Pregled - šport, 1. 9. (četrtek)

Ljubljana, 1. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 1. septembra.

KÖLN - Košarkarji Slovenije so dobili uvodno tekmo evropskega prvenstva. V Kölnu so bili boljši od Litve z 92:85. Zmaga proti močni, čvrsti zasedbi iz Litve, ki kot običajno sodi med kandidate za najvišja mesta, je odlična spodbuda za nadaljevanje eurobasketa, na katerem Slovenija brani zlato medaljo iz Istanbula 2017. Slovenija ima jutri prost dan, v soboto ob 20.30 pa jo čaka Madžarska. V predtekmovanju se bo pomerila še z Bosno in Hercegovino, Nemčijo in Francijo, v nadaljnje tekmovanje pa vodijo prva štiri mesta. Najboljši posamezniki Slovenije so bili Mike Tobey s 24 točkami, Goran Dragić z devetnajstimi ter Jaka Blažič in Luka Dončić, ki sta jih dodala po štirinajst.

NEW YORK - Slovenska teniška igralka Andreja Klepač je skupaj s Čilenko Alexo Guarachi napredovala v drugi krog ženskih dvojic na odprtem prvenstvu ZDA. Slovensko-čilska naveza je proti Britankama Alicii Barnett in Olivii Nicholls slavila s 6:4, 7:5. Dvoboj je trajal uro in 21 minut. Tamara Zidanšek pa se je skupaj z Madžarko Panno Udvardy poslovila po prvem krogu. Od slovensko-madžarske naveze sta bili s 6:3, 6:7, 7:6 boljši Ukrajinka Ljudmila Kičenok in Latvijka Jelena Ostapenko. Dvoboj je trajal dve uri in 38 minut. Aljaž Bedene je prav tako izpadel v prvem krogu konkurence moških dvojic. Skupaj s Fincem Emilom Ruusuvuorijem sta bila nemočna proti domačinoma Alexu Lawsonu in Robertu Gallowayu, ki sta slavila s 6:3, 6:3. S tem je 33-letni Ljubljančan tudi uradno zaključil kariero na turnirjih velike četverice.

PENAS BLANCAS - Ekvadorec Richard Carapaz je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Španiji. Na trasi od Salobrene do Penas Blancas je slavil med številnimi ubežniki. Za olimpijskega prvaka Carapaza je bila to 15. zmaga v karieri in tretja letos. Med ubežniki je bil tudi slovenski kolesar Jan Polanc, ki je na koncu zasedel četrto mesto, v skupnem seštevku pa se je povzpel na deveto. Vodilni na Vuelti, Belgijec Remco Evenepoel je odbil vse napade tekmecev, slovenski as Primož Roglič pa ostaja drugi v skupnem seštevku z zaostankom 2:41 minute. Danes je bil tik za Evenepoelom 16. Jutri bo na sporedu ravninska 13. etapa od Ronde do Montille, v kateri bodo najbrž med sabo obračunali najboljši sprinterji.

LJUBLJANA - V Ljubljani je za tekmovalkami prvi dan balinarskega evropskega prvenstva. Na pokritem balinišču na ljubljanskem Rakovniku sta za uvod v igri dvojic Laura Škoberne in Tadeja Petrič s 13:5 premagali švicarsko navezo Maude Rod/Dominique Neuhaus, prvo mesto v skupini in s tem lažji žreb v četrtfinalu pa bosta potrjevali v petek dopoldne. V štafetnem zbijanju sta Tadeja Petrič in Nina Volčina z 41 točkami v prvem krogu kvalifikacij zaostali le za Francijo (47), tako da sta blizu neposrednemu napredovanju v polfinale. V natančnem zbijanju je blestela Ana Pevec in si z drugim izidom kvalifikacij izborila nastop v četrtfinalu proti Švicarki Maude Rod. Nina Volčina je v prvem kvalifikacijskem nastopu hitrostnega zbijanja z 32 zadetki zabeležila peti rezultat in jo čaka zahtevna naloga za preboj med najboljše štiri.

NEW YORK - Španski najstnik Carlos Alcaraz se je brez večjih težav uvrstil v tretji krog teniškega odprtega prvenstva ZDA. S 6:2, 6:1, 6:4 je po dveh urah in desetih minutah premagal Argentinca Federica Corio. V tretjem krogu se bo pomeril z domačinom Jensonom Brooksbyjem, ki je v treh nizih izločil zmagovalca Cincinnatija, Hrvata Borno Ćorića. V moški konkurenci so si od nosilcev nastop v tretjem krogu zagotovili še Hrvat Marin Čilić, Britanec Daniel Evans, Italijan Jannik Sinner in Rus Andrej Rubljov. Pri ženskah pa se je poslovila Španka Paula Badosa. Od četrte nosilke je bila boljša Hrvatica Petra Martić. Slavila je s 6:7, 6:1, 6:2. Že pred tem je zanesljivo v tretji krog napredovala prva igralka sveta Iga Swiatek. Poljakinja je s 6:3, 6:2 ugnala domačinko Sloane Stephens.

NANJING - Svetovno dvoransko prvenstvo v atletiki v Nanjingu na Kitajskem, ki je bilo že prestavljeno iz leta 2020 na 2021, nato iz 2021 na 2023, je bilo tokrat zaradi pandemije koronavirusa prestavljeno še tretjič, in sicer na leto 2025, so danes sporočili iz svetovne atletske organizacije, Svetovne atletike. Svetovno dvoransko prvenstvo v atletiki je bilo letos marca v Beogradu, naslednja izdaja dvoranskega svetovnega prvenstva v kraljici športov bo marca 2024 v Glasgowu. Kitajska ni gostila nobenega mednarodnega atletskega tekmovanja od začetka pandemije leta 2020.

alz/lr/zzb/am/alz
© STA, 2022