Pregled - Slovenija, 2. 9. (petek)

Ljubljana, 2. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 2. septembra.

LJUBLJANA - Ministrstvo za finance je po besedah ministra Klemna Boštjančiča s proračunskimi uporabniki uskladilo predlog rebalansa letošnjega proračuna, vlada naj bi o njem odločala prihodnji teden. "Noben ne bo dobil manj, kot je predvidel za letos," je dejal in poudaril, da je rebalans posledica ukrepov, ki jih je sprejela prejšnja vlada. Z rebalansom se predvideva okoli 14,6 milijarde evrov odhodkov, kar je dobrih 600 milijonov evrov več kot v sprejetem proračunu. Letošnji prihodki naj bi bili glede na potrjeni proračun v višini okoli 11,5 milijarde evrov višji za približno milijardo evrov, kar je povezano tudi z visoko inflacijo.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Telekoma Slovenije je v četrtek sprejel sklep o prenehanju mandata predsednika uprave Cvetka Sršena in članice uprave Barbare Galičič Drakslar, in sicer z dnem imenovanja novih članov uprave oz. najpozneje 31. oktobra. Z mesta člana uprave so medtem nadzorniki krivdno razrešili Tomaža Jontesa. Sršen je bil na čelu družbe od marca lani, potem ko so nadzorniki, imenovani v času prejšnje vlade, z dotedanjo upravo pod vodstvom Tomaža Seljaka sklenili dogovor o prenehanju pogodbe o zaposlitvi.

KOPER - Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je napovedala ukrepe za reševanje prostorske in kadrovske problematike v slovenskih zaporih. Povedala je, da je podpisala pogodbo o izvedbi del za izgradnjo novega moškega zapora v Dobrunjah. Gradnja naj bi se začela že v tem mesecu in se končala leta 2025.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je pritrdilo Informacijskemu pooblaščencu, da je generalni sekretariat prejšnje vlade neutemeljeno zavračal prost dostop do mnenj vladne službe za zakonodajo. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik odločitev pozdravlja, saj mora biti v demokratični družbi javnosti vedno zagotovljen podroben vpogled v pripravo zakonov.

LJUBLJANA - Slovenija je julija izvozila za 4,64 milijarde evrov blaga, uvozila pa za 4,72 milijarde evrov. Izvoz je bil vrednostno za 34,5 odstotkov višji kot julija lani, uvoz pa za 36 odstotkov. Pokritost uvoza z izvozom je bila 98,3-odstotna. Primanjkljaj v menjavi je dosegel skoraj 80 milijonov evrov, v sedmih mesecih pa 2,4 milijarde evrov.

LJUBLJANA - Sindikat Mladi plus je preprečil razdeljevanje identifikacijskih številk dostavljalcem hrane. Sindikat je korporaciji Wolt in Glovo tudi pozval k vzpostavitvi poštenega poslovnega modela, ljubljansko občino pa k ureditvi kolesarske infrastrukture. Ministrstvo za delo podpira prizadevanja sindikata, je dejal minister Luka Mesec. Na to temo bo govoril z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki je registracijo zahteval, pripravljen pa je tudi na izpodbijanje te ureditve.

LJUBLJANA - Služba vlade za digitalno preobrazbo je pri razpisu glede izobraževanj na področju digitalnih kompetenc za starejše ugotovila več nepravilnosti. Njihove ugotovitve se tako precej razlikujejo od ugotovitev Slovenskega regionalno razvojnega sklada, ki večjih nepravilnosti ni odkril. Izobraževanja ostajajo ustavljena.

ZAGORJE OB SAVI - Kemijski inštitut je predstavil načrte za postavitev razvojnega centra za brezogljične tehnologije v Zasavju. Novi center bo vključeval razvoj vseh tehnologij za zeleni prehod, kot so vodikove tehnologije ter tehnologije za zajem in pretvorbo ogljikovega dioksida, predvsem pa razvoj sodobnih baterijskih tehnologij.

OPČINE - Demokracija in osamosvojitev sta bila nujna predpogoja za resnično narodno enotnost, a tudi v uveljavljenih demokracijah se pojavljajo razdiralne in sovražne tendence, ki jih moramo zavrniti, če želimo živeti skupaj in v miru, je v nagovoru ob začetku 57. študijskih dni Draga opozoril predsednik Borut Pahor. Tržaški župan Roberto Dipiazza je poudaril odlične odnose med Slovenijo in Italijo.

KANAL - V Kanalu se je s slavnostnim odprtjem na Trgu Kontrada začel 43. mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Poudarek letošnjega festivala so primorski izvajalci. Do do 9. oktobra se bo v cerkvi Marijinega Vnebovzetja zvrstilo osem koncertnih večerov, zadnji pa bo v zamejstvu v Italiji.

LJUBLJANA - Mestno gledališče ljubljansko je na velikem odru premierno uprizorilo avtorski muzikal Ire Ratej, Ane Duša, Ize Strehar in Luke Jamnika z naslovom Boljši svet. Z enim od možnih scenarijev prihodnjega sveta želijo avtorji nagovoriti gledalce k razmisleku o ravnanju do okolja. Predstavo je režiral Gregor Gruden.

sk/tv/kb/jhl/jb/rbi/lpc/np/lem/tzu/lte/sk
© STA, 2022