Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 31. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Poslanske skupine večinoma napovedujejo podporo predlogu zakona, po katerem bi socialno najranljivejša gospodinjstva - prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter najranljivejši invalidi - prejela enkratni energetski dodatek. Gre za enega od vladnih ukrepov zoper draginjo, bo pa ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti spremljalo stanje in po potrebi predlagalo dodatne ukrepe. Opozicija je kritična, da so izpuščene številne skupine ljudi, ki prav tako živijo pod pragom tveganja revščine in z dopolnili predlagajo širitev kroga upravičencev.

LJUBLJANA - Letna inflacija v Sloveniji je bila avgusta po prvi oceni statističnega urada pri 11 odstotkih, s čimer je ostala na julijski ravni. Še naprej jo zvišujejo predvsem podražitve goriv in energije ter hrane. Na mesečni ravni se cene življenjskih potrebščin niso spremenile. V osmih letošnjih mesecih skupaj je povprečna letna inflacija 8,2-odstotna.

LJUBLJANA - Statistični urad je objavil revizijo letne ocene bruto domačega proizvoda (BDP) in ugotovil, da je ta lani znašal 52,208 milijarde evrov. V primerjavi z letom prej je bil v tekočih cenah večji za 11 odstotkov, realno pa za 8,2 odstotka. V primerjavi s prvo oceno iz februarja je to izboljšanje rasti za 0,1 odstotne točke.

LJUBLJANA - Koalicijske in opozicijske poslanske skupine so napovedale podporo noveli zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Spremembe predvidevajo, da so gasilske in ostale nevladne organizacije s področja zaščite, varovanja in pomoči dodatno financirane po urah, ki so jih njihovi pripadniki porabili ob aktiviranju državnega načrta.

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS je v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter novele zakona o šolski prehrani. S prvo novelo predlaga dvig pokojninske osnove s 76,5 odstotka na 78 odstotkov povprečne mesečne plače, z drugo pa brezplačno malico in kosilo za vse osnovnošolce in srednješolce.

LJUBLJANA - Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je v poslanici ob začetku novega šolskega leta šolarjem, staršem in učiteljem zaželel uspešno in mirno šolsko leto. Šola naj bo prostor izmenjave pestrega nabora kakovostnega znanja in ustvarjalnosti, je zapisal in poudaril, da bodo šolsko leto 2022/2023 pričeli in zaključili v šoli.

LJUBLJANA - Po dveh letih, ki ju je zaznamovala epidemija covida-19 in tudi zapiranje šol, si zaposleni v vzgoji in izobraževanju želijo, da bi novo šolsko leto izpeljali čim manj stresno. Pričakujejo pravočasne informacije, zaupanje in podporo, so poudarili na novinarski konferenci Sviza in obenem opozorili tudi na vse večje pomanjkanje učiteljskega kadra.

PREVALJE - Po že nekaj prestavitvah od prvih informacij, predstavljenih oktobra 2019, Novartis v prevaljskem Leku podaljšuje proizvodnjo antibiotikov, ki je bila sicer nazadnje predvidena do konca septembra letos. Zdaj so proizvodnjo antibiotikov zaradi prilagoditev znotraj Novartisa in svetovnega povpraševanja podaljšali do konca leta 2023.

LJUBLJANA - Člani sveta za obvladovanje demence so se zbrali na ustanovnem srečanju pri predsedniku republike. Svet združuje strokovnjake s področja demence, ki bodo med drugim Pripravili novo strategijo za obvladovanje demence, saj je prejšnja veljala do leta 2020.

KOPER - Po mesecih oklevanja je koprski župan Aleš Bržan potrdil, da se bo potegoval za nov mandat. Na srečanju z novinarji je dejal, da se je tako odločil, ker ne želi, da bi se občina vrnila za štiri leta nazaj. Takrat je z zmago na volitvah prekinil 16 let županovanja Borisa Popoviča, ki bo predvidoma kandidiral tudi letos.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor in zunanje ministrstvo sta se poklonila nekdanjemu sovjetskemu voditelju Mihailu Gorbačovu, ki je umrl v torek. Slovenci se ga bomo spominjali kot velike zgodovinske osebnosti, ki je razumela klic za končanje hladne vojne, demokratični preporod ter evropsko združevanje, je zapisal Pahor. Zunanje ministrstvo je zapisalo, da je danes je njegova predanost miru nepogrešljiva bolj kot kdaj koli.

BLED - Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so zelo dobri, sodelovanje se krepi na vseh področjih. Ob menjavi vlade v Ljubljani ni prišlo do sprememb v odnosih. "Smo samo še bolj zreli. Mislim, da je zdaj dozorelo razumevanje, da lahko odprta vprašanja rešimo v nekem doglednem času," je za STA dejal hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman.

LJUBLJANA - Notranja ministrica Tatjana Bobnar je sprejela predstavnika visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) za Srednjo Evropo Rolanda Sebastiana Schillinga. Na spoznavnem srečanju sta razpravljala o trenutnem stanju glede migracij v Sloveniji in širši regiji ter o upravljanju z migracijami.

NIKOZIJA - Na povabilo komisarke za upravljanje in varstvo človekovih pravic na Cipru Marie Stilianu-Lotides se slovenski varuh človekovih pravic Peter Svetina mudi na uradnem obisku v Nikoziji. Ombudsmana sta potrdila odlične odnose med institucijama in se zavzela za krepitev njihove vloge tako na državni kot mednarodni ravni.

zc/bg
© STA, 2022