Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (1. 9.)

Ljubljana, 1. septembra - Tiskovne agencije so med drugim povzele poročanje STA o prihajajočem sobotnem obisku slovenskega predsednika Boruta Pahorja v Beogradu, kjer se bo sestal s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Poročale so tudi, da je v Sloveniji danes začel veljati glavni sveženj ukrepov za obvladovanje visokih cen energije.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala, da je v Sloveniji danes začel veljati glavni sveženj ukrepov za obvladovanje visokih cen energije, ki bodo veljali do 31. maja prihodnje leto. Vlada se je odločila za začasno znižanje stopnje DDV z 22 na 9,5 odstotka na elektriko, zemeljski plin, les za kurjavo ter daljinsko ogrevanje.

Srbska tiskovna agencija Tanjug je povzela poročanje STA o sobotnem obisku slovenskega predsednika Boruta Pahorja v Beogradu, kjer se bo sestal s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Pahor se bo na obisk odpravil v okviru priprav na vrh pobude Brdo-Brioni, ki ga bo 12. septembra gostil na Brdu pri Kranju.

Ansa prav tako poroča, da je največja opozicijska stranka SDS začela z zbiranjem podpisov za razpis zakonodajnih referendumov o predlogu sprememb zakonov o vladi, o javni Radioteleviziji Slovenija RTVS in dolgotrajni oskrbi. V SDS imajo sicer zdaj za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov čas na voljo do 5. oktobra.

mde/sk
© STA, 2022