Pregled - Slovenija, 1. 9. (četrtek)

Ljubljana, 1. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 1. septembra.

LJUBLJANA - Za skoraj 195.000 učencev in okrog 79.000 dijakov se je začelo novo šolsko leto, ki se po treh šolskih letih, zaznamovanih z epidemijo, vrača v ustaljene tirnice. Šolski prag je prvič prestopilo 20.797 prvošolcev, kar je manj kot lani. V srednjih šolah je 21.000 dijakov prvih letnikov.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela paket energetske zakonodaje za upravljanje v primeru eskalacije na trgu električne energije in zemeljskega plina. Vanj je poleg predlogov novele zakona o oskrbi s plini in interventnega zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo vključila še poseben poroštveni zakon za energetska podjetja.

LJUBLJANA - Na pragu jesensko-zimskega obdobja začenja s septembrom veljati osrednji del ukrepov države za naslovitev izzivov energetske draginje. Gre za sveženj regulacije cen elektrike in plina ter znižanega DDV na energente. Za naprej je v igri tudi možnost regulacije cen še na drugih področjih, minister za infrastrukturo Bojan Kumer je že napovedal poseg na trg kurilnega olja. Gospodinjstvom, ki se ogrevajo s tem energentom, je zato priporočil, naj še počakajo z nakupom.

PARIZ - Premier Robert Golob se je srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, v ospredju pogovora je bila energetika. Strinjala sta se, da je v luči naraščajočih cen elektrike treba v EU pripraviti strukturno reformo trga električne energije. Govorila sta tudi o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU za BiH ter menila, da je pri tem treba upoštevati širši kontekst, to je, da je nujno preprečiti destabilizacijo Zahodnega Balkana.

LJUBLJANA - V SDS so na stojnicah pred posameznimi upravnimi enotami začeli z zbiranjem podpisov za razpis zakonodajnih referendumov o predlogu sprememb zakonov o vladi, RTVS in dolgotrajni oskrbi. Do kdaj bi želeli zbrati potrebnih 40.000 podpisov, ne razkrivajo, napovedujejo, da bodo aktivni vse do 5. oktobra, ko se izteče 35-dnevni rok za zbiranje podpisov.

LJUBLJANA - Predsedstvo SD je potrdilo osnutek kandidatne liste za vodstvene funkcije, ki jih bodo volili na jesenskem kongresu stranke. Po mandat na čelu SD se brez protikandidata podaja zdajšnja predsednica Tanja Fajon, za mesta podpredsednikov je evidentiranih več kandidatov. Za mesto glavnega tajnika SD se bosta potegovala Janez Černe in Klemen Žibert.

LJUBLJANA - Ministrstvo za notranje zadeve je upravnim enotam in nekaterim ministrstvom posredovalo dopis s prošnjo, naj na vidnem mestu objavijo naslov, kamor lahko volivci pošiljajo podpise podpore za kandidaturo dveh kandidatk za predsedniške volitve. Ob vprašanjih, zakaj zgolj za dve, pojasnjujejo, da bodo to storili za vse, ki bodo podali zahtevo.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji. Ta za tri leta odlaga rok, do katerega morajo policisti pridobiti zahtevano višjo strokovno izobrazbo. Predlagana je tudi sprememba, po kateri občinski redarji ne bodo mogli sodelovati v pomožni policiji.

LJUBLJANA - Nadzorni svet operaterja trga z elektriko Borzen je v sredo zamenjal direktorja družbe Martina Brataniča ter na njegovo mesto začasno za dve leti imenoval dosedanjega direktorja energetskega področja v podjetju Boruta Rajerja. Bratanič je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, družbo je vodil od novembra 2020. Nadzorniki so hkrati sprožili postopke za imenovanje direktorja s polnim mandatom.

CELJE - Sodnica Mojca Turinek je na predobravnavnem naroku sprejela sporazum o odgovornosti ameriške skupine General Electric, ki je do sedaj edina priznala krivdo glede preplačane investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Kot izhaja iz sporazuma, ki so ga Američani podpisali s tožilstvom, so pripravljeni plačati 23 milijonov evrov denarne kazni v proračun. Zaradi tega je obramba obtoženih podvomila v nepristransko in pošteno sojenje obtoženim v aferi Teš 6 in zahteva izločitev sodnice.

LJUBLJANA - Ljubljanski kriminalisti in policisti so doslej opravili že več deset razgovorov v povezavi s preiskavo hudih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in zoper človekovo zdravje. Več oseb pa še iščejo, nekatere med njimi tudi v tujini, so sporočili. Žrtve znova pozivajo, naj podajo prijave.

LJUBLJANA - Vlada je za v. d. generalnega direktorja direktorata za razvoj kulturnih politik na ministrstvu za kulturo imenovala Tjašo Pureber. Z mesta predstavnice RS v upravnem odboru Eurimagesa je vlada s 1. septembrom razrešila Uršulo Menih Dokl in na to mesto imenovala Nino Ukmar, in sicer od 2. septembra do 27. januarja 2026.

sk/blm/jes/ms/bg/tv/npe/vi/lem/vpu/mo/tz/sk
© STA, 2022