Pregled - svet, 1. 9. (četrtek)

Ljubljana, 1. septembra - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 1. septembra.

ZAPOROŽJE - Ekipa strokovnjakov Mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA, ki je prispela v jedrsko elektrarno Zaporožje na jugu Ukrajine, je pričela s preučevanjem stanja v nuklearki. Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je ob tem dejal, da so v le nekaj urah uspeli zbrati veliko informacij. Inšpektorji bodo po njegovih besedah ostali v objektu vsaj do nedelje, morda še dlje. Ob tem ni navedel, koliko ljudi bo ostalo v elektrarni, IAEA pa naj bi si želela tam vzpostaviti stalno prisotnost.

MOSKVA - Rusija je začela z obsežnimi vojaškimi vajami Vostok 2022 na ruskem daljnem vzhodu. Aktivna faza vaj se je začela v jutranjih urah z vajami bojnih letal in simulacijami odstranjevanja min. Po navedbah Moskve bo v vajah sodelovalo več kot 50.000 vojakov, ki bodo uporabili več kot 5000 enot vojaške opreme, vključno s 140 letali in 60 vojaškimi ladjami. Sicer pri vajah sodeluje več držav, vključno s Kitajsko in Indijo.

ŽENEVA/PEKING - Kitajska je odgovorna za resne kršitve človekovih pravic proti Ujgurom in drugim muslimanskim manjšinam v provinci Xinjiang, ki bi lahko pomenile zločin proti človeštvu, izhaja iz poročila, ki ga je v sredo zvečer tik pred iztekom mandata objavila visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet. Objavo poročila so pozdravili pri EU in Združenih narodih, Peking pa obtožbe zavrača in opozarja, da je poročilo farsa, ki jo je zrežiral Zahod.

BERLIN - Poljska je med drugo svetovno vojno utrpela za več kot 1,3 bilijona evrov škode, je razvidno iz poročila poljske parlamentarne komisije, za katerega oblasti želijo, da postane podlaga za pogajanja z Nemčijo glede reparacij. Nemčija sicer zavrača plačilo kakršnih koli odškodnin, češ da je bila zadeva že urejena s preteklimi sporazumi.

KALININGRAD - Ruski predsednik Vladimir Putin je obiskal rusko eksklavo Kaliningrad na obali Baltskega morja. V okviru obiska se je ob začetku šolskega leta srečal z učenci kaliningrajskih šol in odgovarjal na vprašanja o različnih temah, med drugim tudi o ruski vojaški operaciji v Ukrajini. Dejal je tudi, da je Ukrajina začela ustvarjati protirusko enklavo, ki ogroža Rusijo.

MOSKVA - Iz Kremlja so sporočili, da se ruski predsednik Vladimir Putin v soboto ne bo udeležil pogreba zadnjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova. Putin je že obiskal bolnišnico v Moskvi, kjer je umrl Gorbačov, ter se mu poklonil in položil cvetje k njegovi krsti. Dodali so še, da bodo na pogrebu Mihaila Gorbačova elementi državnega pogreba, vključno s častno stražo.

PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je zagovarjal svojo politiko nadaljevanja dialoga z Rusijo in dejal, da Turčija ne bi smela biti edina država, ki se pogaja z Moskvo. Hkrati je menil, da bi se morale svetovne sile začeti pripravljati na končanje konflikta preko pogajanj. Ob tem je opozoril, da se ne sme dopustiti, da bi Rusija zmagala v tej vojni, in dodal, da mora Evropa ohraniti enotnost.

MOSKVA - Ruske oblasti so obsodile odločitev zunanjih ministrov EU, da se zaradi vojne v Ukrajini zamrzne sporazum o poenostavljenem izdajanju vizumov med EU in Rusijo. Moskva je posvarila pred morebitnimi povračilnimi ukrepi. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je zamrznitev sporazuma označil za še eno absurdno odločitev Zahoda v nizu nenehnih absurdov, ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa za polovičen ukrep.

MOSKVA - Generalni direktor ruskega naftnega podjetja Lukoil Ravil Maganov je umrl pri padcu skozi okno moskovske bolnišnice. Policija je sprožila preiskavo, po poročanju medijev pa je najverjetnejši vzrok samomor. V bolnišnici so Maganovu diagnosticirali težave s srcem in depresijo. Kot izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa, to ni prva smrt med vodilnimi ruskimi menedžerji po izbruhu vojne v Ukrajini 24. februarja.

RZESZOW - Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes blizu poljskega mesta Rzeszow skupaj z ukrajinskim in poljskim ministrom za zdravje uradno odprl novo središče EU Medevac za medicinske evakuacije ukrajinskih pacientov. Središče je označil za primer solidarnosti EU ter dejal, da bo imelo ključno vlogo pri prevozu ukrajinskih bolnikov v bolnišnice po Evropi.

AMSTERDAM - Evropska agencija za zdravila EMA je odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech. Novi cepivi delujeta tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron. Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je v odzivu napovedala, da naj bi ti dve cepivi kmalu odobrila tudi Evropska komisija.

KIJEV - Ukrajinska vlada prebivalcem na vzhodu in jugu države svetuje, naj od tam odidejo pred začetkom zime. Pozivam k evakuaciji iz Donecka, Hersona in Zaporožja pred začetkom hladnega vremena, je v sredo dejala podpredsednica vlade Irina Vereščuk. Ukrajinsko vodstvo zaradi ruske invazije pričakuje težko zimo. Oskrba s ogrevanjem, elektriko in vodo v nekaterih delih države zaradi poškodovane infrastrukture ne bo delovala.

KIJEV - Kljub vojni v državi, ki traja že več kot pol leta, se je tudi za več sto tisoč ukrajinskih učencev, dijakov in študentov začelo novo šolsko leto. Od začetka ruske invazije je bilo v Ukrajini sicer skupno poškodovanih že več kot 2100 izobraževalnih ustanov, najmanj 225 pa jih je bilo popolnoma uničenih, so sporočili iz Kijeva. Pouk bodo v številnih šolah sicer izvajali prek spleta.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Začel je veljati dogovor med Beogradom in Prištino o osebnih dokumentih, po katerem državljani Kosova lahko vstopajo v Srbijo s kosovskimi osebni dokumenti. Iz Prištine so medtem sporočili, da danes začne teči tudi dvomesečni rok za zamenjavo registrskih tablic na vozilih, ki imajo zdaj srbske registrske oznake. Okoli 50.000 Srbov na severu Kosova mora do konca oktobra zamenjati srbske registrske tablice s kosovskimi. Gre za recipročni ukrep Prištine, saj ima takšno politiko do Kosova tudi Beograd. Kosovska vlada ga je nameravala uvesti že 1. avgusta, a ga je zaradi napetosti na meji preložila.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal oblikovanje novega, nacionalnega in državljanskega bloka, ki se ne bo nagibal ne proti Vzhodu ne proti Zahodu, ampak ga bodo vodili srbski interesi. Vučić je v torek dejal, da razume tujce, ki imajo v državi svoj interes, a ne razume domačih politikov in strank, ki se neposredno borijo proti interesom Srbije.

ANCHORAGE - Nekdanja guvernerka Aljaske, republikanka Sarah Palin, je izgubila nadomestne volitve za sedež v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Kljub podpori nekdanjega predsednika Donalda Trumpa je izgubila proti demokratki Mary Peltola, ki bo Aljasko zastopala do 8. novembra, ko bodo potekale kongresne volitve.

lkr/lkr
© STA, 2022