Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ZAPOROŽJE - Kijev je ruske sile obtožil, da so pred obiskom inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) napadle mesto Energodar, kjer se nahaja jedrska elektrarna Zaporožje. Vodja IAEA Rafael Grossi je obljubil, da bo skupina inšpektorjev kljub spopadom s svojim obiskom nadaljevala. Zavedamo se trenutnih razmer, vendar se ne bomo ustavili, je dejal Grossi, preden se je z ekipo 13 strokovnjakov odpravil proti elektrarni.

ŽENEVA - Skrajni čas je, da se prenehamo igrati z ognjem in namesto tega sprejmemo konkretne ukrepe za zaščito jedrske elektrarne v Zaporožju, je danes dejal generalni direktor Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) Robert Mardini. Pozval je k ustavitvi vseh vojaških aktivnosti v bližini nuklearke in posvaril pred morebitnimi katastrofalnimi posledicami.

KIJEV - Ukrajinska vlada prebivalcem, ki živijo na vzhodu in jugu države, kjer potekajo boji, svetuje, naj od tam odidejo pred začetkom zime. Pozivam k evakuaciji iz Donecka, Hersona, Zaporožja in dela Harkovske regije pred začetkom hladnega vremena, je v sredo za ukrajinsko televizijo povedala podpredsednica vlade Irina Vereščuk. Ukrajinsko vodstvo zaradi ruske invazije pričakuje težko zimo. Oskrba s ogrevanjem, elektriko in vodo v nekaterih delih države zaradi poškodovane infrastrukture ne bo delovala.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Začel je veljati dogovor med Beogradom in Prištino o osebnih dokumentih, po katerem državljani Kosova lahko vstopajo v Srbijo s kosovskimi osebni dokumenti. Iz Prištine so medtem sporočili, da danes začne teči tudi dvomesečni rok za zamenjavo registrskih tablic na vozilih, ki imajo zdaj srbske registrske oznake. Okoli 50.000 Srbov, ki živijo na severu Kosova, mora do konca oktobra zamenjati srbske registrske tablice s kosovskimi. Gre za recipročni ukrep Prištine, saj ima takšno politiko do Kosova tudi Beograd. Kosovska vlada ga je nameravala uvesti že 1. avgusta, a ga je zaradi napetosti na meji preložila.

ŽENEVA/PEKING - Kitajska je odgovorna za resne kršitve človekovih pravic proti Ujgurom in drugim muslimanskim manjšinam v provinci Xinjiang, ki bi lahko pomenile zločin proti človeštvu, izhaja iz poročila, ki ga je v sredo zvečer tik pred iztekom mandata objavila visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet. Peking obtožbe zavrača in opozarja, da je poročilo farsa, ki jo je zrežiral Zahod. Poročilo temelji na dezinformacijah in lažeh, ki so jih izmišljale protikitajske sile, je kitajsko veleposlaništvo pri ZN v Ženevi zapisalo v komentarju, priloženem poročilu.

MOSKVA - Generalni direktor ruskega naftnega podjetja Lukoil Ravil Maganov je umrl pri padcu skozi okno moskovske bolnišnice. Policija je sprožila preiskavo, po poročanju medijev pa je najverjetnejši vzrok samomor. V bolnišnici so Maganovu diagnosticirali težave s srcem in depresijo. Kot izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa, to ni prva smrt med vodilnimi ruskimi menedžerji po izbruhu vojne v Ukrajini 24. februarja. Med drugim je maja umrl nekdanji prvi mož Lukoila Aleksander Subotin, domnevno med okultnim zdravljenjem odvisnosti od alkohola.

ANCHORAGE - Nekdanja guvernerka Aljaske, republikanka Sarah Palin, je izgubila nadomestne volitve za sedež v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Kljub podpori nekdanjega predsednika Donalda Trumpa je izgubila proti demokratki Mary Peltola, ki bo Aljasko zastopala do 8. novembra, ko bodo potekale kongresne volitve. Nadomestne volitve so potekale po nenadni smrti republikanskega kongresnika Dona Younga, ki je to mesto zasedal 49 let. Peltola in Palinova bosta na novembrskih kongresnih volitvah ponovno kandidirali.

CATANZARO - Italijanska policija je v obsežni raciji na jugu Italije aretirala 202 domnevna člana mafijske združbe 'Ndrangheta, so danes sporočili iz finančne policije. Aretirani, med katerimi so tudi politiki, so med drugim obtoženi članstva v kriminalni združbi, trgovine z mamili ter pranja denarja.

TAIPEI - V območje tajvanske zračne obrambe je avgusta vstopilo 446 kitajskih vojaških letal, kar je rekordno število, je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo. To je posledica kitajskih vojaških vaj v okolici otoka v začetku meseca, s katerimi se je Peking odzval na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Taipeiju.

NEW YORK - V Pakistanu je na poplavljenih območjih ogroženih več milijonov otrok in nosečnic, ki potrebujejo nujno humanitarno pomoč, je v sredo opozoril sklad ZN za otroke (Unicef). V poročilu o posledicah obsežnih poplav je opozoril tudi, da se otroci soočajo z boleznimi, ki se prenašajo z vodo, in podhranjenostjo. Unicef opozarja tudi, da je bilo v poplavah močno prizadeto tudi izobraževanje otrok, saj je bilo uničenih ali poškodovanih kar 17.566 šol.

FRANKFURT - Piloti nemške letalske družbe Lufthansa bodo v petek stavkali, je sporočil njihov sindikat Cockpit, potem ko so pogajanja o plačah propadla. Vodstvo letalskega prevoznika odločitev za stavko obžaluje, obenem še nima ocene, na koliko letov bo stavka vplivala.

vb/vb
© STA, 2022