Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 1. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

KÖLN - Slovenski košarkarski navdušenci odštevajo zadnje ure do začetka 41. evropskega prvenstva. Luko Dončića, Gorana Dragića, Vlatka Čančarja in preostalih devet slovenskih junakov prva ura resnice čaka danes ob 17.15 proti močni reprezentanci Litve. Skupno sta se Slovenija in Litva srečali osemnajstkrat; Slovenija je zmagala le šestkrat. Slovenijo v nadaljevanju predtekmovanja čakajo Madžarska, Bosna in Hercegovina, Nemčija in Francija. V nadaljevanje eurobasketa oziroma v osmino finala v Berlin se bodo uvrstile prve štiri ekipe.

GRANADA - Po dnevu odmora, kronometru in ravninski preizkušnji se bodo danes na kolesarski dirki po Španiji kolesarji spet srečali z zahtevnejšim vzponom. Dvanajsta etapa, dolga 192,7 kilometra, se bo začela v obalnem mestu Salobreni, končala pa se bo z 19 kilometrov dolgim klancem na prelaz Penas Blancas, to bo tudi edini zahtevnejši vzpon v etapi. Za slovenskega asa Primoža Rogliča, ki je po 11 etapah na drugem mestu, bo to priložnost, da zmanjša zaostanek za Belgijcem Remcom Evenopoelom, ta znaša že dve minuti in 41 sekund. Mnogi menijo, da je prednost Belgijca, ki kaže fantastično formo, nedosegljiva, a Roglič se zagotovo še ni predal. Po treh skupnih zmagah mu drugo mesto v skupnem seštevku ne pomeni veliko, zato mnogi pričakujejo, da bo v gorskih etapah več tvegal ali se vsaj poskušal boriti za etapno zmago.

LJUBLJANA - Vodilna ekipa slovenskega nogometnega državnega prvenstva Olimpija iz Ljubljane je pred koncem prestopnega roka poskrbela za nekaj kadrovskih potez. Tako je na družbenih omrežjih sporočila, da jo zapušča vezist Marin Pilj. Po poročanju Transfermarkta pa so zeleno-beli ostali tudi brez bočnega branilca Erica Boakyeja, ki so ga posodili na Ciper Arisu iz Limassola. Isti vir je tudi navedel, da so Domžalčani dobili novo moč v napadu, saj jim je zagrebški Dinamo do konca sezone posodil 19-letnega Bartola Barišića. Prav tako je Transfermarkt mladega slovenskega reprezentanta Žigo Lacija preselil v Koper. Na Primorskem bo 20-letni srednji branilec do konca sezone kot posojen nogometaš atenskega AEK krpal vrzel, nastalo po odhodu Žana Žužka v italijansko drugo ligo k Bariju. Tudi Radomljani so v zadnjih dneh poskrbeli za nekaj kadrovskih rešitev, tako je obrambo okrepil izkušeni Uroš Korun, zvezno vrsto po poškodbi Ivana Ćalušića pa Samsondin Ouro, ki jim ga je posodila Mura.

NEW YORK - Ruski teniški igralec Danil Medvedjev se je zanesljivo prebil v tretji krog odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. Lanski zmagovalec ameriškega turnirja za grand slam in prvi igralec na jakostni lestvici ATP je v treh nizih premagal Francoza Arthurja Rinderknecha s 6:2, 7:5 in 6:3, njegova naslednja ovira bo Kitajec Yibing Wu. Ljubitelji tenisa so na betonskih igriščih v Flushing Meadowsu z največjim zanimanjem spremljali obračun Serene Williams. Štiridesetletna ameriška veteranka in ena najboljših teniških igralk vseh časov se je znova izkazala in na osrednjem igrišču Arthur Ashe izločila drugopostavljeno Estonko Anett Kontaveit s 7:6 (4), 2:6 in 6:2.

NEW YORK - Vsi trije slovenski predstavniki na odprtem prvenstvu ZDA, zadnjem teniškem turnirju za grand slam v sezoni, so izgubili dvoboje uvodnega kroga. Za Kajo Juvan je bila usodna Španka Cristina Bucsa, za Tamaro Zidanšek Američanka Elizabeth Mandlik, za Aljaža Bedeneta pa Argentinec Pedro Cachin. Ljubljančan Bedene bo danes znova stopil na sceno, v paru s Fincem Emilom Ruusuvuorijem ga čaka obračun z ameriško teniško navezo Robert Galloway/Alex Lawson. Andrejo Klepač in Čilenko Alexo Guarachi čaka dvoboj z Estonko Anett Kontaveit in Američanko Shelby Rogers, Tamaro Zidanšek in njeno teniško partnerico, Madžarko Panno Udvardy, pa obračun z ukrajinsko-latvijsko kombinacijo Ljudmila Kičenok/Jelena Ostapenko.

am/lr/ad/zzb/ic/am
© STA, 2022