurt in München. Odpovedani so bili tudi leti med Frankfurtom in Brnikom, povezava Brnika z Münchnom pa je ostala.

lkr/rbi/jhl/rpe/mde/tib/mc/mrn/vb/msc/lkr
© STA, 2022